- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 973
- Puan
- 113
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Tahıl depolamada tane özellikleri ve depolama şartları nasıl olmalıdır?
İyi bir tahıl depolama ve depolamanın devamlılığı için tanelerin yeterince olgun, zedelenmemiş-sağlam; tane suyu içeriğinin 'den, yığın sıcaklığının 15°C'den ve depo atmosfer nispi nem oranın da e'den düşük olması gerekir.
Depolama operasyonlarında tahıl genellikle nerede toplanır?
2.2. Genellikle iklimin uygun olduğu bölgelerde kısa veya uzun süreli depolamalar açıkta yapılabilir. Tahıllar toprak altı ve toprak üstü ortamlarda saman, muşamba veya polietilen malzemeler kullanılarak da dökme veya yığın halinde depolanabilmektedir.
Tarla ürünlerinde depo koşullari nasil olmalidir?
Tahılların depolanmasında sıcaklık 5–25 °C arasında olmalıdır. Depo havasının oransal nemi: Depolarda en uygun nem oranı % 50 civarında olmalıdır. Yani kuru hava olmalıdır. Fakat % 30–50 arasındaki oransal nem değerlerinde de depolama yapılabilir.
Buğday depoda nasıl saklanır?
Bu tabanın üstüne tahıl torbalarını istifleyebilmek için ahşap kasalar yerleştirilir. Daha sonra bu yığınlar, yukarıdan ve dört bir yandan 250 mikron LDPE örtülerle kapatılır. Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır.
Kritik tane nem düzeyi nedir?
Dizlek, H. ortamda denge oluşana kadar tane nemi artar [3; 9]. aşılmaması gereken bir nem değeri (genellikle %13.5-14) vardır [19]. Buna "Kritik Nem Düzeyi" denir.
Kritik tane suyu nedir?
Tahılların depolanmasında kritik olan %14 tane suyu içeriğinden sonra tanelerin solunum hızları oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır. Solunum hızının artışıyla birlikte karbondioksit, su buharı ve ısı üretimi de artmaktadır. Tane suyu içeriği arttıkça tanenin solunum hızı ile birlikte küf solunumu da artmaktadır.
Tahıl ürünlerinin depolanmasında hangi istifleme yöntemi tercih edilir?
Günümüzde tahılların depolanmasında daha çok dikey depolardan yani silolardan yararlanılmaktadır. Silolar kendi içerisinde başlıca 3 gruba ayrılmasına karşın, bunlar içerisinde en fazla çelik ve daha sonra beton silolar tercih edilmektedir.
Tahıllarda depolama sorunları nelerdir?
Bunların başlıcaları; depolanacak tahılın ve depo ortamının nem içeriği ile sıcaklığı, depolanan tahıl kitlesindeki yabancı madde miktarı, mikroorganizmalar, haşereler ve deponun özellikleridir.
Buğday rutubet kaç olmalı?
Güvenli ve uzun süreli depolama için buğdayın rutubeti maksimum %13.5-14 olmalıdır. Yüksek rutubetli buğdaylarda çok çabuk küf, kızışma, filizlenme, toksin, mantar, zararlı böcekler ve çimlenme şekillenmektedir.
Buğday stoklama nasıl yapılır?
Buğdayların saklanmasında cam kavanozlar ve rutubetsiz havaalanı ortamlar en iyi saklama yöntemleridir. Öğütülmüş bir buğdayı nemsiz ortamlarda oda sıcaklığında saklama yeterli olacaktır ancak eğer öğütülmemiş s buğdayları pamuk bezlerde ya da cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekiyor.
Buğday uzun süre nasıl saklanır?
Buğdayı buzdolabı poşetinde maksimum bir ay kadar muhafaza edebilirsiniz. En uzun süre buğdayınızı saklamak istiyorsanız cam kavanozlarda ve nem olmayan ortamlarda saklamanız gerekmektedir. Buğdayın rutubetli ve havasız bir mekanda saklanması da hızlı bir şekilde yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir.
Buğday nem oranı ne olmalı?
Tahıl normal olarak hasat edildiğinde %18-25 arasında neme sahiptir. Güvenli ve uzun süreli depolama için buğdayın rutubeti maksimum %13.5-14 olmalıdır.
Kızışma neden olur?
1. Kızışma: Tahıl kitlesinin nem içeriğinin ve sıcaklığının artması durumudur. Tahıl depolarında havalandırma ve soğutma yeterli olmadığı takdirde, depolanmış ürün zamanla kendiliğinden ısınarak büyük çapta zararlar meydana gelir.
Buğday nasıl depolanır?
Öğütülmüş bir buğdayı nemsiz ortamlarda oda sıcaklığında saklama yeterli olacaktır ancak eğer öğütülmemiş s buğdayları pamuk bezlerde ya da cam kavanozlarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Öğütülmemiş buğdaylar mutlaka buzdolabı içerisinde saklanmalıdır.