Simsarlık yasal mı?
Simsarlık Sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 520 ila 525 maddelerinde düzenlenmiştir. Simsar, tacirin bağımsız bir yardımcısıdır. Bu konumu itibariyle simsarın, kendisine ait ayrı bir işletmesi olabilir ve eğer bu işletme, ticari işletme niteliğindeyse simsar, ayrıca tacir sıfatını da taşır.Komisyon ne zaman ücrete hak kazanır?
Komisyoncu, başka sebeplerle işin yapılamaması durumunda, ancak emeğinin yerel âdete göre belirlenecek karşılığını isteyebilir.” Simsarın ücrete hak kazanması için kurulmasına aracılık ettiği sözleşmenin kurulması yeterli iken komisyoncunun ücrete hak kazanması ancak işin yapılması sonucunda mümkün olacaktır.Komisyon Akdi Nedir?
Komisyon Akdi Nedir?Komisyon sözleşmesi, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşmedir.
Simsarlık sözleşmesini kimler yapabilir?
Simsarlık sözleşmesini kimler yapabilir?Simsarlık sözleşmesinin tarafları simsar ile iş sahibidir. Simsar sözleşme ilişkisi içine girmek isteyen taraflar arasında bu sözleşmenin yapılması için gerekli koşulları sağlamayı veya yapılmasına aracılık etmeyi yüklenen ve sözleşme kurulunca ücreti hak eden kişidir.
Simsar diye kime denir?
Simsar kelimesinin sözlük anlamı komisyoncu demektir. Komisyoncu ise genellikle ticari işlerle uğraşan kişilere denmektedir.Taşınmaz simsarlık sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3 (BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, “taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz”.Emlakçı komisyonu ne kadardır?
Emlakçı komisyonu ne kadardır?Gayrimenkulü satan ve satın alan tarafların her biri satış bedeli üzerinden en fazla %2 oranında komisyon ödemesi yapmakla yükümlüdür. Bu durumda emlakçı komisyonu oranı, emlağın anlaşılan KDV hariç değeri üzerinden %4’ü geçemez.
Komisyoncu türleri nelerdir?
Komisyoncu türleri nelerdir?Bağımsız tacir yardımcılarından olan komisyonculuğun, bazı türleri farklı kanunlarda düzenlenmektedir. Bu türlere taşıma işleri komisyonculuğu, gümrük komisyonculuğu, alım – satım komisyonculuğu ve sermaye piyasası araçları komisyonculuğu örnek olarak verilebilir.
Simsarlık sözleşmesi hangi şekle tabidir?
Simsarlık sözleşmesinin geçerliliği bir şekle bağlı değildir; ne var ki TBK. m. 520/3(BK m. 404/3) taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi için bir geçerlilik şekli kabul etmiştir. Buna göre, “taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz”.