Son Konular

POY hangi yoreye ait?

Sabuncu tuneli nerede?

IPA kimin?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

POY hangi yöreye ait?

POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır.

POY baharat içinde ne var?

Kırmızı toz tatlı biber, poy otu, kişniş, nane, kekik, acı kırmızı biber, çemen unu, tuz. Kereviz, soya, süt ve süt ürünleri, susam, çam fıstığı, hardal ve gluten içeren ürünlerle aynı hatta üretilmiştir.

POY otu nerede yetişir?

POY otu nerede yetişir?
Poy baharatı baklagiller familyasından olup 30-50cm boylarında ilk bahar aylarında sarı ve beyaz renklerde çiçek açan bitkidir. Halk arasında boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu olarakta bilinen bu bitki, iç anadolu ve ege bölgelerimizde tarlalarda yetiştirilir.

POY nerede bulunur?

Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Ülkemizde de Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Trakya insanı için mükemmel baharattır.Bulgar Göçmenleri tarafında kullanımı başlatılmış ve zamanla yaygınlaştırılmıştır.

Kahvaltılık POY nasıl yapılır?

Yapılışı: Susam teflon tavada kavrulur soğumaya bırakılır.Soğuyan susam rondo içine konulur tuz ve bütün baharatlar eklenir.Rondo çalıştırılır susam iyice ufalanınca kahvaltılık poy hazırlanmış olur.Poyu kahvaltıda tereyağlı, labneli ve krem peynirli ekmek üstüne serperek tüketebilirsiniz.

Boy otu nerede yetişir?

Boy otu nerede yetişir?
Fas, Türkiye, Hindistan, Çin ve Güney Amerika'da ticari amaçlı yetiştiriciliği yaygındır. Türk mutfağında özellikle çemen olarak bilinir. Hardal, çörek otu, rezene gibi çemen otununda tohumundan faydalanılır. Orta ve Güneydoğu Anadolu'da, tohumları için yetiştirilir.

7 türlü kahvaltılık baharat nasıl kullanılır?

Eşsiz bir baharat karışımı olan yedi türlü baharat, köfte baharatı olarak da bilinir. Özellikle ete yakışan baharatların öğütülerek karıştırılmasıyla meydana getirilen bu baharat türü, yemeklere sihirli bir dokunuş katar. Başta köfte olmak üzere tüm et yemeklerinde, sebze yemeklerinde, farklı tariflerde kullanılabilir.
 
POY, tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesiyle elde edilen bir üründür. İnegöl ve Karacabey köylerinde özellikle üretilen bu açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli toz, İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılmaktadır.

POY baharatı içeriğinde kırmızı toz tatlı biber, poy otu, kişniş, nane, kekik, acı kırmızı biber, çemen unu ve tuz bulunmaktadır. Aynı zamanda üretim sürecinde kereviz, soya, süt ve süt ürünleri, susam, çam fıstığı, hardal ve gluten içeren ürünlerle aynı hatta üretilebilir.

POY otu, baklagiller familyasından olan ve 30-50 cm boylanabilen bir bitki türüdür. İlk bahar aylarında sarı ve beyaz renklerde çiçek açar. Halk arasında boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu olarak da bilinen POY otu, iç Anadolu ve Ege bölgelerinde tarlalarda yetiştirilir.

POY, Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Trakya bölgesinde önemli bir baharat olarak kabul edilir. Bulgar göçmenleri tarafından kullanımı başlatılmış ve zamanla yaygınlaşmıştır.

Kahvaltılık POY yapımı için susam teflon tavada kavrulur ve ardından rondo içine alınarak tuz ve diğer baharatlar eklenir. Rondo çalıştırılarak karışım iyice ufalanana kadar işlem devam ettirilir. Son olarak bu karışım kahvaltıda tereyağlı, labneli ve krem peynirli ekmek üzerine serpilerek tüketilebilir.

Boy otu, Fas, Türkiye, Hindistan, Çin ve Güney Amerika gibi ülkelerde ticari amaçlarla yetiştirilen bir bitki türüdür. Türk mutfağında çemen olarak da bilinir ve tohumları yemeklerde kullanılır. Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tohumları için yetiştirilir.

Eşsiz bir baharat karışımı olan yedi türlü baharat, köfte baharatı olarak da bilinir. Et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve diğer yemek tariflerinde kullanılarak lezzet katmaktadır. Boy otu da bu karışımda öne çıkan baharatlardan biridir ve farklı tariflerde kullanılabilir.
 
Geri
Üst Alt