Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Ötrofikasyon nelere sebep olur?
Ötrofikasyon sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden olabilir. Ötrofikasyonun ileri safhalarında oksijen tükeneceği için ilgili sistem önce bataklığa sonra çayıra dönüşerek su formundan kara formuna geçer.Azot ötrofikasyona neden olur mu?
Ötrofikasyon, endüstriyel ve insan faaliyetleri nedeniyle de oluşabilir. Kanalizasyon atıkları, endüstriyel – evsel atık sular, tarımsal araziler den süzülen drenaj suları ve gübreleme ile göle giren fosfor ve azot, yapay ötrofikasyona neden olabilmektedir ki bu da “kültürel ötrofi kasyon” olarak tanımlanır.Gübre kullanımı Ötrofikasyona sebep olabilir mi?
Gübre kullanımı Ötrofikasyona sebep olabilir mi?Tarım topraklarında kimyasal gübre kullanımı çevreye önemli ölçüde kirletici yayılmasına yol açıyor. Bu kirleticilerse toprakta tuzluluğun artmasına, ağır metal birikimine, sularda ötrofikasyona sebep oluyor. Ayrıca gübre yapısındaki maddeye göre, atmosfere seragazı salımı gerçekleşiyor.
Ötrofikasyon oksijen azalır mı?
Ötrofikasyon oksijen azalır mı?En başta karadan gelen besinler olmak üzere su kitlesindeki besin artışı sonucu canlı varlığında da artış gözlemlenir. Ötrofikasyon sonucu su kütlesindeki oksijen miktarında azalma meydana gelir ve zamanla su ekosisteminin yaşamı tehlikeye girer. Ötrofikasyon diğer bir adıyla fosfat kirlenmesi olarak adlandırılır.
Ötrofikasyona neden olan canlılar?
Ötrofikasyon olayında; göllerde, kıyı ekosistemlerinde ve diğer sucul ekosistemlerde yaşayan ve yaşadığı ekosistemin en temel besin maddelerinden biri olan mikroskobik algler, yani su yosunları ve diğer serbest yüzen bitkiler, yaşadıkları ekosisteme olağandışı besin girişi yaşanması ile birlikte normalden çok daha …Göllerde ötrofikasyon neden olur?
Ötrofikasyonu hızlandıran etmenler arasında iklimin kurak geçmesi, aşırı buharlaşma, göl suyunun bir kanalla sulamada kullanılması sayılabilir. Ötrofikasyon sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden olabilir.Ötrofikasyonun sonuçları nelerdir?
Ötrofikasyonun sonuçları nelerdir?Ötrofikasyon sonucu göldeki tür çeşitliliği azalır.çoğalan ipliksi algler balıkların solungaçlarını tıkar ve ölümlere neden olur. bulanıklık artar. anaerobik şartlar gelişir. ve sonuçta göl sığlaşır,bataklığa dönüşür, yaşlanır ve rehabilitasyon yapılmazsa ölür.