☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Telomeraz enzimi nelerde bulunur?

Editör

New member
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0

Telomeraz enzimi nelerde bulunur?​

Vucutta doğal olarak bulunan bir enzimdir. Yaşla birlikte azalır. Hücre içinde mitokondrileri uyararak enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Soya fasülyesi, badem, ceviz, ıspanak, bezelye, sarımsak, lahana, brokoli, susam yağı, balıkta bulunur.

Telomer yapı nedir?​

Telomer yapı nedir?
Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan farklılaşmış yapılardır. Aynı kısa DNA diziliminin defalarca yinelenmesinden oluşurlar. * Telomerler, herbir kromozomun uçlarında bulunan DNA dizilimleridir.

Telomer ve telomeraz nedir?​

Telomer ve telomeraz nedir?
Hücre çekirdeği içinde bulunan kromozomların uç kısımlarındaki, DNA proteinlerinden oluşan koruyucu başlıklara telomer deniyor. Telomeraz enzimi ise telomerlerin korunmasında hayati rolü olan bir enzim. Telomeraz, telomerleri sentezler ve korur.

Kanser hücreleri neden ölümsüzdür?​

Kanser hücrelerinde telomer yapısı bölünme sonrasında asla kısalmaz. Bir kanser hücresi ne kadar bölünürse bölünsün telomeri aynı kalır ve bu nedenle de kanser hücresinin bölünme sayısı sonsuz ve sınırsız kanser hücresi “ölümsüz!” olur.

Telomer hücreleri nedir?​

Telomer hücreleri nedir?
Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Her hücrede 23 kromozom çifti olduğundan, her hücrenin 92 telomeri vardır.

Telomer nasıl kısalır?​

Telomer nasıl kısalır?
Telomerler kromozom denilen DNA zincirlerinin uçlarındaki anlamsız nükleotit dizileridir ve asıl anlamlı olan genleri koruyucu bir işlevi vardır. Genç insanlarda 8.000 ila 10000 nükleotitten oluşan telomerler, her hücre bölünmesinde uç kısımdan bir miktar nükleotit kaybederek kısalır.

Telomeraz hangi hücrelerde aktiftir?​

Telomeraz enziminin aktivitesi somatik hücrelerinde azdır. Bu yüzden normal bir hücrenin her bölünüşünde, telomer boyu yaklaşık 100 baz çifti kadar kısalır. Telomer kısalması, hücre bölünmesini zamanla durdurur.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Telomeraz enzimi genellikle vücutta doğal olarak bulunan bir enzimdir. Ancak yaş ilerledikçe bu enzim miktarı azalabilir. Telomeraz enzimi hücre içinde mitokondrileri uyararak enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Bu önemli enzim, çeşitli besinlerde de bulunabilir. Soya fasülyesi, badem, ceviz, ıspanak, bezelye, sarımsak, lahana, brokoli, susam yağı ve balık gibi gıdalarda telomeraz bulunabilir.

Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan farklılaşmış yapılar olup aynı kısa DNA diziliminin defalarca yinelenmesinden oluşurlar. Her kromozomun uç kısmında bulunan telomerler, DNA dizilimlerinden oluşurlar ve kromozomları korur.

Telomerlerin korunmasında hayati rolü olan Telomeraz enzimi, hücre çekirdeği içinde bulunan kromozomların uç kısımlarındaki, DNA proteinlerinden oluşan koruyucu başlıklara (telomerlere) müdahale eder. Telomeraz enzimi, telomerleri sentezler ve koruyarak hücrelerin yaşlanmasını önler.

Kanser hücreleri, normal hücrelerde görülen telomer kısalmasının önüne geçebilir. Kanser hücrelerinde telomer yapısı bölünme sonrasında kısalma yaşamaz, bu da kanser hücrelerinin sınırsız bir şekilde bölünmelerine olanak tanır, bu yüzden kanser hücreleri "ölümsüz" olarak tanımlanır.

Telomerler, DNA sarmallarının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır ve vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunurlar. Telomerler her hücre bölünmesinde bir miktar kısalma yaşarlar ve bu kısalma zamanla hücre yaşlanmasına neden olabilir.

Telomeraz enzimi genellikle somatik hücrelerde az miktarda bulunur. Bu da normal bir hücrenin her bölünüşünde telomer boyunun yaklaşık 100 baz çifti kadar kısaldığını açıklar. Telomerazın aktivitesi zamanla azalmasıyla birlikte telomer kısalması hücre bölünmesini durdurabilir ve hücre yaşlanmasına neden olabilir.
 

Benzer konular

Telomerin görevi nedir? Telomerlerin varlığı, kromozomların uçlarının rastgele çift zincir DNA kırılmalarından koruyarak istenmeyen kromozom uçlarının birleşmesinden ya da kromozomu nükleolitik parçalanmadan korur. Telomerik bölge nedir? Telomerik bölge nedir? Telomer her bir DNA sarmalının...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Telomeraz etkisi teorisi nedir? Telomeraz enzimi bu uç kromozom problemini, telomerik tekrar dizilerini kromozomun 3′ ucuna takarak önlemektedir. Telomeraz, her bir döngüde yeni üretilen DNA’nın ucuyla hibritleşen RNA alt birimini baz alarak DNA’yı biraz daha uzatır ve işlem sonunda bir birim...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Telomerin yaşam uzunluğu ve kanserleşme ile ilişkisi nedir? Yapılan klinik çalışmada bir hücrenin kansere dönüşmesinde telomer boyunun kısa olmasının gerekli önemli şartlardan biri olduğu gözlemlenmiştir. Uzun telomerlerin ise kanser ve yaşlanma hastalıkları olarak sınıflanabilecek kalp...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Telomer Nedir tip? Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzerler. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Telomerler kritik bir uzunluğa düştüklerinde artık hücrenin...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Telomeraz enzimi hangi hücrelerde aktif? Telomeraz, bu uç replikasyon problemini, telomerik tekrar dizilerini kromozomun 3′ ucuna takıp, kromozomun kısalmasını engelleyerek çözer. Telomeraz enziminin aktivitesi somatik hücrelerinde azdır. Bu yüzden normal bir hücrenin her bölünüşünde, telomer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips