Silöz asit nedir?
Şilöz asit siroza bağlı tüm asitlerin %0,5’ini ve tüm malign asitlerin %1’den daha azını oluşturan nadir bir asit şeklidir. Asit tetkikinin ilk basamağı olan görünümde fark edilen süt rengi değişiklik ve mayi trigliserit düzeyi bizi şilöz asit tanısına götürür.Şilöz kaçağı nedir?
Şilöz asit, batın içinde serbest lenfatik sıvı birikimidir. Lenfatik sistemin çeşitli nedenlere bağlı olarak hasarlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle kronik bir hadisedir ve çoğunlukla asemptomatiktir.Kronik karaciğer hastalığı olarak da adlandırılan siroz, karaciğerde ileri derecede hasar oluşumuna verilen isimdir. Çeşitli hastalıklar nedeniyle, bazense bilinmeyen sebeplerden dolayı karaciğerde farklı düzeylerde hasar meydana gelebilir.
Şilöz asit neden olur?
Şilöz asit, lenfatik kanalların obstrüksiyonu sonucu periton boşluğunda lenf sıvısının birikmesiyle meydana gelir. Asit sıvısının en önemli özelliği, trigliserid konsantrasyonunun yüksek olması (200-8100 mg/dl) ve hücrelerinin %70-90 oranında lenfosit olmasıdır.
Assit belirtileri nelerdir?
Asit belirtileri nelerdir?
Whipple ameliyatı nasıl yapılır?
Whipple ameliyatı genel cerrahlar için zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Klasik Whipple’da midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bir kısmı, pankreasın başı bazen gövdesi de, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi ve pankreasın etrafındaki lenf bezleri çıkartılır.Periton boşluğunda asit toplanmasına neden olan hastalık nedir?
Asit tanımı periton boşluğunda serbest sıvı birikmesi olarak anlaşılmalı, abse ve kistik lokalize sıvı birikmeleri gibi diğer patolojik olan durumlar bu tanıma dahil edilmemelidir. Asitin en sık sebebi sirozdur (% 85). Tedavi şansı en yüksek olan da siroza bağlı asittir.Asit belirtileri nelerdir?
- karın ağrısı
- şişkinlik.
- kabılzık.
- hazımsızlık.
- iştah kaybı
- sık idrara çıkma.
- nefes darlığı
- aşırı yorgunluk.
Assit ne zaman olur?
Asit, assit, ascites, karında yani periton boşluğunda sıvı toplanması. Teknik olarak periton boşluğunda 25 ml yi geçen sıvı asit olarak kabul edilir. En çok kronik karaciğer yetmezliğinde (siroz) görülür.