Şarlmanya kimdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.213.690
Şarlmanya Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi
Şarlmanya, 2 Nisan 747 tarihinde bugünkü Belçika topraklarında yer alan Herstal'de doğdu. Babası Pepin the Short, annesi ise Bertrada of Laon'dur. Şarlmanya'nın eğitimine dair detaylar sınırlı olsa da, dönemin eğitimli din adamları ve saray mensupları tarafından eğitildiği bilinmektedir. Özellikle Latince ve din eğitimi aldığı düşünülmektedir.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları
Şarlmanya, babasının ardından 768 yılında Frank Krallığı'nın kralı oldu. Kardeşi Carloman ile birlikte yönetimi devraldı ancak Carloman'ın 771 yılında ani ölümü üzerine tüm krallığın kontrolünü ele geçirdi. Şarlmanya'nın en önemli dönüm noktalarından biri, 800 yılında Papa III. Leo tarafından Roma'da imparator ilan edilmesidir. Bu olay, Batı Avrupa'da Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kuruluşunu simgeler.

Başlıca Eserleri veya Başarıları
Şarlmanya, Avrupa'nın büyük bir bölümünü fethederek genişlettiği Frank İmparatorluğu'nun istikrarlı bir şekilde yönetilmesini sağladı. Eğitim alanında, sarayındaki ünlü Alcuin gibi entelektüelleri destekleyerek Karolenj Rönesansı'nın başlamasına ön ayak oldu. Ayrıca, birçok manastır ve katedralin inşasını teşvik ederek dini reformları hayata geçirdi.

Kişisel Yaşamı
Şarlmanya, yaşamı boyunca birkaç kez evlendi ve çok sayıda çocuğu oldu. En bilinen eşleri arasında Hildegard of the Vinzgau vardır. Şarlmanya, sık sık ailesiyle birlikte seyahat eder ve çocuklarının iyi bir eğitim almalarına büyük önem verirdi.

Mirası ve Toplum Üzerindeki Etkisi
Şarlmanya'nın mirası, Avrupa tarihine şekil vermiş olan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun temellerini atmasıdır. Eğitim ve kültürel reformları, Orta Çağ Avrupa'sının entelektüel canlanmasına katkıda bulunmuştur. Onun yönetim şekli ve reformları, sonraki yüzyıllar boyunca Avrupa'daki krallar ve devlet adamları için bir model teşkil etmiştir. 28 Ocak 814 tarihinde Aachen'de hayatını kaybeden Şarlmanya'nın mezarı, bugün Almanya'da önemli bir tarihi mekan olarak kabul edilmektedir.

Chp de genel başkanlık yapmış Deniz Baykal kimdir?

Bayan Wangari Maathai kimdir?

1. Konular

1. 1.280.049
  2. Mesajlar

1. 1.677.344
  3. Kullanıcılar

1. 31.348
  4. Son üye

Geri
Üst Alt