Modoratör
Yeni Üye
Oligarşi ne demek kısaca bilgi?
Oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Genellikle bu grubun bencilce ve görevlerini kötüye kullanarak gerçekleştirdiği, despotça bir yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için "oligark" terimi kullanılır.
Devlet yönetim biçimleri nelerdir?
Her yönetimde farklı yasalar, cezalar ve uygulamalar mevcuttur.
- Farklı Yönetim Biçimleri.
- 1- Demokrasi:
- 2- Oligarşi:
- 3- Aristokrasi:
- 4- Monarşi:
- 5- Plütokrasi:
- 6- Teknokrasi:
- 7- Meritokrasi:
Iktidarın bir gruba ait olduğu yönetimlere ne ad verilir?
Iktidarın bir gruba ait olduğu yönetimlere ne ad verilir?
Yönetim sistemleri veya siyasal sistemler, herhangi bir devletin, mikrodevletin ve mikroulusun yönetimi için, hükmetme (özellikle yasama ve yürütme) gücünün kimin veya kimlerin elinde bulunacağını belirleyerek oluşan ve farklılaşan devlet iktidarı türlerini ifade eder.
Teokrasi nedir kısa ve öz?
Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
Aristokratik oligarşi ne demek?
Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük "soylular sınıfı" anlamında da kullanılmaktadır.
Demokratik yönetim türleri nelerdir?
Demokratik yönetim türleri nelerdir?
Temsili demokrasiler Temsili demokrasi, egemenlik hakkının halkın temsilcileri aracılığıyla kullanıldığı doğrudan olmayan demokrasidir. Liberal demokrasi, hukuk devleti ilkesi ile bireylerin özgürlüklerinin ve varlıklarının korunduğu temsili demokrasi biçimidir.
Din kurallarına göre hakimiyetin tanrıya ait olduğu yönetim biçiminin adı nedir?
Sert yönetime ne denir?
– despotluk: latince domestic[yurt içi, yerel] + potentia[güç, potansiyel] kelimelerinin birleşimiyle oluşur, tek bir kişinin bütün yönetimi elinde tuttuğu yönetim biçimidir, otokrasi'nin daha sert ve kaba hali de sayılabilir.
Teokrasi nedir ve örnekleri?
Teokrasi nedir ve örnekleri?