Serada yetişen ürünler sağlıklı mıdır?
Seralarda yetiştirilen ürünlerle mevsiminde tarlada yetiştirilen ürünler arasında bileşim açısından bir fark bulunmadığı gibi seralarda üretilen ürünlerin tüketilmesinde gıda güvenliği açısından da bir risk yok.
Seralarda neler yetişir?
Seralarda neler yetişir?
Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.
Seracılık her yerde yapılır mı?
Seracılık her yerde yapılır mı?
Üstelik aklınıza gelen her yerde sera kurabilirsiniz; ister bir çiftlikte, ister ufak bir kasabada veya şehrin merkezinde… İşin doğası gereği tohumlarınızın filiz vermesini izlemek, büyütüp fidan haline getirmek ve satılmaya değer olduklarını görmek insana minnet duygusu ve gurur verir.
Seracılık neden zararlı?
Sera gazları dünyadaki ısının uzaya kaçmasını engelleyerek dünyamızı yaşanabilir hale getirmektedir. Bu ısı tutma olayına sera etkisi denir. Nasıl sera gazı eksikliği dünyayı çok soğuk bir hale getiriyorsa, aynı şekilde sera gazlarının fazla olması da dünyamızı çok sıcak hale getirir.
Serada yılda kaç ürün alınır?
Serada yılda kaç ürün alınır?
İklim avantajını kullanarak serada ürün çeşitliliğini çoğaltacağız. Seralarda bir yılda ortalama 30 ton civarında domates verimi var, salatalıkta da 20-25 ton civarında bir ürün alınıyor. Hem seranın alan olarak çoğalması hem de ürün çeşitliliğinin artması ekonomik olarak çok ciddi bir katkı sağlayacak.
Sıcak seralarda ne yetiştirilir?
Sıcak seralarda ne yetiştirilir?
Sıcak mevsim sebzeleri, yüksek ışık yoğunluğu gerektiren, ancak düşük ila orta derecede gece sıcaklıkları gerektiren sebzelerdir. Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.
Serada yetişen meyveler sağlığımız için zararlı mıdır?
Tüm bu doğal olmayan koşullarda yetişen sebze ve meyveler kanser riskini %70 artırmaktadır. İşin en acı tarafı hamile bir anne doğal ve organik olmayan, sera ürünü bu meyve ve sebzeleri yediği takdirde aldığı bu hormonlar ve tarım ilaçları doğrudan anne karnındaki bebeğine de geçmektedir.
Seracılıkta örtünün amacı nedir?
Seracılıkta örtünün amacı nedir?
Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı. Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı.
Seracılık en çok hangi şehirde yapılır?
Seracılık en çok hangi şehirde yapılır?
Ülkemizde seracılığın en fazla yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Akdeniz Bölgesi'nde seracılık faaliyetleri sonucunda dört mevsim her türlü ürün verimlilikle elde edilmektedir. Seracılığın Akdeniz Bölgesi'nden sonra yoğun olarak yapıldığı bölgeler, Ege, Marmara ve Karadeniz'dir.
Sera hangi illerde var?
Bununla birlikte Ege, Marmara, Karadeniz Bölgeleri ile uygun mikrokliması olan yörelerde de seracılık yapılıyor. Sera varlığı bakımından; Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Samsun, İzmir, Aydın, Hatay ve Burdur illerimiz öne çıkıyor.