Son Konular

Oruc acilirken ne yapilir?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
2.249
Meslek
Webmaster

Oruç açılırken ne yapılır?

Oruç ibadetini gerçekleştiren herkes dilediği gibi dua edebilir ancak Hz. Muhammed'in oruç açarken şöyle dua ettiği ileri sürülüyor: "Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim."

Tam oruç nasıl tutulur?

Yani imsak vaktinin sonlanmasıyla oruç ibadeti başlamış olur. Oruca niyet eden bir kişi, imsak vaktinden itibaren yeme ve içmeyi kesmeli, orucu bozan durumlardan kaçınmalıdır. Akşam olup güneş battığında, orucun bozulmasını sağlayan yasaklardan biri işlenerek oruç tamamlanmaktadır.

Kısaca oruç nasıl tutulur?

Pratik olarak sabah ezanına kadar yeme ve içme işlemleri devam eder, son lokmalar sabah ezanı ile alınır ve akşam ezanının okunmasına kadar hiçbir şey yenmez ve içilmez. Ayrıca cinsel ilişki de oruç saatleri içinde yasaktır. Oruç vakitleri arasında bir de sahur vakti vardır.

Oruç tutmak için niyet ederken ne söylenir?

Oruç tutmak için niyet ederken ne söylenir?
Oruç niyeti için "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Oruç açılınca ne denir?

Oruç açılınca ne denir?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı. Bu duanın anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.

Oruç tutmanın temel sebebi nedir?

Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takva- ya eriştirmektir. Bu bizzat Kur'an-ı Kerim'de, "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…" (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir. Oruç ibadeti kanaatkârlığımızı güçlendirir.

Oruca niyet nasıl edilir örnek?

"Vaktinde tutulan Ramazan orucu" ve "günü belirlenmiş nezir orucu" ile "mutlak nafile oruçlar" için, bunların ne orucu olduğunu belirtmeksizin mutlak olarak oruca niyet etmek yeterlidir. Mesela, Ramazan orucu tutacak olan bir kimse, "Allah için oruç tutmaya niyet ettim" demekle veya içinden geçirmekle niyet etmiş olur.

Oruç açarken niyet edilir mi?

"Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."

Oruç açmak iftar vermek ve sahura kalkmak ifadelerinin anlamı nedir?

Oruç açmak iftar vermek ve sahura kalkmak ifadelerinin anlamı nedir?
Oruç açmak: Vakti gelince oruç bozmak. İftar vakti geldiğinde yemek yiyip, su içmek ve orucuna son vermek demektir. İftar vermek: Oruçlu bir kimsenin orucunu açmasını sağlamak, iftar yemeği vermek demektir. Sahura kalkmak: Oruç tutmak isteyenlerin gecenin bir bölümünde kalkıp yemek yemeleri anlamına gelir.

Oruç ibadetini gerçekleştiren herkesin dua etme özgürlüğü olduğu belirtilmiş. Hz. Muhammed'in oruç açarken okuduğu dua da paylaşılmış: "Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim."

Tam orucun imsak vaktinin başlamasıyla başladığına ve oruç bozucu durumlardan kaçınılması gerektiğinden bahsedilmiş. Akşam olup güneş battığında, orucun bozulmasını sağlayan yasaklardan biri işlenerek orucun tamamlandığı belirtilmiş.

Pratik olarak sabah ezanına kadar yeme ve içme işlemlerinin devam ettiği, son lokmaların sabah ezanıyla alındığı ve akşam ezanına kadar hiçbir şey yenilip içilmediği, cinsel ilişkinin de oruç saatleri içinde yasak olduğu ve bir sahur vaktinin olduğu ifade edilmiş.

Oruç tutmak için niyetin, "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya" şeklinde yapılması gerektiği ve geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde belirlenmesinin daha faziletli olduğu aktarılmış.

Oruçun açılmasında Hz. Muhammed'in "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ettiği ve duanın anlamının, "Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum." olduğu paylaşılmış.

Orucun temel sebebinin insanları takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) eriştirmek olduğu ve bu hususun Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği vurgulanmış.

Oruca niyetin örnekleri verilerek, farklı oruç türleri için belirgin bir niyet ifadesi olmadan da oruca niyet etmenin yeterli olduğu açıklanmış.

Oruç açarken de bir niyetin dile getirilmesi gerektiği belirtilmiş ve örnek bir niyet duası paylaşılmış.

Son olarak, oruç açmak, iftar vermek ve sahura kalkmak ifadelerinin anlamı hakkında bilgi verilmiş. Oruç açmakın vakti gelince orucun bozulması anlamına geldiği, iftar vermenin oruçlu bir kimsenin orucunu açmasını sağlamak olduğu ve sahura kalkmanın oruç tutmak isteyenlerin gecenin bir bölümünde kalkıp yemek yemeleri anlamına geldiği ifade edilmiş.

Findik tavada kavrulur mu?

Istanbul milletvekilleri kimler?

1. Konular

1. 1.281.596
  2. Mesajlar

1. 1.679.805
  3. Kullanıcılar

1. 31.867
  4. Son üye

Geri
Üst Alt