Pastırmaya neden pastırma denir?
Pastırma et, tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak, sarımsak ve çemenle sıvanıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceği. Etler ağırlıkla üzerine bastırılarak yapıldığı için “bastırma” ismi verilmiştir. Daha sonra bu kelime halk arasında “pastırma” olarak değiştirilmiş.Pastırma nedir ve nasıl yapılır?
Pastırma, Türk mutfağının ve sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelmektedir. Pastırma sığır, manda ve benzeri büyük baş hayvanların pastırma yapmaya müsait olan bölgelerinden çıkarılan etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesiyle elde edilen salamura bir et ürünüdür.Soğuk denkleme nedir?
Soğuk denkleme nedir?Soğuk ve karlı havalarda birinci denklem yapmak için sabaha kadar beklemeye lüzum yoktur. Çünkü, hava soğumuş ve dolayı siyle etler de soğukturlar. Her zaman denklemeye girebilirler. Birinci denklemeye soğuk denkleme denir.
Pastırma çiğ yenir mi?
Sağlıksız olduğu düşünülür ancak, katkısız ve kimyasal içermemek suretiyle son derece sağlıklı ve protein deposu şarküteri et ürünüdür. Çiğ hali ile rahatlıkla tüketilebilen pastırmayı sadece yemeklerde değil kahvaltı gibi günün tüm öğününde rahatlıkla tüketebilirsiniz.Pastırmayı kim icat etti?
Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya’da Hunlar olduğu bilinmektedir.Pastırma baharatları nelerdir?
Pastırma baharatları nelerdir?Ev Yapımı Pastırma Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gram çemen.
- 100 gram kırmızı toz biber.
- 1 yemek kaşığı karabiber.
- yarım yemek kaşığı pulbiber.
- 1 yemek kaşığı kimyon.
- 1 EL tuz.
- 100 gram sarımsak (15-17 diş)
- 1 1/5 litre su.
Pastırma hayvanın neresi?
Pastırma hayvanın üst sırt kısmı dediğimiz antrikot veya kontrafile kısımlarından yapılır. Zira bu kısımlar çok fazla hareket etmediği için yumuşak, yağlı ve lezzetli olmaktadır.Ev yapımı pastırma nasıl yapılır?
Bir kabın içerisine su doldurup eti içine koyun ve 3 saatte bir suyu değiştirip bir gece eti bu suyun içinde bekletin. Ertesi günü etin üst bölümüne bir delik açıp sağlam bir ip geçirip eti 3-4 gün yüksek bir yere asarak kurumasını sağlayın.Pastırma hangi ayda kurutulur?
Pastırma hangi ayda kurutulur?Pastırma yazı denilen dönem, Ekim ayının son haftasıyla Kasım ayının sonuna kadar sürer. En lezzetli pastırma ve sucuk, bu dönemde yapılır. Gündüz Erciyes’in rüzgarıyla açık havada kurutulan pastırma ve sucuklar, gece hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesi sonucu olgunlaşarak lezzetlenir.
Pastırma en iyi nasıl yenir?
Çiğ etin tuz ve baharatlarla harmanlamasından elde edilen pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklıdır. Uzmanlar pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini sıkça dile getirirler. Asla yağda kızartılmamalı ve yemeklerin içerisine eklenmemelidir.Pastırma zararlı mı?
Pastırma, yapılışı itibari ile oldukça tuzlu bir et ürünüdür. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı tüketmemeleri önemlidir. Etin üzerindeki çemen otu ise bazı bilimsel araştırmalara göre kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkileyen ve insülin direncini düşüren özelliklere sahiptir.Bastırma pastırma nasıl ortaya çıkmıştır?
Bastırma pastırma nasıl ortaya çıkmıştır?Orta Asya’dan batıya akın eden Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu’ya gelerek yerleşen Oğuzlarda pastırmacılığın bulunması ve yüzyıllardır zamanımıza kadar yaşayıp gelmesi, bir gün Orta Asya bozkırlarında yaşayan Türkleri sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu, kuru ve dumanlı et …