Son Konular

Tasa caldim ne demek?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
1.765
Meslek
Webmaster

Taşa çaldım ne demek?

Nesimi "Ben melamet hırkasını kendim giydim eğnime/ Ar u namus şişesini taşa çaldım kime ne" derken şunu demek ister: Ben melamet anlayışını isteyerek ve bilerek kendim benimsedim. Halkın görünüşe göre ar ve namus dediği, fakat içi boş olan şekilci tavrı terk ettim. Benim işim Hak'ladır, O'nunla alış veriş halindeyim.

Arnavut şişesi nedir?

Arnavut şişesi nedir?
doğrusu ar u namus (yani ar ve namus) şişesi olması gereken, melamet hırkası diye bilinen türküde geçen söz. ar ve namus'un şişesinin kırılması, kişinin ar ve namus gibi baskılardan azade olduğunu belirten bir semboldür. yunus emre'nin ve kul nesimi'nin şathiyelerinde, taşa çaldıklarını anlattıkları şişedir.

Ar namus şişesini taşa çaldım kime ne anlamı?

"ar namus şişesini taşa çaldım kime ne" başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. melamilik akımının izleri görülen nesimi'ye ait bir mısra. "utanmazım, namussuzum size ne bundan" anlamına gelen garip sözler.

Ar Namustaki Ar ne demek?

Sözlüklerde ar kelimesi ayıp, kusur, utanma, yaramaz nesne gibi anlamlarla karşılanmaktadır (Şemseddin Sâmî, 1317: 921; Ahterî, 1978: 297).

Melami geleneği nedir?

Melami geleneği nedir?
Melamîlik, bugünkü modern tarzda tüm dünyada yaşanan dini anlayışı asırlar öncesinde savunan düşünce akımıdır, aynı zamanda bir duruş, felsefe ve anlayıştır. Melamîlik günümüzdeki lâik anlayışta olan dini tavrı bünyesinde bulundurmaktaydı. Melamîlik dini ritüelleri veya kendine özgü ibadet biçimleri barındırmaz.

Ben melamet hırkasını söz müzik kime ait?

Ben Melamet Hırkasını (Kime Ne) 1 Şiiri – Kul Nesimi.

Ben melamet hırkasını kendim giydim kime ait?

EYN ne anlama gelir?

EYN ne anlama gelir?
çekimli hali "-eyn"dir. osmanlıcada da her koşulda bu çekimli hali kullanılmış. ibranice "yok" anlamına gelir. olumsuzluk belirtir. kendi, varlık, oluş, vücuda geliş gib manaları da vardır.

Melamet kimlere denir?

Melamet kimlere denir?
Melamîlik (Melamî'yye / Melamet'îyye) (ملامتيه) ya da Melamîler 8. yüzyılda Samanîler devrinde Horasan, İran'ında faaliyet gösteren bir sufi topluluktur. Melamet kelimesi, "kınanmışlık; itab ve serzenişlik; rezillik ve rüsvaylık" anlamlarına gelmektedir.

Melamiliğin özellikleri nelerdir?

Melâmîler, zikir ve sohbet toplantıları için özel bir yer ve zaman aramazlar. Onlar için Allah, "mevcudiyeti" ile her yeri kuşatmış olduğu için her yerde ve her zamanda Allah'ı zikrederler ve birbirleriyle her fırsatta Allah sohbeti ederler. Zikir de namaz kılmak, oruç tutmak vb. emirler gibi Allah'ın bir emridir.

Melamiler neye inanır?

Melamiler neye inanır?
Melamiler tasavvuf ehlinden olup tasavvufu islamın "Batıni-iç kesimi ve derinliği" olarak benimserler. Dinin "Zahiri-dış" emir ve yasaklarına da uyarlar. Ancak; diğer tasavvuf ehlinden ve sufilerden değişik olarak Kur'an da "Ledün" olarak anılan tasavvuf bilgilerinin de olduğuna inanırlar.

Haydar Haydar kimin eseri edebiyat?

ali ekber cicek eseri olarak haydar haydar, halk arasinda sadece haydar olarak da bilinir.

On dört bin yıl gezdim sözleri kime ait?

Eserin sözleri, 1865-1928 yılları arasında yaşamış Aşık Sıdkı Baba'ya ait "Düş Oldum" başlıklı 9 kıtalık, aşağıda tamamını aktardığım, devriye türündeki şiirinden alınmıştır.

Taşa çaldım ne demek?

Nesimi'nin "Ben melamet hırkasını kendim giydim eğnime / Ar u namus şişesini taşa çaldım kime ne" dizelerinde geçen "taşa çaldım" ifadesi, aslında Arapça kökenli bir deyim olan "taşakkuza almak" veya "aldırmamak" anlamına gelmektedir. Bu ifade, Nesimi'nin toplumdaki görünüşe ve kabul gören normlara aldırmadığını, kendi içsel manevi yolunu seçtiğini ve dış etkenlerin kendisini etkilemediğini vurgular. Yani Nesimi, Ar ve Namus gibi toplumsal kavramları bir kenara bırakarak, içsel manevi değerlere odaklanmıştır.

Arnavut şişesi nedir?

