Modoratör
Yeni Üye
Seri motorun momentine etki eden faktörler nelerdir?
Seri motorlar şönt motorlar gibi yol alma sırasında devreden fazla akım çekerler. Motorun yol almada fazla akım çekmesine mani olmak için uçları L, R harfleri ile belirtilen yol verme direnci kullanılır. Yol verme direnci rotor ve kutup sargılarıyla seri bağlıdır. Bu sebeple tüm motor devresinden aynı akım geçer.
Kendinden uyartımlı dinamo nedir?
Kendinden uyartımlı dinamolar : Bu dinamoların uyartım sargıları endüvi sargılarına seri veya parelel bağlanmıştır. Bndüvi hareket ettirildiğinde kutuplarda azda olsa bir manyetik alan mevcuttur. Bu manyetik alan endıivi bobinlerinde bir gerilim endükler. Bu gerilim kıılup sargılarının gerilimini de arttırır.
Yabancı uyartımlı dinamo nedir?
Yabancı uyartımlı dinamo nedir?
Kutup bobinleri dışarıdan bir üreteç tarafından uyartılan dinamolara yabancı uy artımlı dinamo denir. Bu yabancı kaynak, bir doğru akım üreteci olup, pil, akümü- latör veya diğer bir doğru akım dinamosu olabilir.
Şönt dinamonun gerilim üretebilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
Alan (endüktör) sargısı endüvisine paralel bağlanan dinamolara şönt dinamo, seri bağlanan dinamolara ise seri dinamo denir. Ayrıca hem şönt hem de seri sargısı olan dinamolara da kompount dinamo adı verilir. Doğru akım dinamolarının gerilim üretebilmesi için döndürücü bir makineye ve uyartım kaynağına ihtiyacı vardır.
Uyartım Reostası nedir?
Yol verme reostası: Motorlarda kalkış akımının sınırlanması amacıyla kullanılır. Şebeke bağlantı ucu L • Şönt sargı bağlantı ucu M • Endüvi bağlantı ucu R Uyartım reostası: Uyartım akımımın ayarlanması amacıyla kullanılır.
Seri motorun devir yönünü değiştirmek için ne yapılır?
Seri motorun devir yönünü değiştirmek için ne yapılır?
Motorun dönüş yönü, (I) kontaklarının açılması ve (G) kontaklarının kapanmasıyla değiştirilir. (G) kontakları kapanınca, akım endüviden aşağıdan yukarıya doğru geçer. Motor geri yönde döner. Endüvi uçları veya endüviden geçen akımın yönü değişince, motorun dönüş yönü değiştirilmiş olur.
Senkron makinaların kullanım şekilleri nelerdir hangi durumlarda ne amaçlarla kullanılır?
Senkron generatörler (alternatörler) elektrik üretmek için kullanılan senkron makinelerdir. Elektrik üretiminde sabit hızda çalıştıkları için sıklıkla kullanırlar. Uyarmaları için serbest uyartım, özel uyartım yada kendi kendine uyartım metotları kullanılabilir.