Modoratör
Yeni Üye
Psikolojide özgecilik nedir?
Özgecilik, herhangi bir biçimde ödül beklentisi (başkalarına olumlu bir şey yapmış olmanın verdiği hoş duygu dışında) olmaksızın bir yardım etme davranışıdır. İçerisinde bir incelik ve yücelik barındıran, toplumsal yaşam için hayati önemde bir kavramdır.
Yapay özgecilik nedir?
Yapay özgecilik nedir?
Kavram, Selçuk Budak tarafından hazırlanan psikoloji sözlüğünde ise, bireyin kendini düşünmeden, dışarıdan bir ödül beklemeden, hatta bazen kişisel bir bedel ödeyerek, başkalarının çıkarını ve iyiliğini düşünme şeklinde tanımlanmıştır.
Özgeci insan ne demek?
Özgeci insan ne demek?
Diğerkâmlık veya altrurizm (özgecilik), "başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme" ya da "diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma ve 'bencillik karşıtı hareketlerde bulunma" olarak tanımlanır.
Diğergamlık ne demek psikoloji?
Diğergamlık, alturistik davranış olarak da bilinen özgeci davranışı yaparken; göze girme, karşılık bekleme gösteriş yapma gibi düşünceler yoktur. Eğer bize çıkar sağlayacağı düşüncesi ile birine yardım edersek, bu yardımsever bir davranıştır. Özgeci davranış empati ile yakından ilgilidir.
Özgecilik değeri nedir?
Özgecilik değeri nedir?
Özgecilik başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme ya da diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma ve bencillik karşıtı hareketlerde bulunma olarak tanımlanmaktadır3-5.
Özgecilik boyutu nedir?
Özgecilik boyutu nedir?
başka insanlara karşılık beklemeksizin yapılan hizmet, bir kimsenin başkalarının çıkarları adına kendi çıkarlarından vermesi. bencillik'in karşıtıdır. ona göre özgecilik, insanlığın ahlâk ve kültür bakımından gelişmesinin koşuludur. …
Özgecilik yaklaşımı nedir?
Özgeci Davranış: Belki insanlara iyilik yapmış olmanın verdiği doyum dışında, hiçbir karşılık ya da ödül beklentisi olmaksızın bir başkasına yardım etmek için gönüllü olmaya verilen addır. güdülerine bakılmaksızın, başkalarına yardım eden ya da etmeyi amaçlayan bütün davranışları içerir.
Felsefede özgecilik ne demektir?
Felsefede özgecilik ne demektir?
Bir felsefe kavramı olarak özgecilik, kişinin kendi ilgilerini göz önüne almadan, başka insanların selamati için eylemde bulunabileceğini ve ahlakiliğin de bunu gerektirdiğini iddia eder.
Alturizm kuramı nedir?
Alturizm kuramı nedir?
Alturizm davranışı ; yapılan fedakarlık sonucunda çevresinden menfaat ya da ödül beklentisi içinde olmayan, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan davranışlardır.
Etik Alturizm nedir?
Özgecilik ya da Alturizm, birisine yarar sağlamak ya da onu zarardan ve kötülükten korumak dışında herhangi bir beklenti içinde bulunmadan yapılan yardım davranışıdır. Özgeci davranışta, birey elinden geleni isteyerek yapar ve insanlara iyilik yapmış olmanın verdiği doyum dışında başka bir ödül ya da karşılık beklemez.