haberci
Efsanevi Üye

Sudan Egemenlik Konseyi Lideri Abdulfettah el-Burhan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in talebi üzerine Kuzey Darfur'un başkenti Faşir'de 7 günlük bir ateşkesi onayladı. Konseyin yazılı açıklamasına göre, Burhan, Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve insani yardımın Faşir'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için 7 günlük ateşkes talebini kabul etti.
Guterres'in talebi üzerine insani ateşkesin kabul edildiği belirtilen açıklamada, Guterres'in, Faşir'deki kuşatma altındaki şehre yardım ulaştırılmasına yönelik talebini memnuniyetle karşıladığı ve Burhan'ın bu talebi kabul ettiği vurgulandı. Ayrıca, Guterres'in, başbakan olarak atanan Kamil İdris'in atanmasını sivil geçişin bir adımı olarak gördüğü ifade edildi.
Sudan'daki çatışmalar üçüncü yılına girdi. Ülkede 15 Nisan 2023'ten bu yana devam eden ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar, ülkenin altyapısı, sağlık, eğitim ve ekonomik alanlarında ciddi zararlara neden oldu. Çatışmalar sonucunda 11 milyondan fazla kişi yerinden edilirken, yaklaşık 4 milyon kişi de komşu ülkelere sığındı.
Sudan ordusu, 20 Mayıs'ta başkent Hartum'un kontrolünü sağlarken, Hızlı Destek Kuvvetleri batıya doğru ilerledi. Darfur bölgesinin 4 eyaletini kontrol eden HDK, Kuzey Darfur'un başkenti Faşir'i 1 yıldan fazla süredir kuşatmış durumda. Ordu ve müttefik güçler, şehri savunmaya devam ederken, çatışmalar ülkenin içinde ve dışında büyük bir insani krize yol açtı.