Son Konular

Rus Oligark Ne Demek?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gergin savaş dünya gündeminde farklı soruların oluşmasına sebep oldu. Bu sorular arasında doğrudan Rusya ile bağdaştırılan Oligark terimi de merak konusu oldu. Rus Oligark'ın ne demek olduğu araştırılıyor.

Rus Oligark, oligarşik düzende yöneticilere verilen isimdir. Oligarşik düzenin destekçilerine de Oligark denilmektedir. Günümüzde oligark denildiği zaman Rusya'da bulunan büyük şirketlerin sahipleri olan isimler kast edilmektedir. Rus Oligarklar, 1990'lı yıllarda komünizmin yıkılıp onun yerine kapitalist düzenin kurulması ile ortaya çıkmışlardır.

Oligarklar Kimdir?

Son dönemlerde Rusya ile ilgili pek çok şey merak konusu oldu. Yaşanan savaş sebebi ile dış ülkeler tarafından uygulanacak yaptırımlara Rus Oligarklar da dâhil edildi. Bu sebeple Oligarkların kim olduğu araştırılmaya başlandı. Rus Oligarklar, Rusya'da devletin büyük firmalarının başında olan kişileri tanımlamaktadır. Bugün açıklanan net olarak bilinen 3 Rus Oligarkı; Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg'dir.

Oligark Kime Denir?

Oligark'ın kime dendiği, Rusya'nın devlet ve stratejik konumunu araştıran kişiler tarafından merak ediliyor. Oligark günümüzde Rusya'nın büyük firmalarının başında bulunan ve haliyle çok zengin sınıfında yer alan kişilere denilmektedir.

Oligarşi Nedir?

Oligarşı'nin ne olduğu da son dönemlerin araştırılan konuları arasında bulunuyor. Oligarşi; ayrıcalıklı ve küçük bir grubun iktidarda yer aldığı bir yönetim şeklidir. Oligarşi yönetim biçiminin üyesi ya da destekçisi olan grupları ya da kişileri tanımlamak için Oligark tanımı kullanılmaktadır.

Oligarşik Cumhuriyet Nedir?

Oligarşik Cumhuriyet; küçük ve aynı zamanda ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim biçimidir. Oligarşik Cumhuriyet şeklinde anılıyor olsa da esas tanım adı Oligarşidir. Oligarşik Cumhuriyet söz konusu grubun üyelerinin görevlerini kötüye kullanarak gösterdiği despotça yönetim şekli olduğu belirtilmiştir.

Oligarşi Monarşi Farkı Nedir?

Oligarşi ve Monarşi arasında temel farklar bulunur. Monarşi; devletin yönetiminin tek bir kişinin elinde olduğu daha çok kraliyet yönetim şekli olarak bilinen yönetim şeklidir. Monarşi, mutlak ve meşruti olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak monarşi tekel, meşruti monarşi çoklu parlamenter sisteme dayanır. Oligarşi ise, devlet yönetiminin bir grup yöneticinin elinde bulunmasıdır. Bu grup belli kişilerden meydan gelmektedir.

Oligarşi Hangi Ülkelerde Var?

Oligarşinin hangi ülkelerde olduğu, son günlerin yönetim şekilleri içerisinde araştırılıyor. Eski dönemler içerisinde Yunanistan gibi ülkeler Oligarşi ile yönetilirken günümüzde, Suriye, Küba, Cezayir, Suudi Arabistan, İran ve Irak gibi ülkeler oligarşi ile yönetiliyor. Bu ülkelerde oligarşi hala var. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin de modern oligarşi ile yönetildiği söyleniyor. Çünkü devlet yönetimlerinde ekonomik seçkinler ve organize gruplar söz sahibi bir konumda yer alıyorlar.

Oligarşi İle Aristokrasi Arasındaki Fark Nedir?

