Modoratör
Efsanevi Üye
Standart maliyet kontrol yöntemi nedir?
– Standart Maliyet Kontrol Yöntemi: Standart maliyet kontrol yöntemi, önceki aylarda yiyecek maliyetlerinde meydana gelen artış ve azalışları ayrıntılı bir şekilde belirleyerek, bunların hangi yiyecek malzemelerinden kaynaklandığını belirleyerek daha gerçekçi sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir.
Standart reçete ne işe yarar?
Reçetelerin deneysel çalıĢmalarla standardize edilip standartlaĢtırılmasına da "standart reçeteler" denir. Reçeteler, pusula gibi aĢçıya yapacağı yemek konusunda rehberlik eder. kullanılmasına önemli katkı sağlar. ➢ Yemeklerin daima aynı lezzette ve kalitede üretilmesini sağlar.
Standart reçete hesaplama yöntemi nedir?
Standart maliyet kullanımı ve hesaplamaları, gerçek maliyet rakamları ile planlanan maliyet rakamları arasında oluşan farkların incelenerek öngörülen rakamlardaki sapmaların belirlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için kullanılır.
Standart kavramı nedir?
Standart kavramı nedir?
Standart: Uzlaşı ile oluşturulmuş, yetkili bir kuruluş tarafından onaylanmış, ortak ve tekrarlı kullanım için, kurallar, prensipler veya faaliyetlerin özelliklerini ya da sonuçlarını belirleyen, belirli bir konu veya kapsamda en elverişli düzenlemenin elde edilmesini amaçlayan dokümanlardır.
Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolü nedir?
Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolü nedir?
b) Ayrıntılı Maliyet Kontrol Yöntemi: Ayrıntılı maliyet kontrol yöntemi, günlük bazda yiyecek maliyet değişmeleri hakkında etkin bir kontrol sağlayabilmek ve satılan yiyecek maliyetinin hangi malzeme türlerinden kaynaklandığını göstermek amacıyla geliştirilmiş, günlük yiyecek maliyet kontrol yöntemidir.
Maliyet hesaplaması nasıl yapılır?
Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu. Bir de ürün üzerinde direk olarak çalışmayıp da olmazsa olmaz yönetim maliyetleri var. 2 yönetici ve bir de çaycı. Bu arkadaşlar da ayda giydirilmiş olarak toplam = 15200 TL alıyorlar diyelim.
Standart reçete üretmek için yapılan ilk denemeler kaç porsiyon olmalıdır?
sağlanır. 3. En az 10 porsiyonluk denemeler yapılır. kişilerden kalite kontrol paneli oluşturulur.
Yiyecek içecek maliyet kontrolü nedir?
Aylık içecek maliyetlerinin kontrolü için, ay sonunda bardaki tüm içkiler sayılarak değerlenir. Bu tutar, dönem başındaki stoklar ile depodan o ana kadar çıkan içkilerden toplamından düşülerek, satılan içkilerin maliyeti ve daha sonra satışlara oranı elde edilir (Türksoy, 1998: 158).
Teslim alma kontrolü nedir?
Teslim alma kontrolü nedir?
TESLİM ALMA. (özellikleri, kullanımları, temizliği vb.) Fiyat kontrolünün amacı, satıcı işletmelerden daha önce alınan fiyat tekliflerinin, faturada yazılı olup olmadığının kontrol edilmesiyle ilgili bir kontroldür.