Modoratör
Yeni Üye
Pide neden ekmekten pahalı?
Fırınlarda pide için ayrıca bir usta daha çalışması gerekiyor. Ek eleman ek maliyet olduğundan pidenin fiyatı da ekmeğe göre fazla oluyor tabii. Pidelerin üzerine "şifa" denen unlu bir su sürülüyor, üstüne de susam veya çörek otu serpiliyor.
Neden sadece Ramazanda pide var?
Bu ekmeğin sadece Ramazan'da çıkmasının en büyük sebebi öncelikle diğer ekmeklere göre yapımının çok meşakkatli olması.
Ramazan pidesi geleneği nereden gelir?
Ramazan pidesi geleneği nereden gelir?
Ekmekçilik 8 bin yıl öncesine dayansa ve kültürlere göre farklılık gösterse de pide kültürü İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Eski çağlarda ekmekçiliğin Mısır'da çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.
Ramazan pidesi anlamı nedir?
Ramazan pidesi anlamı nedir?
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide Türk mutfağı geleneğinin ürünüdür. Pide ismi foduladan gelmektedir. Fodula da bir çeşit ekmektir. Ramazan denildiği zaman akla öncelikle hiç kuşkusuz pide gelir.
Pide hamuru ile ekmek hamuru arasında ne fark var?
Pide ekmeğin aksine hamur yayılarak hazırlanır, pişirme işlemi de meşe odunu ateşinde taş fırında yapılmalıdır. Hamurun meşe rayihasıyla etkileşmesi özellikle önemlidir. Beri yandan ekmeğe göre pidede içerik ve kabuk oranı da farklıdır. Çoğu insan ekmeğin kabuğunu lezzetli bulur, içi aynı lezzette değildir.
Kıymalı pide hamuru nasıl yapılır?
Hamuru için, derince bir kaba kuru mayayı ve toz şekeri alın, üstüne ılık suyu ekleyin, karıştırın ve kabarması için bir kenarda 10 dakika kadar bekletin. Ardından üstüne sıvı yağı ekleyip, bir çırpma teli ile çırpın. Sonrasında 2 su bardağı unu ve tuzunu ekleyip, yoğurmaya başlayın.
Pide hangi ülkeye ait?
Pide hangi ülkeye ait?
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.
Pide ilk nerede yapıldı?
Pide ilk nerede yapıldı?
Türkler göçebe olarak yaşadığı dönemde ekmeklere; lavaş, yufka, bazlama, büskeç, sinçü, pide gibi isimler vermişler. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde İstanbul'un en iyi francala ekmeğinin Galata ile Tophane fırınlarında yapıldığını belirtir. Pide kültürü ise İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır.
Pide ilk ne zaman yapıldı?
Pide hamuru ile ekmek hamuru aynı mı?
Ekmek hamuru yada pide hamuru aynı hamur mudur aslında? Çok sorulan bir sorudur, cevabı ise çok kolay evet ekmek ve pide hamurları aslında aynı hamurdur.
Ekmek hamuru ile pide yapılır mı?
Ekmek hamuru ile pide yapılır mı?
Hamur yoğurma ile uğraşmadan, fırından aldığınız ekmek hamuru ile enfes bir pide hazırlamak mümkün.
Pide hamuru malzemeleri nelerdir?
Pide hamuru malzemeleri nelerdir?
Pide hamuru için malzemeler:
- 1 su bardağından iki parmak eksik ılık su.
- 1 paket maya (iki tatlı kaşığı)
- 2 tatlı kaşığı şeker.
- 1 tatlı kaşığı tuz.
- 6 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağından iki parmak eksik yoğurt.
- 3 su bardağı un (yaklaşık)
Pidenin yumuşak olması için ne yapılır?
Yumuşak Pide Hamurunun Püf Noktaları Nelerdir?
- Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
- Mayanın daha çabuk çözülmesini istiyorsanız, instant maya kullanabilirsiniz.
- Hamuru mayalamaya bırakırken, streç veya nemli bez ile örtün.
En meşhur pide nerenin?
Nazilli Pidesi, kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı (Nazilli Gülü olarak da bilinir) ve tahinli olarak 4 ayrı çeşitte yapılır. Nazilli Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Pide ilk nerede çıktı?
Pide ilk nerede çıktı?
Pide kültürü İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır.