- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 5.022
- Meslek
- Webmaster
Birçok kişi SEO uyumlu makale yazmayı, bir metni anlamsızca anahtar kelimelerle doldurmak zanneder. Oysa 2025 yılında Google, bu tür eski taktikleri çoktan geride bıraktı. Modern SEO, kullanıcının arama niyetini en iyi şekilde karşılayan, en değerli ve en okunabilir içeriği, arama motorlarının anlayacağı bir yapıda sunma sanatıdır.
Yani artık iki kişilik yazıyoruz: Biri okuyucumuz, diğeri ise Google'ın kendisi. İşte bu dengeyi mükemmel bir şekilde kurmanızı sağlayacak adım adım rehber.
Süreci üç ana aşamaya ayıracağız:
Mükemmel bir makale, daha ilk kelime yazılmadan önce başlar.
Adım 1: Anahtar Kelime Araştırması ve Arama Niyetini Anlama
Adım 2: Rakip Analizi (SERP Analizi)Hedef anahtar kelimenizi Google'da aratın ve ilk sayfada çıkan sonuçları inceleyin.
Planınızı yaptınız, şimdi klavyenin başına geçme zamanı.
Adım 3: Etkileyici ve SEO Dostu Bir Başlık YazınBaşlığınız hem kullanıcıların ilgisini çekmeli hem de arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğunu söylemelidir.
Adım 9: SEO Başlığı ve Meta Açıklamayı ÖzelleştirinYoast SEO veya Rank Math gibi bir SEO eklentisi kullanarak, arama sonuçlarında görünecek başlığı ve açıklamayı özelleştirin.
SEO uyumlu makale yazmak, bir formülü ezberlemekten çok, kullanıcıya en yüksek değeri sunma felsefesini benimsemektir. Stratejinizi arama niyeti üzerine kurun, içeriğinizi kapsamlı ve okunabilir yapın, ve teknik detayları arama motorlarının anlayacağı şekilde yapılandırın. Bu dengeyi kurduğunuzda, hem okuyucularınızın hem de Google'ın sevgisini kazanırsınız.
Yani artık iki kişilik yazıyoruz: Biri okuyucumuz, diğeri ise Google'ın kendisi. İşte bu dengeyi mükemmel bir şekilde kurmanızı sağlayacak adım adım rehber.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Adım Adım Kapsamlı Rehber (2025)
Süreci üç ana aşamaya ayıracağız:
- Yazmadan Önce: Strateji ve Planlama
- Yazarken: Optimizasyon ve İçerik Oluşturma
- Yazdıktan Sonra: Son Kontroller ve Yayınlama
Aşama 1: Yazmadan Önce: Strateji ve Planlama
Mükemmel bir makale, daha ilk kelime yazılmadan önce başlar.
Adım 1: Anahtar Kelime Araştırması ve Arama Niyetini Anlama
- Anahtar Kelimeyi Bulun: Makalenizin hangi arama sorgusuna cevap vereceğini belirleyin. SEMrush, Ahrefs gibi ücretli veya Google Trends, AnswerThePublic gibi ücretsiz araçlarla hedef kitlenizin ne aradığını ve hangi kelimeleri kullandığını öğrenin.
- Arama Niyetini (Search Intent) Anlayın (En Önemli Kısım!): Kullanıcı bu anahtar kelimeyi arattığında ne yapmak istiyor?
- Bilgilendirici Niyet ("Nedir?"): Kullanıcı bir konu hakkında bilgi arıyor. (Örn: "Core Web Vitals nedir?") Bu niyet için kapsamlı rehberler ve "nasıl yapılır" yazıları yazılır.
- Ticari Niyet ("En İyisi Hangisi?"): Kullanıcı satın almadan önce araştırma ve karşılaştırma yapıyor. (Örn: "en iyi seo araçları") Bu niyet için karşılaştırma yazıları, ürün incelemeleri yazılır.
- İşlemsel Niyet ("Satın Al"): Kullanıcı satın almaya hazır. (Örn: "wp rocket satın al") Bu niyet için ürün ve hizmet sayfaları optimize edilir.
- Yönlendirici Niyet ("Giriş Yap"): Kullanıcı belirli bir web sitesini arıyor. (Örn: "google search console giriş")
Adım 2: Rakip Analizi (SERP Analizi)Hedef anahtar kelimenizi Google'da aratın ve ilk sayfada çıkan sonuçları inceleyin.
- Ne Tür İçerikler Sıralanıyor? Blog yazıları mı, videolar mı, ürün sayfaları mı?
- Hangi Alt Başlıkları Kullanmışlar? İçeriklerinin yapısını ve hangi konulara değindiklerini analiz edin.
