- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.240
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 695
- Puan
- 113
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.689
- Meslek
- Webmaster
Peygamber Efendimiz Kurbanı Nasıl Keserdi?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), kurban ibadetini bizzat yerine getirmiş ve Müslümanlara nasıl kurban kesileceğini hem sözlü olarak anlatmış hem de fiili olarak göstermiştir. O'nun kurban kesimindeki uygulamaları, bizler için sünnet ve rehber niteliğindedir.İşte Peygamber Efendimiz'in kurban kesimiyle ilgili sünnetleri ve uygulamaları:
1. Kurbanlık Hayvanın Seçimi ve Hazırlığı
- Sağlıklı ve Kusursuz Hayvan: Peygamber Efendimiz (S.A.V.), kurban edilecek hayvanın sağlıklı, besili ve görünür bir kusuru bulunmayan bir hayvan olmasına özen gösterirdi. Topal, tek gözlü, hasta, kulağı kesik veya boynuzu kırık gibi belirgin kusurları olan hayvanların kurban edilmesini uygun görmezdi.
- Yaş Şartı: Kurbanlık hayvanın belirlenen yaşa ulaşmış olması sünnettir (koyun ve keçi için bir yaşını doldurmuş, sığır için iki yaşını, deve için beş yaşını doldurmuş olması).
- Temizlik ve Bakım: Kurban edilecek hayvanlara iyi bakılması, kesim öncesinde yeterince dinlenmeleri ve temiz olmaları önemlidir.
2. Kesim Öncesi Hazırlık ve Niyet
- Bıçak Bileme: Kesim öncesinde bıçağın çok keskin hale getirilmesini emrederdi. Hayvanın acı çekmemesi için bu hususa özellikle dikkat edilirdi. Hz. Peygamber, "Biriniz hayvanı keseceği zaman bıçağını iyi bilesin ve hayvanını rahatlatsın" buyurmuştur.
- Kıbleye Yönlendirme: Hayvanın sol yanı üzerine yatırılarak başı kıbleye doğru çevrilirdi.
- Tekbir ve Tesbih: Kesime başlamadan önce Allah'ın adını anmak (tekbir getirmek) ve O'na şükretmek sünnettir.
- Niyet:Kurbanı Allah rızası için kesmeye niyet edilirdi. Kurban kesilirken veya kesimden önce şu dua okunurdu:
- "Bismillahi Allahu Ekber. Allahümme hazâ minke ve leke."
- Anlamı: "Allah'ın adıyla. Allah en büyüktür. Allah'ım! Bu (kurban) Sendendir ve Sana aittir."
- Ayrıca kurbanı kimin adına kestiğini belirtmek için "Allahümme takabbel minnî (veya min fülânin, yani falan kişiden kabul buyur)" denirdi.
- "Bismillahi Allahu Ekber. Allahümme hazâ minke ve leke."
3. Kesim Anı
- Tek Bir Hamlede Kesim: Hayvanın canının kolay çıkması ve acısının en aza indirilmesi için keskin bir bıçakla şah damarı, yemek ve nefes boruları tek bir hamlede kesilirdi. Hayvanın tam olarak canı çıkmadan organlarına dokunulmazdı.
- Bizzat Kesim: Peygamber Efendimiz (S.A.V.) kurbanlarını genellikle bizzat kendisi keserdi. Bu, ibadetin huşu içinde ve tam bir teslimiyetle yerine getirildiğini gösterirdi. Kendisi kesemediğinde ise vekalet vererek başında bulunurdu.
4. Kesim Sonrası ve Dağıtım
- Bekleme: Hayvanın canı tamamen çıkana kadar beklenir, ardından derisi yüzülür ve parçalanırdı.
- Etin Taksimi:Kurban etini üçe taksim etmek sünnettir:
- Derinin Değerlendirilmesi: Kurban derisi satılmaz, genellikle fakirlere verilir veya bir hayır kurumuna bağışlanırdı.