<
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Meslek
- Webmaster
Ormancılık da kesim işleri hangi standartlara göre yapılır?
Ormancılıkta kesim işleri TS 1214'e (Ağaç Kesme ve Kesmede Güvenlik Kuralları) göre yapılmaktadır. Bu standartta ağaç kesme işlerinde uyulması gereken kurallar ve standartlar ayrıntılı olarak verilmiştir.
Orman kapalılığı ne demek?
Kapalılık, ağaç tepelerinin yeri örtme derecesi. Yatay ve düşey olmak üzere iki gruba ayrılır. Yatay kapalılık aynı yaşlı ve tek meşçerelerde, düşey kapalılık değişik yaşlı ve çok katlı meşçerelerde özellikle seçme ormanlarından kullanılan bir karakteristik.
Devrik ağaç ve zati ihtiyaç damgası nedir?
Devrik Ağaç Damgası; sekiz köşeli, kenarları çift çerçeveli olup, çerçeve içinde Türkiye Cumhuriyeti (T.C), Orman Umum Müdürlüğü , (O.U.M. ) rumuzları ve damga numarası bulunur. Devrik ağaç damgalamada boya rengi siyahtır. Zati ihtiyaçta boya rengi kırmızıdır.
Bir orman işletmesinde hangi faaliyetler gerçekleştirilir?
Orman sınırları içinde veya orman sınırları dışında her türlü arazide; ağaçlandırma, erozyon kontrolü, ormanla ilgili mera ıslahı, çölleşme ile mücadele, sel ve çığ kontrolü çalışmalarını yürütmek, entegre havza projeleri yapmak ve uygulamak.
Kapalılığın saptanması için çok kolay yollar var. Bunlardan biri; meşcereyi örnekleyebilecek 1 birim alan seçerek bu alanı ölçekli biçimde bir kağıda aktarmak ve o alandaki tepe izdüşümlerini kağıda işlemektir. Tepelerin kapladığı alan, birim alanın yarısı ise Kapalılık 0,5; onda yedisi ise 0,7'dir.
Ormancılıkta idare süresi nedir?
Uzun idare süreli türlerde (ladin, kayın, sarıçam, vb.) 20 yıl, kısa idare süreli türlerde (kızıçam, kızılağaç, karaçam, vb.) ise 10 yıldır. yapay yolla meydana getirilmesinden, olgunlaşarak kesildiği ana kadar geçen ve meşcerelerin olgunluk sürelerinin ortalamasına denk gelen bir üretim süresidir.
Devrik ağaç damgası nedir?
(Ek Şekil 1) b)Devrik Ağaç Damgası; sekiz köşeli, kenarları çift çerçeveli olup, çerçeve içinde Türkiye Cumhuriyeti (T.C.), Orman Umum Müdürlüğü (O.U.M. ) rumuzları ve damga numarası bulunur. Devrik ağaç damgalamada boya rengi siyahtır. Zati ihtiyaçta boya rengi kırmızıdır.
Ağaç kesim belgesi nereden alınır?
Merkezi Eğitim Kurumları'ndan alacağınız Ağaç Kesme Ve Boylama Eğitimi Bitirme Belgesi (Sertifikası) resmi belge olduğu için tüm Türkiye'de geçerlidir. Ayrıca Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği gereğince "İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir." Denilmektedir.
Ormanlardan neler üretilir?
Ormanlardan elde edilen ürün çeşitleri; odun, yaprak, çiçek, meyve, tohum, reçine, kabuk, kök, çalı, ot, av hayvanı, su, toprak, kil, taş, kömür ve madenler gibi çok sayıda ve değişik nitelikte hammaddelerdir…