Son Konular

Serbest bolgelerin kurulus yeri seciminde goz onunde bulundurulmasi gereken onemli etkenler nelerdir?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Serbest bölgelerin kuruluş yeri seçiminde göz önünde bulundurulması gereken önemli etkenler nelerdir?

Kuruluş yeri seçimini etkileyen önemli faktörlerden birisi de, hammadde ve yardımcı maddeye yakınlık ve bunların tedarik olanağıdır. Hammadde, fiziki ve kimyasal nitelikler yönünden uygun olmalı, sürekli olarak tedarik edilebilmeli, fiyatı elverişli olmalı ve iyi bir ulaştırma sisteminin yakınında bulunmalıdır.

Kuruluş yeri seçiminde göz önüne alınan temel etkenler nelerdir?

Yapılan araştırmada; coğrafi konum, uygun iş gücü ortamı, arazi fiyatlarının uygunluğu, arazi bulabilme imkanının fazlalığı, pazara yakınlık, tedarikçilere ve kaynaklara yakınlıkişletmelerin kuruluş yeri seçim kararlarında göz önünde bulundurdukları önemli faktörler olarak belirlenmiştir.

Günümüzde bir işletmenin kuruluş yeri seçiminde hangi etkenler dikkate alınmalıdır?

Kuruluş yeri bir yandan en uygun fiyat ve miktarda hammadde, işgücü temini sağlayacak diğer yandan da en düşük maliyetle dağıtım gerçekleştirebilecek; sonuç olarak işletmenin kârını maksimuma getirecek bir yer olmalıdır.

İşletme kuruluş yer seçimini değerlendirme kriterleri nelerdir?

İşletme kuruluş yer seçimini değerlendirme kriterleri nelerdir?
Kuruluş yeri çalışmalarını değerlendirme ölçütleri aşağıdaki gibi sayılabilir:
- Verimlilik (Prodüktivite)
- İktisadilik (Ekonomiklik)
- Karlılık (Rantabilite)
- Etkenlik (Efficiency)
- Etkililik (Effectiveness)

Kuruluş yeri seçimi hangi etüt basamağında değerlendirilir?

Kuruluş yeri seçimi hangi etüt basamağında değerlendirilir?
İşte kısaca değinilen bu tür çalışmalara yapılabilirlik araştırması (fizibilite etüdü veya ön proje etüdü) denir.

Işletmelerin kuruluş yeri seçimi neden önemlidir?

* İşletmede kuruluş yeri seçiminin optimum koşullarda yapılmasının nedeni kaynak israfının önüne geçmek, kaynak kullanımında etkinliği sağlamak ve düşük maliyetle çalışıp daha fazla kar elde etmektir. Bir ülke ekonomisinin gelişmişlik düzeyi kuruluş yerini belirleyen önemli bir faktördür.

Üretim kapasitesini etkileyen faktörler nelerdir?

KAPASİTE SEÇİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: İşletmelerde optimum kapasite kullanımını belirleyen başlıca faktörler şunlardır: · Maliyetler · Talep Miktarı · Finansal İmkânlar · Kuruluş Yeri · Teknik İmkânlar · Çalışma Süresi · Yönetim ve Diğer Faktörlerdir.

Üretim kapasitesi nasıl hesaplanır?

Tek vardiya çalışıyorum, vardiyada yemek ve çay saatleri hariç çalışma sürem 9 saat, ayda 22 gün çalışıyorum. Dolayısı ile 22×9=198 saatlik çalışma sürem var. Saatte 22 adet üretebildiğime göre benim üretim kapasitem aylık = 22*198 = 4356 adettir.

Kuruluş çalışmalarını değerlendirme kriterleri nelerdir?

Kuruluş çalışmalarını değerlendirme kriterleri nelerdir?

Kuruluş yeri seçiminde kullanılan en kolay ve en yaygın yöntem nedir?

Kuruluş yeri seçiminde kullanılan en kolay ve en yaygın yöntem nedir?
Kuruluş yeri üçgeni oldukça basit bir yaklaşımdır. Burada bir fabrikanın kurulabileceği 3 adet aday kuruluş yeri ve bir adet tüketim merkezi vardır. Cebirsel hesaplamalar sonucu aday kuruluş yerlerinden optimum olanı (optimum kuruluş yeri), tüketim merkezine ulaştırma maliyetleri en düşük olan yer olarak seçilmektedir.

Serbest bölgelerin kuruluş yeri seçiminde göz önünde bulundurulması gereken önemli etkenler şunlardır:

1. **Hammadde ve Yardımcı Maddeye Yakınlık**: Hammadde ve yardımcı maddelere yakınlık ve bu malzemelerin sürekli tedarik edilebilir olması, işletmenin maliyetlerini düşürür ve üretim sürekliliğini sağlar.

2. **Ulaşım ve Altyapı**: İyi bir ulaşım ağına ve altyapıya sahip olmak, ürünlerin dağıtımını kolaylaştırır ve lojistik maliyetleri azaltır.

3. **Coğrafi Konum**: Pazarlara yakınlık, tedarikçilere ve müşterilere kolay erişim, rekabet avantajı sağlar.

4. **İşgücü ve Eğitim Seviyesi**: Uygun iş gücüne erişim ve eğitim seviyesi, kalifiye iş gücü temini açısından önemlidir.

5. **Maliyetler**: Arazi fiyatları, iş gücü maliyetleri, vergi avantajları gibi maliyet unsurları işletme karlılığını doğrudan etkiler.

6. **Tehditlere ve Risklere Karşı Direnç**: Doğal afet riskleri, politik istikrarsızlık gibi unsurlara karşı dirençli olmak önemlidir.

7. **Yasal Düzenlemeler ve Teşvikler**: Hükümetin sağladığı teşvikler, vergi kolaylıkları, serbest bölge avantajları gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu faktörler, işletmenin uzun vadeli başarısı ve sürdürülebilirliği için kuruluş yeri seçiminde dikkate alınması gereken önemli kriterlerdir.

Chrome varsayilan olarak nasil ayarlanir?

Asci ne is yapar kisaca?

1. Konular

1. 1.282.729
  2. Mesajlar

1. 1.683.413
  3. Kullanıcılar

1. 32.146
  4. Son üye

Geri
Üst Alt