Modoratör
Yeni Üye
Seri motorun dönüş yönü nasıl değiştirilebilir?
DA seri motorda rotor ile kutup sargıları birbirine seri bağlıdır. Bu sebeple seri motorun yapısı, seri dinamonun yapısına benzer. Seri motor, hem dinamo gibi hem de motor olarak çalışabilir. Sadece dinamo halinden motor haline geçerken, aynı devir yönü için kutup sargılarının bağlantı yönü değiştirilir.
DC motor devir yönü nasıl değişir?
DC motor devir yönü nasıl değişir?
DC motorun devir yönünü değiştirmek için; endüvi veya uyarma sargılarından geçen akımın yönünü değiştirmek gerekir. DC motorun devir sayısı, endüvi gerilimi ve uyarma sargısının oluşturduğu manyetik akıya bağlıdır.
Endüvi nedir ne demek?
Rotor (Endüvi) Rotor, iletkenleri taşıyan ve gerilim indüklenen bölümdür. Doğru akım motorlarının dönen kısmına endüvi (rotor) denir. Rotor milinden mekanik enerji alınır.
Şönt motor nedir?
Şönt motor nedir?
Şönt (Shunt) uyarmalı doğru akım motoru, alan sargısı endüvi sargısına paralel bağlı olan DC motordur. Karakteristik özelliği ise, devir sayısının yük ile çok fazla değişmemesidir. Bu özelliğinden dolayı yaklaşık sabit devir sayısı istenen yerlerde tercih edilir.
Uyartım direnci nedir?
Kritik direnç değeri generatörün kendiliğinden gerilim üretmeğe başladığı uyartım devresi direncidir. Bu direnç deney esnasında görülebilir. Uyartım direnci bir değerinde sabit tutulduğunda kutup geriliminin kendiliğinden yükseldiği görülür. Bu dirence "kritik direnç" denir.
Uyartım akımının artması durumunda motor devir sayısı nasıl değişir?
Uyartım akımının artması durumunda motor devir sayısı nasıl değişir?
Uyartım akımının azalması ana kutup alanının azalmasına ve devir sayısının yükselmesine, uyartım akımının artması ise ana kutup alanının artmasına ve devir sayısının düşmesine neden olur. Görüldüğü gibi şönt motorlarda, uyartım akımını ayarlayarak devir sayısı ayarlanabilir.
Motorun bozulduğunu nasıl anlarız?
Kendi aracınızın motorunun bitip bitmediğini anlamak yeni araç alırken anlamaktan nispeten daha kolaydır. Öncelikle en bilinen yöntem aracınızın yağ yakmasıdır. Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir.
Arabanin motoru niye yanar?
Arabanin motoru niye yanar?
Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, hava emiş ve egzoz sistemlerden biri bile hasar görse motor ikaz lambaları yanmaya başlar. Arıza lambasının yanmasına sebep olan hasar bölgelerini ise şöyle sıralayabiliriz: Hava akış sensörü (MAF) Oksijen (Lambda) sensörü