Safran ve zerdeçal aynı mı?
Ülkemizde zor bulunan safran genellikle aktarlarda zerdeçal bitkisiyle karışmaktadır. Zerdeçal toz şeklinde ve sarı renktedir. Gerçek safran ise kurutulmuş olarak ve kırmızı uzun iplik şeklinde satılır.Zerdeçal diğer adı nedir?
Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.Zerdeçal neyin kökü?
Zerdeçal neyin kökü?Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki. Özellikle Hindistan'da Ayurvedik tıpta kendisine önemli bir yer edinen zerdeçal, yüzlerce yıl ağrı kesici, antiseptik ve iltihap önleyici özellikleri için kullanılmış.
Zerdeçal Rizomu nedir?
Zerdeçal Rizomu nedir?Zerdeçal (zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı, CURCUMA LONGA, Zingiberaceae) polifenolik bir bileşiktir(4). Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir.
Safran diğer adı nedir?
Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za'feran kelimesinden kaynaklanarak Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolcaya azafrán olarak geçmiştir.Zerdeçal Sarıkök aynı mı?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bazı yörelerde renginden dolayı sarı kök de denilen zerdeçal, baharat olarak içine girdiği yemeklerin rengini oldukça parlak bir sarıya çevirir.Zerdeçal ne şekilde tüketilir?
Zerdeçal ne şekilde tüketilir?Zerdeçalı damak tadınıza bağlı olarak yemeklerinizde salatalarınızın içerisinde baharat olarak kullanılabilirsiniz. Zerdeçal güçlü bir baharat olduğu için tadını kontrol ederek kullanmanızda fayda vardır. Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz.
Zerdeçalın hammaddesi nedir?
Zerdeçalın hammaddesi nedir?Etken maddesi kurkumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal (~3 gram), ortalama 30–90 mg kurkumin içerir. 200 mg/gün'lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) kullanılır. Bazı araştırmalarda zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olarak kullanılmasının olası olduğu gösterilmiştir.