haberci
Meraklı Üye
Adana Yemekleri Resimli
Resimli Adana Yemek Tarifleri
Adana Şırdan Dolması
Malzemeler
(4 Kişilik) 4 adet şırdan
250 gr kıyma Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan 1 yemek yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber
Temizlenişi
İçi arınmış şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır En Ince Ayrıntısına Kadar temizlendikten daha sonra bir kaç saat tuz ve limoni suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
Yapılışı
Soğanlar minik küçük doğranır Pirinç, kıyma ve öteki malzemeler eklenerek karıştırılır Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Tüm şırdanlar doldurulduktan daha sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuzlu ek edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine çokça kimyon dökülerek yenir
Ispanaklı Ya Da Etli Kömbe
Malzemeler
4 kg un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg ıspanak ya da 1 kg kıyma
1 dere kaşığı susam
yeterince tuz ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
Hazırlanışı
Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir Mayalanması için 12 saat bekletilir Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır Büyükçe bir tepsinin içi bir dere bardağı yağla tamamen yağlanır Beziler tepsinin çapına tarafından açılarak tepsiye yayılır Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır Diğer bir kapta susam, 1 kadeh un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür En üste bir su bardağı yağ dökülür Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek yemek fırında pişirilir
Çingene Kebabı
Malzemeler
12 kg patlıcan
1 kg domates
2 baş soğan
45 yeşil biber
12 demet maydanoz
yeterince tuz ve sumak
Hazırlanışı
Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir Öteki tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonradan içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır Bu karışım dargın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üstüne dökülür Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir Sıcak servis yapılır *
Resimli Adana Yemek Tarifleri
Adana Şırdan Dolması
Malzemeler
(4 Kişilik) 4 adet şırdan
250 gr kıyma Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan 1 yemek yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber
Temizlenişi
İçi arınmış şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır En Ince Ayrıntısına Kadar temizlendikten daha sonra bir kaç saat tuz ve limoni suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
Yapılışı
Soğanlar minik küçük doğranır Pirinç, kıyma ve öteki malzemeler eklenerek karıştırılır Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Tüm şırdanlar doldurulduktan daha sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuzlu ek edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine çokça kimyon dökülerek yenir
Ispanaklı Ya Da Etli Kömbe
Malzemeler
4 kg un
1 su bardağı yağ
1 tatlı kaşığı maya
2 kg ıspanak ya da 1 kg kıyma
1 dere kaşığı susam
yeterince tuz ve su
5 baş kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
Hazırlanışı
Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir Mayalanması için 12 saat bekletilir Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır Büyükçe bir tepsinin içi bir dere bardağı yağla tamamen yağlanır Beziler tepsinin çapına tarafından açılarak tepsiye yayılır Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır Diğer bir kapta susam, 1 kadeh un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür En üste bir su bardağı yağ dökülür Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek yemek fırında pişirilir
Çingene Kebabı
Malzemeler
12 kg patlıcan
1 kg domates
2 baş soğan
45 yeşil biber
12 demet maydanoz
yeterince tuz ve sumak
Hazırlanışı
Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir Öteki tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonradan içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır Bu karışım dargın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üstüne dökülür Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir Sıcak servis yapılır *