Son Konular

Referandum ne demektir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Referandum kelimesi halk oylaması anlamına gelir

Referandum ya da plebisit; anayasa değişikliği, yasaların kabulu gibi bazı onemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasi'nin guzel bir orneğidir Temsili demokraside ise, halkın sectiği insanlar, halkın iradesini yansıtmaya calışmaktadır Ancak bu tur oylamalar, muhalefetin onayını almadan, populer uygulamaları hayata gecirmekte kullanılabildiğinden, totaliter rejimlerde yonetimin isteklerini hukuka uydurmaya alet edilebilirler

Plebisit genelde yasama organlarının biri tarafından halkın oylamasına sunulan bir sorudur Plebisitlerde genellikle secmene farklı secenekler sunulmaz, sadece bir teklifin kabulu veya reddi oylanır1 Bu nedenle plebisit bir şekilde guven oylamasımanasını ihtiva ettiği icin, gunumuzde referanduma nazaran daha az kullanılır

S

Bilim Adamlarının İsimleri

S

Gerbil adlı hayvan nerede yaşar?

Benzer Konular

• Öneri Öneri
Halk Oylaması (latince referendum) genelde anayasa değişikliği, yasaların kabulu ve ya çok önemli meselelerde halkın iradesini tahsis etmek amacıyla yapılan oylamadır Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasi ’nin hoş bir örneğidir Temsili...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Plebisiter demokrasi ne demek? Plebisitçi demokrasi bir doğrudan demokrasi türüdür. Yöneten ile yönetilenler arasındaki ilişki plebisitler veya referandumlar ile gerçekleşir. Bu yöntem, kamunun siyasi meselelerde görüşlerini doğrudan ifade etmesini mümkün kılar. Katılımcı ve çoğulcu demokrasi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
11
12 Eylül 2010 da ne oldu? 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye’de anayasada yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Referandum hangi durumlarda yapılır? Referandum ya da plebisit; anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi bazı önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandum nedir en son hangi yılda ve niçin yapılmıştır? 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Referandum nedir en son hangi yılda ve niçin yapılmıştır? 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017’de gerçekleşen halk oylamasıdır. 20 Ocak 2017’de beşte üç oy sayısı 330’u aşarak 339 oy toplayan anayasa değişikliği teklifi meclisten geçerek referandum kararı verildi. 6 Eylül...
Cevaplar
1
Görüntüleme
10
  1. Konular

1. 1.281.791
  2. Mesajlar

1. 1.680.145
  3. Kullanıcılar

1. 31.881
  4. Son üye

Geri