Son Konular

Saglik Bakanligi Hangi gida kontrolunden sorumludur?

Hastalari sigara icerse ne olur?

Gecersiz ehliyet nedir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Sağlık Bakanlığı Hangi gıda kontrolünden sorumludur?

a) İthal ettikleri, ürettikleri, işledikleri, imal ettikleri, depoladıkları, dağıttıkları, satışa sundukları tüm gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerde gıda güvenliğinin ve kalitesinin sağlanmasından müteselsilen sorumludur.

5179 sayılı kanun yürürlükte mi?

» GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (5179 SAYILI KANUN İLE 05.06.2004 TARİHİNDE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR) » TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI.
Gıda yasası ne demek?​
Gıda mevzuatı; gıda maddelerinin taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini belirleyen bir kurallar dizisidir. Gıda mevzuatının hazırlanmasındaki temel amaç, gıda güvenliğinin sağlanarak hijyenik ve ekonomik açıdan tüketicinin korunmasıdır.

Gıda Kontrolü neden yapılır?

Gıda Kontrolü neden yapılır?
Tüketicinin sağlık açısından korunması, gıda güvenliğinin sağlanmasına yöneliktir. Gıda güvenliğinin sağlanması, kısaca gıdaların tüketici sağlığını olumsuz etkileyecek özellikte olmamasıdır. Bu açıdan özellikle biyolojik ve kimyasal bozulma ile kalıntı ve bulaşan kontrolü önemlidir.

5179 sayılı kanun ne zaman çıktı?

5179 sayılı kanun ne zaman çıktı?
27.05.2004 tarihinde yayınlanan 5179 sayılı kanun, 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin kanun haline getirilmesi haricinde çok az değişiklik öngörmekteydi.

Gıda Kontrol örgütleri nelerdir?

Birleşmiş Milletler uzmanlık kuruluşlarından biri olan FAO, dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Üye Ülkeler: FAO'ya 194 devlet üyedir. Ayrıca, Avrupa Birliği "üye örgüt", Faroe Adaları ve Tokelau ise "ortak üye" statüsündedir.

Besin kontrolü nedir?

Besin güvenliği; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler itibariyle tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda güvenli gıda olarak tanımlanır. Besin güvenliği sağlamada temel kural yiyecek ve içeceklerin satın alınmasından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen ve sanitasyonun sağlanmasıdır.
 
Sağlık Bakanlığı, ithal ettikleri, ürettikleri, işledikleri, imal ettikleri, depoladıkları, dağıttıkları, satışa sundukları tüm gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerde gıda güvenliğinin ve kalitesinin sağlanmasından müteselsilen sorumludur. Bu sorumluluk kapsamında gıda güvenliğini ve kalitesini sağlamak için çeşitli yasal düzenlemeler ve denetimler gerçekleştirirler.

5179 sayılı kanun 05.06.2004 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır ve GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME tarafından düzenlemeler yapılmıştır.

Gıda yasası, gıda maddelerinin taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini belirleyen bir kurallar dizisidir. Gıda mevzuatının temel amacı, gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicinin korunmasıdır.

Gıda kontrolü ise tüketicinin sağlık açısından korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılır. Gıda kontrolü, gıdaların tüketici sağlığını olumsuz etkileyecek özellikte olmamasını sağlamak için biyolojik ve kimyasal bozulma ile kalıntı ve bulaşan kontrolünü içerir.

Besin kontrolü, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler açısından tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıdaların güvenli olduğunu belirlemeyi amaçlar. Besin güvenliğinin sağlanması için hijyen ve sanitasyonun uygun şekilde sağlanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst Alt