Taze kekik neye yarar?
Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar. Tüm tavuk yemeklerinde de rahatça kullanılabilir. Özellikle taze kekik, fırında bütün tavuk pişirilirken kullanıldığında tavuğa bambaşka bir aroma verir. Balık tariflerinde de kekiğin yeri ayrıdır.Kekik kimler kullanamaz?
Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.Kuru kekik suyu nasıl yapılır?
Kuru kekik suyu nasıl yapılır?Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.
Taze kekik çayı nasıl yapılır?
Taze kekik çayı nasıl yapılır?Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Taze kekik yemeklerde nasıl kullanılır?
Et yemeklerine de oldukça yakışan kekik özellikle etleri marine etmek için kullanılır. Salatalarda, salata sosu olarak da tercih edilen kekik salatalara güzel tat verir. Aynı zamanda çorbalarda, kavurmalarda ve kızartmalarda da kullanılabilir. Kullanım alanlarından biri de çay ve kekik suyudur.Kekik yan etkileri nelerdir?
Daha önce bahsettiğimiz gibi kekik çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve varfarin veya heparin gibi antikoagülanların etkilerini artırarak kolay kanama ve morarmaya neden olabilir. Yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişiler de kekik çayını dikkatli tüketmelidir.Dağ kekiği hangi hastalıklara iyi gelir?
Dağ kekiği hangi hastalıklara iyi gelir?Kalbinde çarpıntı problemleri olanlar dağ kekiğinden fayda görebilir. Sindirim problemlerine de iyi geldiği bilinen Dağ kekiği bağırsak iltihabı bağırsak hastalıklarında oldukça etkilidir. İdrar yaparken zorlananlar için idrar söktürücü özelliği olduğu söylenmektedir.
Kuru kekik çayı nasıl yapılır?
Kuru kekik çayı nasıl yapılır?Kekik suyu zararları nelerdir?
Kekik suyu, kan basıncını düşürdüğü için düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebelik döneminde kekik suyunu tüketmek düşüğe neden olabilir. Kalp problemi olan kişilerin kekik suyundan kaçınmaları gerekir.Yaş kekik nasıl yapılır?
Taze kekik çayı yapımı için; bir demlik içine 8-10 dal taze kekik koyun. Kekiğin üzerine yarım litre sıcak su döküp, kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika kadar bekletin. Diğer tarafta 1 adet limonu çok ince olmayacak şekilde dilimleyin.Dağ kekiği nasıl demlenir?
Dağ kekiği nasıl demlenir?1 büyük fincan sıcak suyun içine, 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını ekleyin. Fincanın ağzını kapatarak, kekiğin içinde bulunan faydalı uçucu yağların buharlaşmasını engelleyerek, 2-3 dakika demlenmesi için bekletin. Dağ kekiği çayını süzün ve tatlandırmak için 1 çay kaşığı bal ekleyin.
Dağ kekiği yemeklerde nasıl kullanılır?
Dağ kekiği yemeklerde nasıl kullanılır?Eşsiz kokusu ve lezzetiyle sebze yemeklerine güzel aroma ve tat verir. Et yemeklerine de oldukça yakışan kekik özellikle etleri marine etmek için kullanılır. Salatalarda, salata sosu olarak da tercih edilen kekik salatalara güzel tat verir.