Sirketlerde ic kontrolden kim sorumludur?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
6.665
Meslek
Webmaster

Şirketlerde iç kontrolden kim sorumludur?

İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde de bu husus vurgulanmış ve üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.

İç denetim ile ilgili ifadeler nelerdir?

İç denetim ile ilgili ifadeler nelerdir?
İç denetim; iç kontrolleri ve risk yönetim uygulamalarını denetlemek ve bunlarla ilgili danışmanlık hizmeti vermek suretiyle; Kurumun genel risk fotoğrafını çeker. Kurumun risklerini tespit eder, bunları ölçer ve bunları bir risk haritası ile yöneticilerin bilgisine sunar.

İç denetim uzmanı ne kadar maaş alır?

İç denetim uzmanı ne kadar maaş alır?
İç denetim uzmanı olarak yeni işe başlayan bir kişi en düşük 5.000 TL maaş alır. Tecrübesi gelişmiş bir iç denetim uzmanı ise ortalama 6.500 TL kazanabilmektedir. Uzun yıllar tecrübe, bilgi ve birikime sahip bir iç denetim uzmanının en yüksek kazanacağı rakam 7.500 TL'yi bulmaktadır.

İç kontrol yapısının unsurları nelerdir?

Birbiriyle ilişkili ve bütünleşik bir yapının ortaya çıkmasını sağlayan iç kontrol unsurları; kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, Kontrol Usul ve Yöntemleri, Bilgi ve İletişim, Gözlem' dir.

İç kontrol bileşenleri nelerdir?

İç kontrol bileşenleri nelerdir?
İç Kontrol Bileşenleri
- Kontrol ortamı standartları Etik değerler ve dürüstlük.
- 2.Risk değerlendirme standartları Planlama ve programlama.
- Kontrol faaliyetleri standartları Kontrol stratejileri ve yöntemleri.
- Bilgi ve iletişim standartları Bilgi ve iletişim.
- İzleme standartları

Muhasebe denetiminde kontrol nedir?

Muhasebe denetiminde kontrol nedir?
Muhasebe kontrolü, genel olarak yetkilendirme ve onaylama, kayıt tutma ve muhasebe raporlarının hazırlanması gibi görevler ile varlıkların korunması için yapılan varlıklar üzerindeki fiziki kontroller gibi faaliyetlerin sürdürülmesine yönelik iç kontrol faaliyetleridir.

Iç denetim ve bağımsız denetim nedir?

İç denetim iç kontrol sisteminin etkinliği ile ilgilenirken bağımsız denetim ise iç kontrol sisteminin yapılması gerekli denetim testlerini azaltıp azaltmayacağı ile ilgilenir.

İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. Üst yöneticiler, mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişini gözetmekle ve izlemekle yükümlüdür. İç kontrolün etkin bir şekilde sağlanması için üst düzey yöneticilerin liderlik rolü çok önemlidir.

İç denetim ise, iç kontrol mekanizmalarını ve risk yönetimi uygulamalarını denetler ve bu konularda danışmanlık hizmeti sunar. Kurumun genel risk yapısını çıkarır, riskleri tespit eder, ölçer ve bir risk haritası oluşturarak yöneticilerin bilgisine sunar. İç denetim işlevi kurum içinde bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesine dayanır.

İç denetim uzmanlarının maaşları genellikle deneyim ve uzmanlık seviyelerine göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir iç denetim uzmanı yaklaşık olarak en düşük 5.000 TL maaş alırken, tecrübeli bir uzmanın ortalama maaşı 6.500 TL civarında olabilir. Uzun yılların deneyimine sahip bir iç denetim uzmanının ise en yüksek maaşının 7.500 TL'yi bulabileceği belirtilmektedir.

İç kontrol yapısının unsurları iç kontrolün temel yapı taşlarını oluşturur. Bu unsurlar kontrol çevresi (ortamı), muhasebe sistemi, kontrol usul ve yöntemleri, bilgi ve iletişim, gözlemdir. Bu unsurlar birbiriyle etkileşim halinde çalışarak sağlam bir iç kontrol yapısının oluşturulmasını sağlar.

İç kontrol bileşenleri ise şu şekildedir; kontrol ortamı standartları (etik değerler ve dürüstlük), risk değerlendirme standartları (planlama ve programlama), kontrol faaliyetleri standartları (kontrol stratejileri ve yöntemleri), bilgi ve iletişim standartları, izleme standartları ile belirlenir.

Muhasebe denetiminde kontrol ise genel olarak yetkilendirme ve onaylama işlemleri, kayıt tutma ve muhasebe raporlarının hazırlanması gibi görevler ile varlıkların korunması için fiziki kontrollerin sürdürülmesini kapsar. Bu faaliyetler, iç kontrol mekanizmalarının bir parçası olarak muhasebe denetiminde önemli bir rol oynar.

İç denetim ve bağımsız denetim arasındaki fark ise iç denetimin iç kontrol sistemini denetlemesi ve yöneticilere danışmanlık hizmeti sunarken, bağımsız denetimin iç kontrol sisteminin gerekli denetim testlerini azaltıp azaltmayacağı gibi konularla ilgilenmesidir. Bağımsız denetim genellikle dış denetim firmaları tarafından yapılır ve kurumun finansal raporlarının doğruluğunu ve geçerliliğini değerlendirir. Bu denetimler, şirketlerin güvenilirliklerini artırmaya ve yatırımcıların korunmasına yardımcı olur.

SGH plaka nedir?

Akciger kanseri 1 evreleri nasil anlasilir?

1. Konular

1. 1.282.895
  2. Mesajlar

1. 1.683.847
  3. Kullanıcılar

1. 32.228
  4. Son üye

Geri
Üst Alt