☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Sivilasma hangi kosullarda olur?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Sıvılaşma hangi koşullarda olur?​

Zemin sıvılaşması ya da zeminde sıvılaşma yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmalarıdır. Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) görülen bir olaydır.

Zemin sıvılaşması için hangi koşulların bir arada olması gerekir?​

Zemin sıvılaşması için hangi koşulların bir arada olması gerekir?
Bir zeminin sıvılaşması esas olarak; zeminin gevşekliğine, daneler arasındaki bağa, kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır. Sıvılaşma için yer altı suyu tablasının sığ olması gerekir. Bu derinlik genellikle 0 ile 10 m arasında değişmektedir.

Deprem sıvılaşma analizi hangi koşullarda yapılmaktadır?​

Deprem sıvılaşma analizi hangi koşullarda yapılmaktadır?
TBDY Madde 16.6.5’e göre; temel altı zeminlerin potansiyel olarak sıvılaşabilir zeminlerden oluştuğu ve bu zemin tabakalarında düzeltilmiş SPT vuruş sayısının, N1,60, 30 darbe/30 cm değerinden küçük olduğu durumlarda zemin sıvılaşması tetiklenme değerlendirmesi yapılacaktır.

Zemin sıvılaşması ne demek?​

zemin sıvılaşması genellikle gevşek taneli zeminlerde görülen bir olaydır. yer altı su seviyesinin üstündeki tabakaların yük altında (deprem etkisi vs…) geçici olarak mukavemetlerini kaybetmesi olayıdır. deprem gibi hareketli yükler (q yükü) altında gevşek daneli (kum, silt) zeminlerde meydana gelen vakadır.

SDS deprem Nedir?​

SDS deprem Nedir?
SDS ise kısa periyot için tasarım spektral ivme katsayısıdır ve TDTH kullanılarak elde edilen katsayılar ile Denklem (1)’e göre hesaplanır. Denklem (3)’de yer alan elastik spektral ivme katsayısı Sae(T) ve deprem yükü azaltma katsayısı Ra(T) değerleri aşağıdaki formüller ile elde edilir.

SDS nedir statik?​

SDS nedir statik?
SDS, tehlikeli kimyasallar hakkında, bunların kullanımı ve depolanmasıyla ilgili potansiyel riskler ve bunların güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağı hakkında önemli bilgiler sağlar. Zorunlu 16 bölümlü format, kimyasal kullanıcıların ortaya çıkabilecek olası sorunları azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Sıvılaşma neden olur?​
Sıvılaşma genellikle kohezyonsuz zeminlerde meydana gelen dinamik ve monotonik yüklemeler sonucu boşluk suyu basıncının artması ve buna bağlı olarak efektif gerilmelerin azalması ile zemindeki kayma dayanımındaki kayıptır. Sıvılaşan zemin, bir akışkan gibi davranmaktadır.

Zemin Sıvılaşmasında hangi faktörler etki eder?​

Zemin Sıvılaşmasında hangi faktörler etki eder?
Sıvılaşan zemindeki küçük kayma gerilmeleri altında büyük şekil değiştirmelere sebep olur ve yapılarda zemin göçmesi hasarları meydana getirir. Bir zeminin sıvılaşması esas olarak gevşek bir yerleşime sahip olmasına, daneler arasındaki bağ ve kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır [6].

Sıvılaşma kavramı nedir?​

Sıvılaşma kavramı nedir?
Sıvılaşma, zeminin mukavemeti ve sertliğinin deprem titreşimleri ya da diğer hızlı yüklenme ile azaldığı durumda oluşan bir olgudur. Sıvılaşma ve onunla ilişkili olgular çeşitli tarihlerde tüm dünyada meydana gelmiş depremlerde ortaya çıkan çok büyük hasarın nedeni olmaktadır.

Bir gaz hangi koşullarda Sıvılaşır?​

Gazlar sıcaklık düşürmekle sıkıştırılabilir. Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir. Bu durumda moleküller arası uzaklıklar daha küçük yani moleküller arası kuvvetler daha büyüktür.

Zemin iyileştirme nasıl yapılır?​

Zemin iyileştirme nasıl yapılır?
Zemin güçlendirme yöntemlerinden biri olan Jet- Grouting diğer adı ile Jet Enjeksiyon, açılan küçük kuyulardan yapılmaktadır. Yüksek basınç ile bu kuyulardan pompalanan çimento karışımı zemini keskin bir şekilde keser ve silindirik kolonlar oluşturur. Bu kolonlar da zeminde taşıma kapasitesini artırır.