"Arnavut şişesi" aslında yanlışlıkla telaffuz edilen ve doğrusu "ar u namus (ar ve namus) şişesi" olan bir deyimdir. Melamet hırkası olarak bilinen türküde geçen bu ifade, ar ve namusun simgesel olarak şişesinin kırılması ile kişinin özgürleştiğini ve toplumun dayattığı kısıtlamalardan kurtulduğunu ifade eder. Yunus Emre ve Kul Nesimi gibi ozanlar, bu tür simgelerle tasavvufi anlamlar yükleyerek manevi düşüncelerini ifade etmişlerdir.

"Ar namus şişesini taşa çaldım kime ne" dizeleri, Nesimi'ye ait olan ve melamet düşüncesini yansıtan bir mısradır. Bu dizelerde Nesimi, toplumun kabul ettiği geleneksel değerler olan "ar" ve "namus"un simgesel bir şekilde taşa çaldığını ifade eder. Bu şekilde, Nesimi toplumsal normlardan bağımsız bir manevi yolda ilerlediğini ve kendisini Tanrı'ya adadığını vurgular.

Ar namustaki Ar ne demek?

"Sözlüklerde ar kelimesi ayıp, kusur, utanma, yaramaz nesne gibi anlamlarla karşılanmaktadır. Ar, genellikle olumsuz anlamlar içeren bir kavram olarak kullanılmaktadır. Melami geleneğinde ise Ar, toplumsal normlara ve dış görünüşe önem verilen kavramları temsil edebilir ve kişinin bu kısıtlamalardan sıyrıldığını ifade edebilir.

Melami geleneği nedir?

Melami geleneği, Melamîlik olarak da bilinen bir düşünce ve felsefe akımıdır. Melamîlik, manevi bir geleneğe sahip olup Tanrı ile birey arasındaki ilişkiye odaklanır. Melamîlikte dini ritüeller ya da geleneksel ibadetler ön planda değil, daha çok içsel manevi yolculuk ve Tanrı'ya yakınlık aranır. Bu geleneğin temelinde, bireyin kendi iç dünyasını keşfetmesi ve manevi derinliğe erişmesi yatar.

"Ben Melamet Hırkasını" söz ve müziği Kul Nesimi'ye ait bir türküdür. Kul Nesimi, Türk edebiyatının önemli ozanlarından biridir ve eserleri genellikle manevi derinlik, aşk ve ayrılık temalarını işler. "Ben Melamet Hırkasını" adlı türkü, melamet düşüncesini ve manevi yolda ilerlemenin sembollerini içerir.

EYN ne anlama gelir?

"EYN" kelimesi, İbranice kökenli olup "yok", "olmamak" anlamlarına gelir. Osmanlıca'da da "-eyn" eklemesiyle çekimli hali olarak kullanılan bu kelime, olumsuzluk veya olmayış durumunu ifade eder. Ayrıca "kendi", "varlık", "oluş", "vücuda geliş" gibi anlamları da barındırabilir.

Melamet kimlere denir?

Melamîlik ya da Melametîlik, 8. yüzyılda Horasan, İran'da faaliyet gösteren bir sufî topluluğun adıdır. Melamet kelimesi, "kınanmışlık", "itab ve serzenişlik", "rezillik ve rüsvaylık" gibi anlamlara gelir. Melamîlik anlayışında manevi yolda ilerleme, içsel keşif ve Tanrı'nın birliği ön plandadır.

Melamiliğin özellikleri nelerdir?

Melamîlikte, zikir ve sohbet toplantıları için özel bir zaman veya mekan belirlenmez. Melamîler, sürekli olarak Tanrı'yı hatırlar, O'nu zikreder ve birbirleriyle Tanrı'nın yollarını paylaşırlar. Ayrıca Melamîlikte, zikir gibi manevi pratikler, namaz kılmak veya oruç tutmak gibi diğer dini emirlerle birlikte ele alınır.

Melamiler neye inanır?

Melamîler, tasavvuf ehli olarak tasavvufun İslam'ın derinliklerine ilişkin anlayışını benimserler. Diğer sufilerden farklı olarak, Kur'an'da geçen "Ledün" olarak adlandırılan gizli bilgilere inanırlar ve bu bilgileri manevi yolculuklarında rehber kabul ederler. Ayrıca Melamîler, dini zahirî emir ve yasakları dışında, manevi derinliklere ve içsel keşfe önem verirler.

"Haydar Haydar" türküsünün söz yazarı ve bestecisi Ali Ekber Çiçek'tir. Bu türkü genellikle halk arasında "Haydar" olarak da bilinir ve sevilen bir anonim türküdür. Türküler genellikle Türk halk müziğinde önemli bir yere sahip olup, duygusal ve manevi temaları içerebilir.

On dört bin yıl gezdim sözleri kime ait?

"On dört bin yıl gezdim" sözleri, 1865-1928 yılları arasında yaşamış olan Aşık Sıdkı Baba'ya aittir. "Düş Oldum" adlı eserinden alınmış olan bu dizeler, manevi derinlikleri, aşkı ve özlemi işleyen bir devriye türündeki şiirden alıntılanmıştır. Aşık Sıdkı Baba, Türk halk edebiyatı geleneğinde önemli bir yere sahip olan ozanlardan biridir.

Carsamba hangi muze ucretsiz?

Labirent serisi guzel mi?

1. Konular

1. 1.281.070
  2. Mesajlar

1. 1.678.385
  3. Kullanıcılar

1. 31.743
  4. Son üye

Geri
Üst Alt