Modoratör
Yeni Üye
Soya nasıl bir bitkidir?
Soya (Glycine max), baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 – 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.
Soya fasulyesi yenir mi?
Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır.
Soya dönüme kaç kilo verir?
Soya dönüme kaç kilo verir?
Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir. Yüz tane ağırlığı 16,8 ile 20 g arasındadır. Bitkide bakla sayısı 41-65 adet, bitki boyu 86-153 cm, ilk bakla yüksekliği de 15- 22 cm arasında değişmektedir.
Soya neden olur?
Soya neden olur?
Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan kısmı yüksek oranda protein içerir. Soyada soya kıyması elde edilmesi için ilk olarak çekirdeği kurutulur. Yağı alını ve öğütülür. Öğütülen kısım pek çok ısıl işlemden geçer.
Soya alerjisi nedir?
Soya alerjisi; vücudun bağışıklık sisteminin soyada bulunan zararsız proteinleri zararlı olarak görmesi ve onlara karşı antikor oluşturması ile ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, daha sonra soya tüketildiğinde vücudu korumak için histamin gibi maddeler salgılar ve bu maddelerin salınması alerjik reaksiyona neden olur.
Soya nedir nerede kullanılır?
Baklagiller ailesinin en ilgi çekici ve en sıra dışı ürünlerinden olan soya, beyaz tohumlu ve boyu bir metre civarında olan bir bitkidir. Sanılanın aksine soya fasulyesi yalnızca yiyecek olarak değil; ilaç, alkol, kağıt, gübre ve yağ endüstrilerinde hammadde olarak kullanılır.
Soya fasulyesinin faydaları nedir?
Soya fasulyesinin faydaları nedir?
Sindirimi iyileştirir, kemik sağlığını geliştirir, doğum kusurlarına karşı korur, dolaşımı arttırır, diyabet riskini azaltır ve genellikle vücudu güçlendirir.
Soya ne kadar sürede yetişir?
Soya ne kadar sürede yetişir?
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.