Oligarşi ile Aristokrasi arasında farklar da merak ediliyor. Buna göre Oligarşi azınlığın yönetime dâhil olduğu, Aristokrasi iktidarın ve idarenin ayrıcalıklarına sahip özel bir sınıfın elinde olan yönetim şeklidir. Oligarşi güçlü ve bozuk yetkililerin yönetimi olarak kabul edilirken, Aristokrasi Oligarşinin rafine edilmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkar ve bu şekilde kabul edilir. Oligarşi ile Aristokrasi arasında bu denli temel farklılıklar bulunmaktadır.

Aşağıda "Rus oligark" kavramından başlayarak "oligarşi"yle ilgili temel tanım ve karşılaştırmaları bulabilirsiniz.

1. Rus Oligark Ne Demektir?
- 1990'larda Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla hızla yükselen, başta enerji, bankacılık ve madencilik gibi stratejik sektörlerde devletle yakın ilişkiler kurup büyük servet sahibi olan iş insanlarıdır.
- Çoğu kez Kremlin'le doğrudan veya dolaylı bağları, siyaset üzerinde etki alanları vardır.

2. Oligark Kimdir?
- Genel anlamda, küçük ve ayrıcalıklı bir azınlığın (oligarşik grubun) içinde yer alan veya bu grubu destekleyen kişi.
- Günlük kullanımda çoğunlukla Rusya'daki ultra zengin iş insanlarını ("Rus oligarkları") tanımlamak için kullanılır.

3. Oligarşi Nedir?
- Siyasi iktidarın, nüfusun azınlığını oluşturan zengin ve nüfuzlu kişiler veya aileler eliyle kullanıldığı yönetim biçimidir.
- "Oligark" terimi, bu ayrıcalıklı gruptaki bireyleri tanımlar.

4. Oligarşik Cumhuriyet Nedir?
- Adından da anlaşılacağı üzere, resmi yapısı cumhuriyet olsa da yürütme ve yasama erklerinin fiilen küçük bir elit grubun (oligarşinin) kontrolünde olduğu yönetim modelidir.
- Bu modelde seçilmiş kurumlar olsa da kararlar dar bir zümrenin çıkarlarını koruyacak şekilde alınır.

5. Oligarşi ile Monarşi Arasındaki Temel Farklar
- Monarşi: Devlet başkanlığının tek bir kişinin (padişah/kraliyet mensubu) elinde toplandığı, geleneksel olarak hanedan temelli yönetim.
• Mutlak monarşi: Yasama ve yürütme yetkisi kral/prensin tekeline aittir.
• Meşruti/Anayasal monarşi: Parlamento veya benzeri yasama organının varlığı söz konusudur.
- Oligarşi: İktidarın bir aile ya da küçük grup tarafından paylaşıldığı sistem. Karar alma sürecine katılan kişi sayısı birden fazladır ancak çoğunluk halk değil, seçkin azınlıktır.

6. Günümüzde Oligarşiyle Yönetildiği Söylenen Bazı Ülkeler
- Resmî olarak adı "oligarşi" olmasa da iktidarda ekonomik ve siyasal seçkinlerin ağırlığıyla anılan örnekler:
• Rusya (uluslararası literatürde "oligarkların etkili olduğu" vurgulanır)
• Suudi Arabistan, İran, Irak, Suriye, Küba, Cezayir gibi devletlerde de dar grupların belirleyici olduğu yorumlanır.
• Bazı analizlerde ABD gibi gelişmiş demokrasilerde de "modern oligarşi" tanımlaması yapılır; çünkü finans çevreleri ve organize çıkar gruplarının etkisi yüksektir.

7. Oligarşi ile Aristokrasi Arasındaki Fark
- Aristokrasi: Soy, soyluluk unvanı veya tarihsel ayrıcalık temelinde toplumun "en seçkin" sayılan bir sınıfına iktidar hakkı veren yönetim biçimi.
- Oligarşi: Kesin bir soy/ünvan zorunluluğu yoktur; ekonomik güç, siyasal nüfuz veya örgütlenmiş çıkar ilişkileriyle şekillenen küçük bir grubun yönetimde olduğu sistem.
- Özetle, aristokrasi daha çok geleneksel "soyluluk" üzerinden tanımlanırken; oligarşi, iktidardaki azınlığın kaynağını zenginlik ve bağlantılarla kurar.

Geri
Üst Alt