Modoratör
New member
Soğan neden ağlatır?
Soğan hücreleri içerisinde yer alan enzim soğan doğrarken serbest kalır. Doğrama esnasında allinazlar sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. -Meydana gelen sülfirik asit gözlerle karşılaştığında, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirerek ve yaşarmaya sebep olur.Soğan neden gözümüzü yakar?
Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.Soğan ne salgılar?
Soğan ne salgılar?Soğan zarar gördüğü zaman allisinas salgılar. Bu da PRENCSO ile tepkimeye girerek amonyakla beraber 1-propenil sülfenik asit denen başka bir kimyasalı açığa çıkartır. LFS (Lachrymatory-factor synthase) olarak bilinen ikinci enzim, daha sonra bunu, başbelası propanetial s-oksit'edönüştürür.
Soğan ilk nerede yetiştirildi?
Soğan üretiminde dünya sıralamasında ilk sırayı Çin Halk Cumhuriyeti alır.Soğan doğrarken gözlerin yanmaması için ne yapmalı?
Doğrayacağınız kısmını bir kez daha suya batırıp öyle doğrayın. – Soğanı doğrarken yanınızda bir fan bulundurun. Fandan gelen hava soğanın keskinliğini dağıtacaktır ve gözleriniz yanmayacaktır.Soğan doğrarken sakız çiğnemek göz Yaşarmasını önler mi?
Soğan doğrarken sakız çiğnemek göz Yaşarmasını önler mi?Sakız çiğneme yöntemi İster inanın ister inanmayın, sakız çiğnemek, genellikle soğanı doğrarken oluşan gözyaşını önlemeye yardımcı olabilir. Sakız çiğnerken ağzınızdan nefes alırsınız, bu da burnunuzdan aldığınız buhar miktarını azaltmanıza yardımcı olur.
Soğanın göz yaşartma etkisinden kurtulmanın bir çok yolu bulunmakta işte bunlardan bazıları.
- Deniz gözlüğü kullanın.
- Soğanı buzdolabında bekletin.
- Suda doğrayın.
- Ağzınıza su alın.
- Dişlerinizle kibrit çöpü tutun.
Soğanlar, syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasalı ürettikleri için gözlerinizin yanmasına neden olur. Bu, gözlerinizdeki gözyaşı bezlerini uyarır ve bu da ağlamanıza neden olur.
Soğanda asit var mı?
Soğanda asit var mı?Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında faydalı diğer besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
Soğan neden acıdır?
Soğana kendine has aromasını veren yapısındaki kükürtlü maddeler ve sülfür içeren amino asitlerdir. Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar.Türkiye'de soğan nerede yetişir?
Ülkemizde kuru soğan üretiminde yüzde 22.5'lik payla Ankara birinci. Bu ili yüzde 16.5 ile Amasya, yüzde 9.2 ile Eskişehir, yüzde 8.6 ile Hatay, yüzde 7.9 ile Adana, yüzde 5.8 ile Çorum, yüzde 4.8 ile Tokat, yüzde 4.2 ile Bursa İlimiz izlemektedir.Türkiye soğanı nereden alıyor?
Türkiye soğanı nereden alıyor?Kuru soğan üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 2,28 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir. Ankara 568 bin ton ile ekim alanında olduğu gibi üretimde de ilk sırada yer almaktadır. Ankara'yı sırasıyla 335 bin ton ile Amasya, 251 bin ton ile Çorum ve sırasıyla Hatay, Adana, Eskişehir ve Konya illeri izlemektedir.