Son konular

☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Suya tuz atinca kaldirma kuvveti artar mi?

Zeberus

Administrator
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,798
Tepkime puanı
58

Suya tuz atınca kaldırma kuvveti artar mı?​

tuzlu su ile saf suyun kaldırma kuvveti aynıdır.
Tuzlu suda neden batmaz?
Tuzlu su, normal sudan daha yoğundur. Sıvının yoğunluğu, bir nesnenin içinde yüzmesini kolaylaştırır.

Tuzlu su kaldırır mı?​

Tuzlu suyun kaldırma özelliği tatlı suya göre daha yüksek ama tatlı suyun kaldırma kuvveti daha düşük. Dolayısıyla içine düşen cismi ya da kişiyi öncelikli olarak dibe doğru çekiyor.
Suya tuz atmak Özkütleyi nasıl etkiler?
İçi su dolu bir kaba tuz eklenirse oluşan karışımın yoğunluğu sudan büyük mü olur küçük mü? -Tuz yoğunluğu artırır ama cismin batan kısmının hacmi de o oranda azalacağı için DEĞİŞTİRMEZ.
Deneyin Yapılışı: Ardından yumurtayı sudan çıkarıp suya tuz eklemeye başlıyoruz, deniz suyunun tuzlu olduğuna vurgu yaparak. Tuz eklerken elinizi korkak alıştırmayın bolca tuz koyun. Tuzlu su hazır olduktan sonra içine yumurtayı atıyoruz ve yumurtanın batmadığı suda yüzdüğünü gözlemliyoruz.
Balon suda neden batmaz?
Cevap: Çünkü balonun yoğunluğu sudan fazladır ve bu sebepten dolayı su balonu içindeki çocuk suda batmaz.

Tatlı su mu kaldırır tuzlu su mu?​

Suya tuz ilave edilirse ne olur?
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.

Tuz suyun yoğunluğunu nasıl değiştirir?​

Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk artacaktır. Çünkü kütle artımı her ünite içindeki parçacık oranını artırmaktadır. 11 >1g/ cm³ten düĢük düzeyde açıklamayla birlikte Örnekler: Tuz eklendiğinde yoğunluk her zaman artar. Tuz suyu daha ağırlaştırır.
Tuzlu suda yumurta neden havaya kalkar?
Deneyin Açıklaması: Bu deneyimizde suyun yoğunluğunu tuz kullanarak değiştirdik. Yumurtanın yoğunluğu suyun yoğunluğundan fazladır. Bu yüzden yumurta ilk attığımızda dibe çöktü.
Eğlenceli Bilim dersimizde çok eğlenceli bir deney yaptık. Haşlanmış yumurtamızı önce saf suya bıraktık. Yumurtamız suyun dibine indi. Aynı deneyi tuz eklediğimiz su ile tekrarladığımızda yumurtanın batmadığını suyun yüzeyinde yüzdüğünü, tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu gözlemledik.
Tuz suyun Özkütlesini nasıl etkiler?

Tuzlu su kaynatılırsa ne olur?​

Altını sonuna kadar açıp fokur fokur kaynatırsan tuzlu su, bardağın içine sıçrayabilir ve bu da içme suyunu kirletebilir. Aşırı ısı, bardağın kırılmasına neden olabilir. Su hızla ve fokur fokur kaynarsa bardak, tencerenin ortasından ve tencere kapağının tutacağından uzağa kayabilir.
Suyun yoğunluğu nasıl artar?
Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır. Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar.

Tuzlu su yumurtayı neden kaldırır?​

Tuzlu su, normal sudan daha yoğundur. Sıvının yoğunluğu, bir nesnenin içinde yüzmesini kolaylaştırır. Yumurtayı suya bıraktığınızda, normal musluk suyundan tuzlu suya ulaşıncaya kadar derine iner. Bu nokta yumurtanın yüzebileceği kadar yoğun sudur.
Tuzlu su yüzey gerilimini nasıl etkiler?
Sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Örneğin suya tuz eklendiğinde tuz moleküllerinin suyun içinde yayılması yani yoğunluğunun artması su molekülleri arasındaki kuvveti arttıracağından suyun yüzey gerilimi artar. Sabun ve deterjanlar yüzey gerilimini azaltır.
Tuzun mol kütlesi 58.443 g / mol, erime noktası 801 ° C (1447 ° F) ve kaynama noktası 1,465 ° C (2.669 ° F). Yoğunluğu, kübik santimetre başına 2.17 gramdır ve suda kolaylıkla çözünürdür.
Suyun kaldırma kuvveti ne kadardır?
Bir sıvı içerisinde yer alan katı bir cismin, taşırmış olduğu sıvının ağırlığına eşit olarak batmazlık kuvveti ile yukarı itilmesi kaldırma kuvveti olarak bilinir. Yani bir kap içerisine su varken bir cisim atıldığı zaman, kaptan taşan sıvının ağırlığı ile suyun itme kuvveti aynı güce sahiptir.
 

Benzer konular

Tuz suyun yoğunluğunu nasıl etkiler? Örnekler: Tuz suya ilave edildiğinde, çözünür ve suya bir g/ml verir. Saf su içinde 0 g tuz ve 100cm³su vardır. Eğer su solüsyonu saf suya göre 10 g daha fazla tuz içeriyorsa, yoğunluk 1g/ cm³ten daha büyük olmalıdır. Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Tuzlu suyun kaldırma kuvveti neden daha fazladır? – Tuzlu suyun yoğunluğu daha fazla olduğu için kaldırma kuvvetinin daha fazla olduğunu açıklayalım. Deniz suyu insanı kaldırır mı? Mesela deniz suyunun içindeki tuz çözünmüş halde bulunduğundan dolayı deniz suyu tatlı sudan daha yoğundur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Derinlik arttıkça kaldırma kuvveti artar mı? Bu konuda matematiksel bir formül üzerinden ele alındığı vakit kaldırma kuvvetini şunlara bağlı olduğu ifade edilebilir. – Cismin sıvının içine batan hacmi artarsa kaldırma kuvveti de artar. – Ayrıca sıvının öz kütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Yumurta tuzlu suda batar mı? Eğlenceli Bilim dersimizde çok eğlenceli bir deney yaptık. Haşlanmış yumurtamızı önce saf suya bıraktık. Yumurtamız suyun dibine indi. Aynı deneyi tuz eklediğimiz su ile tekrarladığımızda yumurtanın batmadığını suyun yüzeyinde yüzdüğünü, tuzlu suyun kaldırma...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Tuzlu su deneyi nasıl yapılır? Deneyin Yapılışı: İlk olarak suya yumurtayı atmakla başlıyoruz, ve saf suya yumurtayı attığımızda yumurtanın battığını gözlemliyoruz. Ardından yumurtayı sudan çıkarıp suya tuz eklemeye başlıyoruz, deniz suyunun tuzlu olduğuna vurgu yaparak. Tuz eklerken elinizi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips