Son Konular

Sokratese gore egitim nedir?

Getir komutu nasil ogretilir?

Hizli Okuma 1 dk kac kelime?

Editör

Yeni Üye
Credits
0

Sokratese göre eğitim nedir?

Sokrates'in eğitimle ulaşmak istediği nihai amaç insanın kendini gerçekleştirmesi ve mutluluğa ulaşmasıdır. Yani insanlar bilgi sayesinde ruhlarını yetkinleştirerek yaşamlarını iyi bir yaşam haline getirmelidir. Çünkü Sokrates'e göre kimse bilerek kötülük yapmaz, kötülük bilmeyerek yapılır.

Sokratese göre iyi nedir?

İyiliğin ölçütünü erdemlilik olarak koyan Sokrates, "erdeme sahip olan herkes bunu tanrıdan almıştır" derken de bu savunmasını desteklemektedir. İnsanları iyi diye nitelendirebilmemize imkan veren şeyin erdem olduğunu söyleyen Sokrates, iyi olanın yararlı ve dolayısıyla erdemin de yararlı olduğunu ifade etmektedir.

Sokrates'in bilgi anlayışına göre öğretmenin görevi nedir?

Sokrates'in bilgi anlayışına göre öğretmenin görevi nedir?
Sokrates'in demokratik eğitim anlayışına göre, öğretmenin en büyük katkısı, insanları yaptıkları şeyler hakkında düşündürtmektir (Euben, 1997: 41-42). Sokrates zaten, bilginin insanın yaratılışıyla birlikte kendisine verilmiş olduğunu, fakat bu bilginin ortaya çıkması için insanın eğitilmesi gerektiğini kabul ediyordu.

Platon a göre eğitim nedir?

Platon'un epistemolojiye dayalı eğitiminin temeli idealardır; yani eğitim felsefesi idealara dayanır. Platon'da eğitimin amacı; insanların arzularını eğitmektir. Eğitim, adil bireye verdiği önem yönüyle etiğe, filozofun ideal devletinde bilgisiyle tek yönetici olması açısından da epistemolojiye dayanır.

Sokrates en yüksek iyi nedir?

Ahlakın amacı mutluluktur, insanın ulaşmak istediği en yüksek iyi de ancak mutluluktur ve mutluluğun yolu da erdemden geçer. Erdem insanın kendini bilmesiyle ortaya çıkan, yaşamı daha iyi hale getiren ve bizi mutlu kılan bilgidir. Bu nedenle Sokrates "kendini bil" sözünü söylemiştir.

Sokratese göre temel erdem nedir?

Sokratese göre temel erdem nedir?
Bir bakıma Sokrates'in erdemi; iyi ve doğru olandan, gerçek cesaretten ve bilgiden yana olmaktır. Sokrates'in öğrencisi Platon da ilk dönem diyaloglarında Sokrates'in düşüncelerine tamamen katılmakta ve bu öğretiler doğrultusunda ilk sistemli siyaset felsefesini yaratmaktaydı.

Sokrates'e göre eğitim, insanın kendini gerçekleştirmesi ve mutluluğa ulaşması için bilgi yoluyla ruhunu yetkinleştirerek yaşamını iyi bir şekilde sürdürmesidir. Bu sayede insanlar kötülük yapmamayı tercih ederler çünkü Sokrates'e göre kötülük, bilgisizlikten kaynaklanır.

Sokrates'e göre iyi, erdemlilikle ilişkilendirilir ve erdem sahibi olan herkesin bu özelliğini tanrıdan aldığına inanırdı. İyi olan şeyin erdem olduğunu söyleyen Sokrates, erdemin yararlı olduğunu ve insanların iyi olarak nitelendirilmesinin temelinde erdemin yattığını ifade eder.

Sokrates'in bilgi anlayışına göre öğretmenin görevi, öğrencileri düşünmeye teşvik etmek ve onların içlerindeki bilgiyi ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktır. Öğretmenler, insanların doğuştan sahip oldukları bilgiyi eğitim yoluyla ortaya çıkarmalı ve onları bilgi sahibi yapmalıdır.

Platon'a göre eğitim ise epistemolojiye (bilgi teorisi) dayanır ve ideallere odaklanır. Eğitimin amacı, insanların arzularını eğitmek ve adil bireyler yetiştirmektir. Platon'a göre eğitim, etik yönüyle adaleti teşvik etmekte ve epistemolojik olarak bilgiyi önemsemektedir.

Sokrates'e göre en yüksek iyi mutluluktur ve bu mutluluğa erdem sayesinde ulaşılır. Erdem, insanın kendini bilmesi ve yaşamını daha iyi hale getiren bilgidir. Sokrates'in temel erdemi ise iyi, doğru, gerçek cesaret ve bilgi doğrultusunda olmaktır. Sokrates'in erdem anlayışı, insanın içinde bulunduğu durumu doğru ve başarılı bir şekilde çözmesine yardımcı olacak nitelikleri vurgular.

Getir komutu nasil ogretilir?

Hizli Okuma 1 dk kac kelime?

1. Konular

1. 1.283.024
  2. Mesajlar

1. 1.684.277
  3. Kullanıcılar

1. 32.283
  4. Son üye

Geri
Üst Alt