☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Oyuna adini veren asil konunun ele alindigi bolum nedir?

Modoratör

New member

Oyuna adını veren asıl konunun ele alındığı bölüm nedir?​

Fasıl: Oyunun perdeye aksettirilen asıl bölümüdür. Bu bölümde çeşitli tipler oyuna katılır. Bunlar genellikle kendi ağız (şive) özellikleriyle Karagöz’le konuşturulur. Konuşmalara bazen Hacivat da karışır.

Karagöz mendil kullanır mı?​

Karagöz mendil kullanır mı?
Ancak mendil, baston, sandalye gibi aksesuarları Karagöz değil Meddah kullanır.

Orta oyununda Mahallenin kabadayısı kimdir?​

Arnavut: Karagöz ve Orta oyunu tipidir. Dürüst, mert ama bilgisiz ve kabadır. Çabuk kızar, ataktır, onun için adam öldürmek çok kolaydır. Kabadayılığı vardır, ama sıkıya gelince kaçar.

Diyelim bu gece Mevlam işimizi rast getire Yar bana bir eğlence medet Karagöz oyununun hangi bölümünden alınmıştır?​

Diyelim bu gece Mevlam işimizi rast getire Yar bana bir eğlence medet Karagöz oyununun hangi bölümünden alınmıştır?
1-Mukaddime (Giriş): Yar bana bir eğlence, diye yaygara yaparak Karagöz’ü sahneye çağırır. Genellikle başlarda nazlanan Karagöz’ü ısrarla çağırarak sinirlendirir. Karagöz’ün perdeye gelerek kavga edip sakinleşmelerine kadar olan bölümdür.
Karagözde asıl konunun işlendiği bölüm nedir?​
3)Fasıl (Bir öykünün anlatıldığı asıl oyun) Bu bölümde bildiğimiz tiyatro oyunları gibi baştan sona bir oyun oynanır, oyunun akışına göre kendi kılık ve şiveleri ile Zenne, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir, Beberuhi, Tiryaki, Frenk,Yahudi, Acem, Matiz gibi değişik tipler girip çıkarlar.

Karagöz oynatan kişiye ne ad verilir?​

Karagöz oynatan kişiye ne ad verilir?
Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayali denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

Orta oyunu hangi bölümlerden oluşur?​

Oyun alanı Erkek seyircilerin bulunduğu bölüme “mevki”, kadın seyircilerin bulunduğu bölüme “kafes” denir.

Bezsiz paravan nedir?​

Bezsiz paravan nedir?
Oyunun oynandığı yuvarlak ya da oval alana palanga denir. Oyunun dekoru; yeni dünya denilen bezsiz bir paravandan ve dükkân denilen iki katlı bir kafesten oluşur. Yeni dünya ev olarak, dükkân da iş yeri olarak kullanılır. Dükkânda bir tezgâh, birkaç hasır iskemle bulunur.

Vay Karagözüm Hangi bölüm?​

Karagöz, Hacivat’ın çıkardığı gürültüye kızar, perdeye gelir, kavga ederler. è Hacivat’ın “Vay Karagöz’üm, benim iki gözüm merhaba.” sözü ile başlayıp parçanın sonuna kadar devam eden kısımdır. èOyunun perdeye aksettirilen asıl bölümüdür. Bu bölümde çeşitli tipler oyuna katılır.

Yar bana bir eğlence Hangi bölüm?​

Yar bana bir eğlence Hangi bölüm?

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
"Yar bana bir eğlence" ifadesi, Karagöz oyununun "Mukaddime (Giriş)" bölümünden alınmıştır. Bu bölümde genellikle Karagöz'ü sahneye çağırmak için kullanılan yaygara ve eğlence talebiyle başlar. Karagöz başlarda nazlanabilir, ancak ısrarla çağırılarak sahneye gelir ve ardından perdeye gelerek kavga edip sakinleşmelerine kadar olan bölümü kapsar.

Bu bölümde genellikle seyircilerin dikkatini çekmek ve oyunun başlamasını sağlamak için çeşitli diyaloglar ve espriler yer alır. Mukaddime aynı zamanda Karagöz ile seyirciler arasında ilk etkileşimin gerçekleştiği kısımdır.