Modoratör
Efsanevi Üye
Şirketler neden temettü öder?
Fiyat artışından sağlanan getiriler (Sermaye kazancı) daha düşük oranlarda vergilendirilirken neden temettü ödenir? Bir şirket hissedarlarına nakit dağıtmak istiyorsa neden hisse geri satın alma yapmak yerine temettü öder.
Temettü dağıtım oranı nedir?
Temettü dağıtım oranı nedir?
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az 'sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir. Temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir.
Temettü veren hisse düşer mi?
Temettü veren hisse düşer mi?
Genel anlamda hisse fiyatı brüt temettü dağıtım miktarı kadar düşer. Yani ABC hissesinin fiyatının 10 TL bulunduğu düşünülürse, hisse başı brüt 1.00 TL temettü dağıtımı da yapacaksa, hisse fiyatı ertesi prosedür gününe 9.00 Lira'dan başlar. Bu fiyat oturum açılışında alıcı ve satıcı haline göre değişir.
Temettü ödenince hisse fiyatı ne olur?
Ödenen Brüt Temettü Kadar Hisse Fiyatı Düşer Piyasa değeri=Hisse adedi x Hisse fiyatı yani 5×10.000=50.000 TL'dir. Yani şirketin tamamını o gün satsan 50.000 TL değeri var. Şirketin yönetim kurulu 0,50 TL temettü ödemeye kadar verdiği zaman şirketin varlıklarından belli bir parayı hissedarlarına aktarmış oluyor.
Temettü verince maliyet düşer mi?
Temettü verince maliyet düşer mi?
Temettü dağıtımı sonrası hisse fiyatlanması hakkında kimse net birşey söyleyemez. Hisse düşer yada yükselir demek çok yanlış olur. Çünkü hisse fiyatını etkileyen faktör alanlar ve satanlardır. Temettü sonrası hisseyi satan çok olursa düşer, alan çok olursa yükselir.
Temettü hissesi nasıl alınır?
Temettü hissesi nasıl alınır?
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeter. Temettü almak için hisseyi 1 sene vbz. bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtımından 2 gün önce 1 lot bile alsanız temettü alırsınız.