Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Pilav Nasıl Yapılır, Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları

haberci

Administrator
Katılım
21 Haz 2022
Mesajlar
59,088
Tepkime puanı
0
Türk sofralarının hatırlı misafiri, ağır abisi, demirbaşı, ne derseniz deyin pirinç pilavıdır. Pilavsız sofraya oturmayan, pilav yoksa karnı doymayan bir toplum kültüründe pilavın sadece varlığı değil, güzel olması da önemlidir. Pilav pişirmek kolay gibi görünebilir ama ölçüyü tutturmak zordur. Bu biraz da deneme yanılma işidir. Ama siz ilk kez pişirecekseniz, tarifi birebir ve dikkatlice uyguladığınızda çok iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Pirinç pilavı püf noktalarını uyguladığınızda pişirmemeniz için hiçbir sebep yok. Gelin şimdi pirinç pilavı tarifine bir göz atalım ve nefis bir pilav pişirelim.
Tane Tane Pilav Nasıl Yapılır?
Pilavın makbul olanı pirinçlerin diri ve tane tane olduğu pilavdır. Bunu elde etmenin bir tekniği yani püf noktası vardır. Sade olan tarifi ya da şehriyeli olan tarifi olarak da bilinen bu tarifte bazı ölçütlerin yerine getirilmesi şarttır. Önce malzemeleri sayalım ve yapımına geçelim.
Pilav için gerekli malzemeler:
1 su bardağı pilavlık baldo pirinç
Yarım çay bardağı tel yahut arpa şehriye
1,5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Arzuya göre 1 adet tavuk bulyon
Tavuk bulyon kullanmayacaksanız yarım tatlı kaşığı tuz
Pilav Nasıl Yapılır Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları 1
Pilav yapılışı:
Pirinci derin bir kaseye koyup, üzerini geçecek kadar ılık su ve biraz da tuz ekleyip 1-2 saat kadar bekletin.
Bekleyen pirinci süzgece alarak nişastası iyice akana kadar yıkayın ve süzdürün.
Tencerede tereyağı ve sıvı yağı alarak şehriyeleri kavurun. Eğer şehriye istemiyorsanız, tencereye doğrudan pirinçleri alarak kavurun. Kavurma işlemini ne kadar uzun tutarsanız pirinçler de o kadar tane tane olacaktır. Pirinci yavaş yavaş 2-3 dakika kadar kavurun.
Kavrulan pirinçlerin üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu alın, kullanacaksanız bulyonu da atın ve bulyon tamamen eriyip suya karışana kadar çok hafif karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve en kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar karıştırın.
Tamamen suyunu çeken pilavın üzerine büyük bir parça kağıt havlu örterek tencerenin kapağını kapatın ve 15-20 dakika demlenmesini bekleyin.
Afiyet Olsun
İyi Bir Pilav Pişirmenin Püf Noktaları
Pirinci iyi seçin. En iyi kalite baldo pirinç tercih edin.
Pirinci önceden ıslatın.
En lezzetli pilavlar tereyağı ile yapılanlardır.
Pirinci kavurmak, pilavın tane tane olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden pirinçleri tahta bir kaşıkla, çok fazla hırpalamadan, alttan üste doğru karıştırarak kavurun.
Pirinçleri kavururken birkaç damla limon suyu damlatırsanız pilavın daha beyaz olmasını sağlayabilirsiniz.
Pişirirken kullanılacak en iyi ölçü 1’e 1,5’tur. Eğer pirinci pişirmeden evvel suda beklettiyseniz ölçüyü 1’e 1 de yapabilirsiniz. İster pirinç pilavı tarifi ister bulgur pilavı tarifi olsun tüm pilavlarda su ölçüsü en önemli ölçüttür.
Su yerine gerçek tavuk suyu yahut et suyu kullanırsanız pilavınız çok daha lezzetli olacaktır.
Suyunu ilave ettikten sonra pilavınızı asla karıştırmayın. Suyun, pirincin üzerini örtmesini sağlayacak kadar karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak tamamen suyunu çekene kadar asla açmayın.
Pilavı mutlaka kısık ateşte pişirin.
Piştikten sonra hemen servis etmeyin. 20 dakika kadar demlenen bir pilav hem göze hem de damağa hitap edecektir.
Pilav Nasıl Yapılır Pilav Tarifleri ve Pilav Yapmanın Püf Noktaları 2
Örnek Pilav Tarifleri
Aslında akla gelen pek çok tarif olsa da, ilk akla geleni pirinç pilavıdır. Şehriyeli yahut şehriyesiz sade pirinç pilavı en sık yapılan ve sevilerek tüketilen çeşididir.
Pirinç pilavını değişik malzemelerle çeşitlendirmek de mümkün. Sözgelimi nohutlu, bezelyeli, tavuklu, etli, domatesli, mantarlı, kestaneli gibi pilav çeşitleri de sofraları süsleyen ve hayli leziz pilav tarifleridir.
Bunun dışında çeşitli baharat ve sebzelerle zenginleştirilen iç pilav, Özbek pilavı; bulgur ve sebzelerle hazırlanan bulgur pilavı, meyhane pilavı, mercimekli bulgur pilavı, perde pilavı gibi pilavlar da son derece lezzetli pilav çeşitleri olarak sıralanabilir.
Pilav Kaç Kalori?
Pirinç pilavı lezzetli olduğu kadar kalorisi yüksek bir yemektir. Pirinç, basit karbonhidrat içeren, glisemik indeksi yüksek bir besindir. Yani kana çok hızlı karışır ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaptığından çabuk acıkılmasına sebep olur. Ayrıca pirincin lif içeriği düşüktür. Pilavın yağ içeriği de hesaba katıldığında pirinç pilavının çok da masum olduğu söylenemez.
1 porsiyon pirinç pilavında ortalama 290 kalori bulunur. Dikkatli ve nadir tüketilmesi gerekir.
 

Benzer konular

Osmancık pirinçten pilav olur mu? Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Pilav pişirme yöntemleri nelerdir? Pilavların pişirilmesinde 3 üç teknik kullanılır. - Haşlama tekniği ile pilav pişirme. - Salma tekniği ile pilav pişirme. - Kavurma tekniği ile pilav pişirme. Pirinç en sağlıklı nasıl pişirilir? hazırlanışı - Pirinçler iyice yıkanır. - Tencereye su konulur tuz...
Cevaplar
1
Görüntüleme
13
En güzel tavuklu pilav nasıl yapılır? Tavuklu Pilav Nasıl Yapılır? - Tavuğun derisini tamamen temizleyip parçalara ayırın. Tencereye alıp suda haşlayın. - Pirinci yıkayıp süzün. - Tavuk suyunu ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip kapağını kapatın. - Haşladığınız tavuğun etlerini didikleyin, pilavın...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Pilav pişirmek ne kadar sürer? Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Pirincin kavrulduğunu nasıl anlarız? Pirincin kavrulduğunu nasıl anlarız? Pirincin iyice kavrulduğu renginden anlaşılabilir. Eğer pirinçlerin...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Diri pilav nasıl yumuşatılır? Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır… Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın. Isıtıp köpük köpük olana kadar...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips