Sebzelerin kolayca bozulmasina sebep olan ozellikleri nelerdir?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
342.271
Çözümler
4
Tepkime puanı
1.127
Puan
113
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
3.021
Meslek
Webmaster

Sebzelerin kolayca bozulmasına sebep olan özellikleri nelerdir?


Meyve ve sebzelerin bileşimi bozulmaya neden olan mikroorganizma türünü etkiler. Genel olarak meyvelerde pH değerinin düşük olmasından dolayı küfler ve mayalar etkili iken sebzelerde ise küf ve mayanın yanında bakteriler de etkilidir.

Sebze ve meyvelerin en kolay bozulan gıda maddesi olmasının sebebi nedir?


Sebze ve meyvelerin en kolay bozulan gıda maddesi olmasının sebebi nedir?
Çoğu sebze ve meyvede asitlik belli bir düzeydedir ve yüzey kurudur, ilave olarak B vitaminleri yetersizdir ve bu ürünlerde daha çok küfler bozulma nedenidir. Küf gelişimini etkileyen diğer bir etken gıdanın yapısıdır.

Soğuk Zararlanması nedir?


Meyve ve sebzelerin soğuk depoda zararlanması, onların metabolizma faaliyetlerinin uzun bir süre engellenmesinin bir sonucudur. Soğuk zararlanması sonucunda, meyve eti veya kabuklar yer yer ölür. Ölmüş hücrelerin içindeki maddeler okside olur ve böylece bu bölgeler esmerleşir kararır ve üründen lekeler oluşur.

Taze sebzelerde görülen bozulmalar nelerdir?


Taze sebzelerde görülen bozulmalar nelerdir?
▪Sebzelerdeki en önemli bozulma etmenleri Erwinia, Xanthomonas, Pseudomonas ve Corynebacterium'dur. Erwinia carotovora: Sulu yumuşak çürüme. Botrytis cinerea: Gri küf çürümesi (soğan, sarımsak, havuç kereviz..)

Besinlerin bozulmasına neden olan etkenler?


Besin maddelerinin bozulmalarının üzerinde, sıcaklık, nem, mikroorganizmalar, besinlerin asitlik & Ph değerleri, böcekler, ışık ( güneş ışığı), pestisit maddeler, saklama koşulları gibi birçok neden etkili olur.

Meyve ve sebzeler neden bozulur?


Meyve ve sebzeler neden bozulur?
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.

Bir elma neden çürür?


Çürüyen elmalar etilen isimli renksiz bir gaz salgılayarak diğer meyvelerinde çabuk olmasına ve hatta çürümesine sebep olur.

Çilek soğuk hava deposunda ne kadar dayanır?


Çilek soğuk hava deposunda ne kadar dayanır?
Optimum depolama şartı 0 °C'de %90-95 bağıl nemde depolamadır. Ancak depolama süreleri 5-7 gün arasındadır. Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir.

Meyve ve sebzelerde görülen enzimatik bozulmalar nelerdir?


Enzimatik Bozulmalar Örneğin elma, ayva, patates gibi meyve ve sebzelerin kabuklarının soyulması veya zedelenme, kesilme, dilimleme, ezilme sonucu oluşan renkteki esmerleşmeler ve renk değişmeleri enzimlerin etkisiyle meydana gelen değişmelere örnek olarak verilebilir.

Gıdayı ne bozar?


Gıdayı ne bozar?
Besin Bozulmaları
- Fiziksel Bozulmalar. Sıcaklık, nem, rüzgâr, güneş ışığı gibi dış etken kaynaklı bir bozulma türüdür.
- Kimyasal Bozulmalar. Besin maddelerinin havadaki oksijen ile temasından meydana gelir.
- Mikrobiyolojik Bozulmalar. Bakteriler, küfler ve mayalar aracılığı ile gerçekleşen bir bozulma çeşididir.
 
Sebzelerin kolayca bozulmasına sebep olan özellikler arasında mikroorganizmaların etkisi büyük rol oynamaktadır. Meyvelerde genellikle pH değerinin düşük olmasına bağlı olarak küfler ve mayalar etkili olurken, sebzelerde küfler ve mayaların yanı sıra bakteriler de bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle, sebze ve meyvelerin bileşimi bozulmaya neden olan mikroorganizma türünü etkileyebilir.

Taze sebzelerde görülen bozulmalar arasında Erwinia, Xanthomonas, Pseudomonas ve Corynebacterium gibi mikroorganizmaların etkili olduğu belirtilmiştir. Erwinia carotovora sulu yumuşak çürümeye neden olabilirken, Botrytis cinerea ise gri küf çürümesine yol açabilir.

Meyve ve sebzelerin en kolay bozulan gıda maddesi olmalarının sebeplerinden biri asitlik düzeyleridir. Çoğu sebze ve meyvede asitlik belirli bir seviyededir ve yüzeyleri kuru olduğundan dolayı küfler için uygun bir ortam oluşturabilirler. Ayrıca B vitaminlerinin yetersiz olması da bu ürünlerde küf oluşumunu teşvik edebilir.

Meyve ve sebzelerin soğuk depoda zararlanmasına "Soğuk Zararlanması" denir. Bu durum, meyve ve sebzelerin metabolizma faaliyetlerinin uzun bir süre engellenmesi sonucunda meydana gelir. Bu durumda meyve eti veya kabuklarında ölü bölgeler oluşabilir, bu bölgeler okside olur ve esmerleşebilir.

Gıdaların bozulmasına neden olan faktörler arasında sıcaklık, nem, mikroorganizmalar, besinlerin asitlik ve pH değerleri, böcekler, ışık, pestisit maddeleri ve saklama koşulları gibi birçok etken bulunmaktadır.

Meyve ve sebzelerin bozulmasının bazı sebepleri arasında etil gaz üretimi gösterilebilir. Örneğin, çürüyen elmalar etilen gazı salgılayarak diğer meyvelerin çabuk bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, bazı meyve ve sebzeler oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

Çileklerin soğuk hava deposunda dayanabileceği optimum depolama koşulu 0°C'de %90-95 bağıl nemde depolama yapılarak sağlanabilir. Ancak çilekler genellikle 5-7 gün arasında depolamaya dayanabilirler. Ürünün ömrünü uzatmak için hasat sonrası hemen 0°C'ye soğutulmalı ve bu koşullarda muhafaza edilmelidir.
 

Karin nasil zayiflar?

Cin pasaportu ile hangi ulkelere vizesiz gidilir?

  1. Konular

    1. 1.282.106
  2. Mesajlar

    1. 1.681.357
  3. Kullanıcılar

    1. 31.972
  4. Son üye

Geri
Üst Alt