- "Kullanıcılar bunları da sordu" (People Also Ask) Kutusunda Ne Var? Bu sorular, makalenizde mutlaka cevaplamanız gereken sorulardır.
- Hedefiniz: Mevcut en iyi sonuçlardan daha kapsamlı, daha güncel ve daha faydalı bir içerik oluşturmak.
Aşama 2: Yazarken: Optimizasyon ve İçerik Oluşturma
Planınızı yaptınız, şimdi klavyenin başına geçme zamanı.
Adım 3: Etkileyici ve SEO Dostu Bir Başlık YazınBaşlığınız hem kullanıcıların ilgisini çekmeli hem de arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğunu söylemelidir.
- Ana Anahtar Kelimenizi Başlığın Başında Kullanın: Bu, en önemli SEO sinyallerinden biridir.
- 60 Karakteri Geçmeyin: Arama sonuçlarında başlığınızın kesilmemesi için ideal uzunluk budur.
- Harekete Geçirici ve Merak Uyandırıcı Olun: Sayılar ("7 Etkili Yöntem"), sorular ("Nasıl Yapılır?") veya fayda belirten ifadeler kullanın.
- H1 Etiketi: Makalenizin ana başlığıdır ve her sayfada sadece bir tane olmalıdır. (WordPress bunu otomatik yapar).
- H2 Etiketleri: Ana alt başlıklarınızdır. Anahtar kelimenizin varyasyonlarını veya ilgili konuları içermelidir.
- H3 Etiketleri: H2 başlıklarının altındaki daha spesifik konular için kullanılır.
- İlk 100 Kelime: Ana anahtar kelimeniz makalenin ilk paragrafında mutlaka geçsin.
- Alt Başlıklar: En az bir H2 başlığında anahtar kelimeniz bulunsun.
- Eş Anlamlılar ve İlgili Terimler (LSI): Sadece ana anahtar kelimeyi değil, onunla ilgili diğer kelimeleri de kullanın. (Örn: "SEO uyumlu makale" için "içerik optimizasyonu", "arama motoru dostu yazı" gibi). Bu, konuya hakimiyetinizi gösterir.
- Kısa paragraflar (en fazla 3-4 satır) ve kısa cümleler kullanın.
- Maddeler halinde listeler ve numaralandırılmış listeler oluşturun.
- Önemli noktaları kalın veya italik yaparak vurgulayın.
- Dosya Adı: Görseli yüklemeden önce, içeriğini anlatan bir dosya adı verin. (örn: seo-uyumlu-makale-ornegi.jpg)
- Alternatif Metin (Alt Text): Bu, görselin ne hakkında olduğunu arama motorlarına ve görme engelli kullanıcılara anlatan metindir. Mutlaka doldurun. (Örn: "SEO uyumlu bir makalenin başlık yapısını gösteren infografik")
- Dosya Boyutu: Sayfa hızını yavaşlatmamak için görsellerinizi sıkıştırın (ShortPixel, Smush gibi eklentilerle).
- İç Linkler: Makalenizden, sitenizdeki diğer alakalı yazılara link verin. Bu, hem kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlar hem de SEO otoritesinin siteniz içinde dağılmasına yardımcı olur.
- Dış Linkler: Konuyla ilgili, güvenilir ve otoriter web sitelerine (üniversiteler, araştırma kurumları, saygın haber siteleri vb.) link vermekten çekinmeyin. Bu, içeriğinizin iyi araştırıldığını ve güvenilir olduğunu gösterir.
Aşama 3: Yazdıktan Sonra: Son Kontroller ve Yayınlama
Adım 9: SEO Başlığı ve Meta Açıklamayı ÖzelleştirinYoast SEO veya Rank Math gibi bir SEO eklentisi kullanarak, arama sonuçlarında görünecek başlığı ve açıklamayı özelleştirin.
- SEO Başlığı: Adım 3'teki kurallara göre optimize edin.
- Meta Açıklama: Yaklaşık 155-160 karakter uzunluğunda, makalenizin özetini sunan ve kullanıcıyı tıklamaya teşvik eden bir "reklam metni" yazın. Anahtar kelimenizi burada da kullanın.
- İyi URL: siteniz.com/seo-uyumlu-makale-yazma-rehberi
SEO uyumlu makale yazmak, bir formülü ezberlemekten çok, kullanıcıya en yüksek değeri sunma felsefesini benimsemektir. Stratejinizi arama niyeti üzerine kurun, içeriğinizi kapsamlı ve okunabilir yapın, ve teknik detayları arama motorlarının anlayacağı şekilde yapılandırın. Bu dengeyi kurduğunuzda, hem okuyucularınızın hem de Google'ın sevgisini kazanırsınız.