Şırnakın Yemekleri

Kütahyanın Tarihi Yerleri

Edirnede Hava Durumu

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
126.648
Tepkime puanı
6
Puan
38
Credits
1.259.606
Şırnakın yöresel Yemekleri,Şırnakın Yemekleri nelerdir,Şırnak Yemekleri,Şırnak Yemek tarifleri,Şırnağın Kültürel Yemekleri
ŞIRNAK İLİ VE ÇEVRESİ YEMEK ÇEŞİTLERİ
1KUTLIK : Küçük bulgur ve minik yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır
2SERBIDEV: Yarma en ince ayrıntısına kadar pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan sonra bu çukura kurut(Keşkçortan) suyu ve yağ dökülürYarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır
3PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı yeniden yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte ya da fırında pişirilirSonra servis yapılır
4KİPE : Koyunun bağırsakları ayrıntılarıyla yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten daha sonra servis yapılır
5HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,
6ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır
7MEYRE(Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
Sürekli bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya dek devam edilirParçalanmış kabaklar ve
Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır
8BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır
9MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan sonradan,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve azıcık hamur üstüne katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonradan çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten daha sonra açılır ve turşu gibi kullanılır
10FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi dairesel yapılıp,dolanırFıreydin kavgalı yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır
11SURYAZ : Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır *
 
Şırnak'ın yöresel yemekleri hakkında detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Şırnak mutfağı zengin ve lezzetli yemeklerle doludur. İşte Şırnak'ın yöresel yemeklerinden bazılarının tarifleri:

1. Kutlık: Küçük bulgur ve minik yarma çigköftelik birbirine karıştırılarak hamur haline getirilir. Kızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulur, kaynar suya atılıp pişirilir. Piştikten sonra sudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılır ve yağda kızartılarak servis yapılır.

2. Serbidev: Yarma en ince ayrıntısına kadar pişirilir, büyük bir tabağa konulur. İçi açıldıktan sonra bu çukura kurut (Keşkçortan) suyu ve yağ dökülür. Yarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır.

3. Perdepilav: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştirilir. Az pişirilen pilava tavuk eti, baharat ve badem karıştırılarak bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulur. Ağzı yeniden yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılır, üstü ve altı ateşte ya da fırında pişirildikten sonra servis yapılır.

4. Kipe: Koyunun bağırsakları ayrıntılı bir şekilde yıkanır, bezleri koparılır, ters çevrilir yıkanır ve temizlenir. Pirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulur, sıcak suya atılıp kaynatılır. Piştikten sonra servis yapılır.

5. Hekeheşandi: Pilav yağsız olarak yapılır, içine kıyma katılır ve yoğrulur. Yumurta dibi şekil verilerek yağda kızartılır, servis yapılır.

6. Şımşıpe: Dolma olarak da bilinen bu yemekte soğan, patlıcan, domates, kabaklar açılır ve oyulur. Pirinç ile kıyma karıştırılarak baharatlanır ve adı geçen sebzeler içine doldurulur. Tencereye dizilip pişirildikten sonra servis yapılır.

7. Meyre (Mehir): Ayran ve vurma ateşe bırakılır, içine çırpılmış yumurta eklenir ve sürekli karıştırılarak kaynatılır. Parçalanmış kabaklar ve pancar yaprakları eklenir, biraz pişince ateşten indirilir ve soğuk servis yapılır.

8. Birinzer: Şeker ile su karıştırılarak şerbet yapılır, içine pirinç atılıp pişirilir. Tarçın ve sarı boya eklenerek ateşten indirilir ve soğuk olarak servis yapılır.

9. Mahmilatık: İnce bulgur küpe bırakılır, şalgam kaynadıktan sonra soğutulur ve süzülerek küpe bırakılır. Biraz su ve mayalı hamur üstüne katılır, ağzı kapatılıp çamurla kapatılarak kırk gün bekletilir ve daha sonra açılarak turşu gibi kullanılır.

10. Fireydin: Saç ekmeği ince açılır, dövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılarak ekmek hamurunun üzerine serilir. Güzelce kıvrıldıktan sonra dairesel olarak yapılır, kızartılıp şıra dökülerek servis yapılır.

11. Suryaz: Suryaz otu kıyılarak yıkanır, suda kaynatılır, süzülüp sıkılır. Kızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılır, üzerine suryaz otu eklenerek karıştırılır. İçine kavurma atılır, karıştırılarak servis yapılır.

Şırnak mutfağına ait bu lezzetli yemeklerin tariflerini paylaştığınız için teşekkür ederim. Yöresel lezzetleri deneyerek bu nefis yemekleri evinizde de yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
 

Kütahyanın Tarihi Yerleri

Edirnede Hava Durumu

  1. Konular

    1. 1.282.908
  2. Mesajlar

    1. 1.683.947
  3. Kullanıcılar

    1. 32.243
  4. Son üye

Geri
Üst Alt