Zemin sıvılaşması nerede olur?​

Zemin sıvılaşması nerede olur?
sıvılaşma deniz kenarlarında, özellikle körfez çamurları ile kıyı düzlüklerinde, özellikle menderesli akarsuların taşkın ovası düzlüklerinde ve gölsel çökellerde yaygın olarak gözlenir. sıvılaşma zeminindeki yapıların okyanustaki bir gemiden farkı yoktur.

Zeminde kaynama nedir?​

Effektif basıncı sıfır olan kohezyonlu zeminin, kesme mukavemeti bulunmaz. Bu durumda katı bir görünümü olan zemin kütlesi, akışkan özelliği gösterir. kütlesinin batık hacim ağırlığından daha fazla bir miktara ulaştıktan sonra, zemindeki ayrık taneler hareket eder. Bu olaya borulanma veya kaynama denir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Zemin sıvılaşması, yer altı su seviyesi altındaki tabakaların katı yerine viskoz sıvı gibi davranması durumudur. Bu genellikle deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) gerçekleşir. Zemin sıvılaşması için belirli koşulların bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar arasında zeminin gevşekliği, daneler arasındaki bağ, kil miktarı ve boşluk suyunun drenajının engellenmesi yer almaktadır.

Deprem sıvılaşma analizi ise temel altı zeminlerin potansiyel olarak sıvılaşabilir zeminlerden oluştuğu durumlarda yapılmaktadır. Bu analizde, SPT vuruş sayısı değerinin belirli bir değerin altında olduğu durumlar incelenir ve zemin sıvılaşması tetiklenme değerlendirmesi yapılır.

Zemin sıvılaşması genellikle kohezyonsuz zeminlerde dinamik ve monotonik yüklemeler sonucu meydana gelir. Boşluk suyu basıncının artması ve efektif gerilmelerin azalması ile zemindeki kayma dayanımında kayıp yaşanır, zemin akışkan bir şekilde davranır.

Sıvılaşma kavramı, zeminin deprem titreşimleri veya hızlı yüklemeler sonucu mukavemetini ve sertliğini kaybettiği durumu ifade eder. Bu durum dünya genelinde meydana gelen depremlerde önemli hasarlara neden olabilir.

Gazların sıvılaşması ise genellikle sıcaklık düşürülerek gerçekleşir. Gazlar sıkıştırıldıkça moleküller arasındaki mesafeler azalır ve gaz sıvılaşır. Bu durumda, moleküller arası çekim kuvvetleri artar ve gaz sıvı hale geçer.

Zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan Jet-Grouting, zeminde taşıma kapasitesini artırmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde yüksek basınçla zeminin kesilerek silindirik kolonlar oluşturulur.

Sıvılaşma genellikle deniz kenarlarında, körfez çamurları ile kıyı düzlüklerinde, menderesli akarsuların taşkın ovası düzlüklerinde ve gölsel çökellerde gözlenir. Zeminde kaynama ise kohezyonlu zeminin kesme mukavemetinin sıfıra indiği durumlarda zeminin akışkan özellik göstermesidir.
 

Benzer konular

Sıvılaşma kavramı nedir? Sıvılaşma, zeminin mukavemeti ve sertliğinin deprem titreşimleri ya da diğer hızlı yüklenme ile azaldığı durumda oluşan bir olgudur. Sıvılaşma ve onunla ilişkili olgular çeşitli tarihlerde tüm dünyada meydana gelmiş depremlerde ortaya çıkan çok büyük hasarın nedeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
Sıvılaşma neden olur? Sıvılaşma genellikle kohezyonsuz zeminlerde meydana gelen dinamik ve monotonik yüklemeler sonucu boşluk suyu basıncının artması ve buna bağlı olarak efektif gerilmelerin azalması ile zemindeki kayma dayanımındaki kayıptır. Sıvılaşan zemin, bir akışkan gibi davranmaktadır...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Zemin Sıvılaşmasında hangi faktörler etki eder? Bir zeminin sıvılaşması esas olarak gevşek bir yerleşime sahip olmasına, daneler arasındaki bağ ve kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır [6]. Bir zeminde suyun uzaklaşması ile oluşan deformasyon ve oturmaya ne denir...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Depremlerden hangisinde sıvılaşma olayı gözlemlenmiş ve hasara neden olmuştur? Yersarsıntısı, hasarlara neden olan sıvılaşma için, depremin meydana getirdiği titreşimler ile üretilir. Magnitüdü 5’ten az olmamak üzere, M 5.5 – 6.0 ve üstü olan depremler sıvılaşmaya neden olarak hasarlar için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Sıvılaşma hangi zeminlerde meydana gelir? Zemin sıvılaşması ya da zeminde sıvılaşma yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmalarıdır. Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips