- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 6.665
- Meslek
- Webmaster
Siyasi akımlar nelerdir?
Genel
Ideolojik eğilimler nedir?
Ülkülem ya da ideoloji, siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir siyasi partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren siyasi, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, erdemsel, estetik düşünceler bütünü.
Yeşil ideoloji nedir?
Yeşil siyaset, ekolojik ve çevresel amaçlara önem veren, şiddet karşıtlığı ve toplumsal adaleti savunan, katılımcı demokrasi üzerinde biçimlenmiş bir ideolojidir. Yeşil siyasette doğanın ve barışın korunması ön plandadır. Yeşil siyasetin uluslararası simgesi günebakandır.
Ideoloji nasıl ortaya çıkmıştır?
İsmen doğuşu ve ilk sistematik formunu kazanışı Devrim Fransa'sında gerçekleşen ideolojinin bu ilk zamanlardaki anlam ve işlevleri, 14. yüzyıldan beri devam etmekte olan geleneksel-modern, din-bilim, eski-yeni, geri-ileri geriliminden pay alarak oluşmuştur. Doğuş aşamasında "düşünce bilimi" anlamına sahiptir.
İdeolojinin işlevleri nelerdir?
Apter'e göre her ideolojinin iki temel fonksiyonu vardır. Bunlardan biri toplumsaldır, toplumu birleştirmeye ve bütünleştirmeye yöneliktir. Öteki ise bireyseldir; olgunlaşan ve çağdaşlaşan bireyin kişiliğinin düzenlenmesini sağlar. Bu iki işlev birlikte "otoriteye" meşruiyet kazandırır.
Eğitim sosyolojisinin çalışma konuları nelerdir?
Örneğin eğitim sosyolojisi derslerinde ele alınan konulardan bazıları şunlardır: Eğitimin toplumsal işlevleri; (kültürel mirasın aktarımı, sosyalleşme, eğitimin eleme ve seçme işlevi) eğitim-kültür ilişkileri, toplumsal bir topluluk olarak okul, okul kültürü, öğretmen-öğrenci ilişkileri, eğitimde fırsat eşitliği.