Psikolojik ilk yardım ne zaman verilmeli?
Stres altındaki kişilerle ilk temasa geçtiğiniz anda psikolojik ilk yardım sağlayabilirsiniz. Bu yardım genellikle afet sırasında ya da afetten hemen sonra uygulanır. Fakat bu yardım, olayın ne kadar sürdüğüne ve çeşidine göre bazen günlerce ya da haftalarca sunulabilmektedir.
Psikolojik ilk yardım neden önemlidir?
Afet ve olağandışı olaylar sonrasında gerçekleştirilen psikolojik ilk yardımın temel amaçlarını, olaydan hemen sonra kişilerin temel fiziksel ya da psikolojik ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak, olay yerinde psikolojik triyaj yaparak psikiyatrik aciller için gereken …
Psikolojik ilk yardımın aşamaları nelerdir?
Psikolojik ilk yardımın aşamaları nelerdir?
Bunlar: Bağlılık ve temas, güvenlik ve rahatlık, dengeleme, bilgi toplama: mevcut ihtiyaçlar ve endişeler, pratik yardım, sosyal destekler ile bağlantı kurma, başa çıkma becerileri hakkında bilgilendirme ve işbirlikçi servisler ile bağlantı kurmadır.
Psikolojik Ilk Yardim kim psikoloji?
Psikolojik İlk Yardım, afet ve krizlerin hemen sonrasında uygulanması önerilen evrensel bir psikososyal müdahale yaklaşımıdır. Kişilerin yaşadıkları duygusal, fiziksel ve sosyal krizlerden doğan risklerden korunmasını, ihtiyaçlarına erişebilmesini ve duygusal bir rahatlama yaşamasını sağlar.
Psikolojik rahatsızlığı olan birine nasıl davranmalı?
En önemlisi nasıl hissettiklerini sorup verdikleri cevabı dinlemek.
- Depresyonda olan insana kendini nasıl hissettiğini sorun.
- Cevabını iyi dinleyin.
- Analiz yapmayın.
- Arkadaşınızın sizle konuşmak istemesini beklemeyin.
- Ona size güvenebileceğini söyleyin ve yanında olduğunuzu gösterin.
Psikolojik destek nasıl verilir?
Psikolojik destek nasıl verilir?
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Psikolojik ilk yardım özellikleri nelerdir?
PSİKOLOJİK İLK YARDIMDA YAPILMASI GEREKENLER
- Sakin, nazik, yardım etmeye hazır olunmalı ve bu karşı tarafa hissettirilmeli.
- İlgi ve dikkat belli edilmeli.
- Beden dili iyi kullanılmalı.
- Duyguların ifadesine yardım edilmeli.
- Teknik anlatımlardan, analiz ve nasihatten uzak durulmalı.
Psikososyal desteğin amacı nedir?
Özetle; Psikososyal destekte amaç, bireyi afetlere, travmalara ve bunların etkilerine karşı korumak, bireyleri ruhsal anlamda güçlendirmek ve mağduriyetle birlikte ortaya çıkan işlev kayıplarının önüne geçip, bireyin tekrardan işlevsel olduğu dönemlere dönmesini sağlamaktır.
Psikolojik ilk yardım nerede verilir?
Psikolojik ilk yardım nerede verilir?
Karakol, hastane, okul gibi mekanlarda uygulanır. Geçici konut alanı ya da mülteci kampları da psikolojik ilk yardımın uygulanabileceği yerlerdendir.
Travma eğitiminin amacı nedir?
Eğitimin Amacı: Ülkemizde psikologlar dâhil pek çok kişinin eğitimini almadığı Psikolojik İlk Yardım sadece büyük felaket ve afetlerde değil insanda ani stres yaratan her türlü travma sonrası uygulanması gereken ve uygulandığında uzun vadeli travmatik stres problemlerini önleyen modern bir tekniktir.
Psikolojiyi düzeltmek için ne yapmalı?
Sağlıklı psikoloji için öneriler:
- Yaşam şeklinizin düzenli olması önem verin.
- Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun.
- Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın.
- Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.
- Yoğun alkol tüketiminden uzak durun.