- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,798
- Tepkime puanı
- 61
Şerbetçi otu hangi birada var?
Biraya aroma vermesi amacıyla kullanılan şerbetçiotunda da ithalat ağırlıkta. 50 yıldan beridir şerbetçiotu ile özdeşleşen Pazaryeri’nde üreticiler Efes Pilsen, Tuborg gibi firmalarla sözleşmeli olarak ekim yapıyor. Bölgede binin üzerinde şerbetçiotu üreticisi var.Şerbetçi otu nerelerde bulunur?
Latince adı ‘Humulus lupulus’ olan şerbetçiotu, kendirgiller familyasındandır. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde 1965 yılından beri yetiştirilir. Özellikle Bilecik Pazaryeri ve Bursa Havalisini içine alan geniş bir alana yayılmıştır.
Şerbetçi otu nasıl toplanır?
Bilecik çevresinde genellikle dişi şerbetçi otu bulunur. Bu otların çiçekleri ağustos ayında ekilir, toplanır ve gölge yerlerde kurutulur. Şerbetçi otu kurutulduktan sonra uçucu yağlar, acımsı maddeler, öz reçineler, mum ve tanen gibi maddelerde kullanılmaktadır.Lupulin nedir?
Şerbetçi otu Urticaceae familyasından değerli bir tıbbi, aromatik ve keyf bitkisidir. Ekonomik değeri en fazla olan ve kültürü yapılan türü Humulus lupulus’tur. Şerbetçi otu Avrupa kıtasında ilk defa 8. yy ‘da Almanya’da kültüre alınmış, daha sonra ancak 15. yy’da İngiltere’de üretilmeye başlamıştır.
Bira yapımında şerbetçi otu ne ise yarar?
Şerbetçiotunu kaynattığımızda gerçekleşen izomerizasyon reaksiyonu ile açığa çıkan izo-alfa ve izo-beta asitler acılık ve anti bakteriyel özellikleri ile biramıza olumlu katkıda bulunuyor. İzomerizasyon reaksiyonu ne kadar uzun sürerse o kadar yüksek acılık elde edeceğimizi söyleyebiliriz.Şerbetçi otu aktarlarda bulunur mu?
Kurutulmuş şerbetçi otlarına aktarlardan kolayca ulaşılabiliyor. Siz de şerbetçi otu kullanmaya karar verirseniz güvendiğiniz bir aktardan onu temin edebilirsiniz. Ancak, etkileri oldukça fazla olduğundan ondan herhangi bir fayda sağlamak için tüketmeye karar verirseniz mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Şerbetçi otu en çok hangi ilde yetişir?
Şerbetçi otu ülkemizde en fazla Bilecik ilinde yetişmektedir.Şerbetçi otu ne zaman toplanır?
Erkek ve dişi olarak iki gurupta yer alan şerbetçi otu, insan vücuduna sağladığı yararlarla bilinir. Bu otsu bitki, çok sayıda faydasıyla, önemli bir etkiye sahiptir. Otun çiçekleri Ağustos aylarında toplanabilir. Şerbetçi otu, kuruduktan sonra pek çok alan için kullanılabilir.
Humulus Lupulus Extract nedir?
Şerbetçiotu ( Humulus lupulus ) bira yapımında kullanımları için yetiştirilir; dişi bitkinin çiçekleri, biraya acı lezzet ve keskin aroma vermek için kullanılır. Hem taze hem de kullanılmış şerbetlerin yutulması malign hipertermi gelişimi ile ilişkilendirilmiştir.köpeklerde.Birada şerbetçi otu nasıl kullanılır?
Soğuk ekleme yönteminde, 23 litre bira için 20-50 gram arası şerbetçi otu kaynatılmadan doğrudan mayalanma kovasına eklenir. Bu yöntemle şerbetçi otundaki uçucu tat ve aroma bileşikleri, acılığı arttırmadan biraya geçer.