Sultan III. Ahmed kimdir?

haberci

Efsanevi Üye
Credits
919.301
Sultan III. Ahmed Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi
Sultan III. Ahmed, 30 Aralık 1673 tarihinde, İstanbul'da doğdu. Babası Sultan IV. Mehmed ve annesi Rabia Gülnuş Sultan'dır. Osmanlı İmparatorluğu'nun veliahtları olarak, dönemin geleneklerine uygun bir şekilde eğitim aldı. Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi gibi dillerin yanı sıra, İslami ilimler ve devlet yönetimi konularında da eğitim gördü.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları
Sultan III. Ahmed, 22 Ağustos 1703 tarihinde, Edirne Vakası olarak bilinen isyanın ardından tahta geçti. Saltanatı boyunca Lale Devri olarak adlandırılan, sanat ve kültürün ön planda olduğu bir döneme öncülük etti. 1718 Passarowitz Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu'nun batı sınırlarını belirledi ve diplomatik ilişkileri geliştirdi.

Başlıca Eserleri veya Başarıları
Lale Devri, Sultan III. Ahmed'in en önemli dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde, Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın da etkisiyle, İstanbul'da birçok yenilik yapıldı. Kağıt fabrikaları kuruldu, matbaanın Osmanlı topraklarına girmesi sağlandı ve sanat, özellikle de mimari alanında önemli gelişmeler yaşandı. Nuruosmaniye Camii'nin yapımına başlanması bu dönemde gerçekleşti.

Kişisel Yaşamı
Sultan III. Ahmed, zeki ve sanata düşkün bir padişah olarak tanınırdı. Eşleri arasında en bilinenleri Emine Mihrişah Kadın ve Rami Kadın'dır. Şiire olan ilgisiyle bilinen Sultan, "Necib" mahlasıyla şiirler yazdı. Ailesine ve çevresine karşı nazik ve saygılı bir tutum sergiledi.

Mirası
Sultan III. Ahmed'in en kalıcı etkisi, Osmanlı İmparatorluğu'nda batılaşmanın ve modernleşmenin başlangıcını temsil eden Lale Devri'dir. Bu dönem, Osmanlı kültür hayatına yeni bir soluk getirmiş ve sonraki yıllarda batılılaşma hareketlerinin temelini oluşturmuştur. Sultan III. Ahmed, 1736 yılında tahttan çekildi ve 1 Temmuz 1736 tarihinde hayatını kaybetti. Kabri, İstanbul'daki Yeni Cami Türbesi'ndedir.

Sultan II. Murad kimdir?

Sultan Vahdettin kimdir?

1. Konular

1. 1.267.451
  2. Mesajlar

1. 1.664.457
  3. Kullanıcılar

1. 31.312
  4. Son üye

Geri
Üst Alt