Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Somon baligi ne zaman cikar?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Somon balığı ne zaman çıkar?​

En verimli avların ise ilkbahar ve yaz başlarında olduğunu belirtiyorlar. 4 kg ile 20 kg arasında yakalanan somon balıkları kabul edilebilir boyutlardadır. Haziran ayının ikinci yarısından sonra göllerde daha çok yakalanabilir.

Somon balığı deniz balığı mıdır?​

Deniz balıkları arasında faydası diğer balık türlerine göre daha fazla olan balık türleri bulunmaktadır. Bu balıklardan biri de somon balıkları şeklinde ifade edilmektedir. Somon balıkları denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir balıktır.

Türkiye’de somon balığı nerede tutulur?​

Türkiye’de somon balığı nerede tutulur?
Türkiye’de Somon yetiştiriciliği bakımından en iyi şartların Karadeniz’de olduğu Akdeniz, Ege ve Marmara’da suyun sıcaklığı bakımından pek elverişli olmadığı belirtildi. Karadeniz’de Somon üretimi Kasım aylarında başlarken, Nisan ayında başlayan hasat Haziran ayına kadar sürüyor.

Somon balığı alırken nelere dikkat etmeliyiz?​

Somon balığı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.

Somon balığı ülkemizde var mı?​

Sermed, balık üretimiyle ilgili de şunları kaydetti: “Özellikle sıcak denizlerimizde Akdeniz ve Ege’de çupra, levrek üretimi var. Karadeniz’de de levrek üretimi var ama somon üretimi sadece Karadeniz’de var. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor.”

Somon balığı neye gelir?​

Yüksek oranda omega 3 içeren somon balığı ayrıca protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık 22 gram protein bulunur. Somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Somon hangi balik?​

Somon hangi balik?
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

Somon balığı hangi suda yaşar?​

Somon balığı hangi suda yaşar?
Pembe somon; Kuzey Amerika ve Asya’nın büyük nehirlerinde ve özellikle Alaska ve Kuzey Pasifik sularında bulunur. Kral somon ve gümüş somon ise Pasifik sularda yaşamaktadır. Somonlar, yaşamlarının ilk evrelerini tatlı sularda geçirdikten sonra, denizlere göç eden ”anadrom” balıklardır.

En iyi somon balığı nerede yetişir?​

Norveç somon yetiştiriciliğinin dünyadaki en iyi uygulama kültürü olarak kabul edildiğini söyleyen Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Borge Gronbech, “Norveç Hükümeti tarafından belirlenen sıkı düzenlemelerin ışığında en iyi kalitede, güvenli ve lezzetli somon üretimi yapılıyor.” diye konuştu.

Somon balığının bayat olduğu nasıl anlaşılır?​

Yüzey: Somonun bozulduğu üzerindeki beyaz ve saydam deriden anlaşılabilir. Çiğ somonun yüzeyinde mat bir tabaka oluşmaya başladıysa, bu onun bozulduğunu gösterir. Yapısı: Çiğ somon bozulmuşsa elinize aldığınızda parçalanmaya başlar. Taze somon parçalanmaz ve sert bir şekilde durur.
 
Somon balığı genellikle ilkbahar ve yaz başlarında en verimli av dönemine sahiptir. 4 kg ile 20 kg arasında yakalanan somon balıkları genellikle kabul edilebilir boyutlardadır ve Haziran ayının ikinci yarısından sonra göllerde daha fazla yakalanabilir.

Somon balığı, denizlerde ve tatlı sularda yaşayan bir balık türüdür. Bu sebeple hem deniz balığı hem de tatlı su balığı olarak sınıflandırılabilir. Türkiye'de somon yetiştiriciliği genellikle Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır. Karadeniz'de somon üretimi Kasım ayında başlayıp Nisan ayında hasat edilmektedir.

Somon balığı alırken dikkat etmeniz gereken noktalar arasında; aşırı kokmayan, parlak gözler ve deri, sıkı ve nemli et gibi özellikler bulunmaktadır. Eğer fileto veya dilim olarak alıyorsanız, derinin lekesiz olmasına ve etin parlak ve sıkı olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.

Türkiye'de somon balığı üretimi Karadeniz bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Somon balığı yüksek miktarda omega 3 içerir ve protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Ayrıca somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından da önemli bir kaynaktır.

Somon balıkları Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait farklı cinslerden oluşmaktadır. Somon balıkları genellikle yaşamlarının ilk evrelerini tatlı sularda geçirip daha sonra denizlere göç eden "anadrom" balıklardır.

En iyi somon balıklarının Norveç'te yetiştirildiği bilinmektedir. Norveç somon yetiştiriciliği, dünya genelinde en iyi uygulama kültürü olarak kabul edilmektedir ve Norveç Hükümeti tarafından belirlenen sıkı düzenlemelerle en kaliteli, güvenli ve lezzetli somon üretimi yapılmaktadır.

Somon balığının bayat olduğunu anlamanın bazı yolları şunlardır: Yüzeyinde beyaz ve saydam bir tabaka oluşması, mat bir görünüm kazanması ve parçalanmaya başlaması gibi belirtiler bayat somon balığının işaretleridir. Taze somon balığı ise genellikle sert ve bütünlüklü bir yapıya sahiptir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri