Son Konular

Tillahi gelse ne demek?

Modoratör

New member

Tillahi gelse ne demek?

genellikle yüceltilecek olan şeyin o konuda en üst seviye olduğunu belirtmek için kullanılır. -futbolun tillahı messidir moruk, nokta! bir şeyin egzajere edileceği durumlarda "tillahı gelse" şeklinde kullanımı mevcuttur.

Vallah billah ne demek?

Vallahi billahi kelimesi Allah şahidim olsun ya da Allah hakkı için anlamlarına gelen bir kelimedir. Bu kelime bir yemin sözüdür. Dilimizde çoğunlukla kullanılan bir kelimedir.

Tallahi Arapça ne demek?

Tallahi Arapça ne demek?
TALLÂHİ (ﺗﺎﻟﻠّﻪ) ünl. (Ar. yemin harfi tā (ﺕ) ve Allāh ile t'allāhi) Vallâhi ve billâhiden sonra kullanılan yemin sözü.

Vallahi ne demek günah mı?

Vallahi ne demek günah mı?
Mesela (Vallahi) demek, (Allah adıyla yemin ediyorum) demektir. Sadece (Yemin ediyorum) demek de yemin olur. O da Allah için yemin olur. Yalan yere yemin eden kişi, Allah'ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O'nun mukaddes adını istismar etmekte, O'na iftirada bulunmaktadır.

Tilah ne demek?

tillah – Nişanyan Sözlük. Arapça Allah sözcüğünden türetilmiştir. Belki vallahi billahi tallahi deyiminden, "en son ve aşırı yemin" anlamında. tillah: allah kelimesinin kullanılamıyacaa yerlerde kullanılan kelime.

Valhalla billaha nedir?

Vallahi, "Allah (c.c.) tanığım olsun", "Allah şahidim olsun", "Allah hakkı için" gibi anlamlara gelen ant ve yemin sözüdür. Halk arasında çoğunlukla kısaca "valla" olarak kullanılmaktadır.

Billah ne anlama gelir?

Billah ne anlama gelir?
(ﺑﺎﻟﻠّﻪ) ünl. (Ar. harf-i kasem bi- ve Allāh ile bi'llāhi > billāh) "Allah için, Allah hakkı için" anlamında bir yemin sözü: Hoş geldi bize mey-gedenin âb u havâsı / Billâh güzel yerde yapılmış yıkılası (Nedim'den).

Kuranda tallahi ne demek?

Kuranda tallahi ne demek?
Tillahi ya da tallahi esasında Allah'ın isminin başına "te" "ti" harfi getirilerek yapılan bir yemin sözüdür. Bağımsız bir anlamı bulunmamaktadır.
Tallahi mi Tillahi mi?​
vallahi, billahi, tallahi kelimelerinin üçü de aynı anlama gelirler : "allahın üzerine yemin ederim ki" bizde valla billa olarak olarak kullanılır. tallahi nedense unulur, valla billa talla denmez.
Valla demek yemin olur mu?​
Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan "vallahi", "billâhi" şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu …

Tillah ne demek TDK?

Tillah ne demek TDK?
"Tillahi" sözcüğü Türk Dil Kurumu'nda yer almamaktadır. Tillahi sözcüğü Arapça yemin olan " Vallahi, Bilahi, Tillahi" yemin öbeğinin bir parçası olmaktan ibarettir. Zaman zaman da yeminin anlamını en üst seviyeye çıkarmak maksatlı kullanılır. Fakat genellikle "Allah" isminin kullanılamayacağı yerlerde kullanılır.

Vallahide billahide Tallahide ne demek?

Vallahide billahide Tallahide ne demek?
vallahi, billahi, tallahi kelimelerinin üçü de aynı anlama gelirler : "allahın üzerine yemin ederim ki" bizde valla billa olarak olarak kullanılır.

Valla yemin yerine geçer mi?

Billah ne demek Osmanlıca?

Billahi, Allah için.

"Tillahi gelse" ifadesi, genellikle yüceltilecek olan şeyin o konuda en üst seviye olduğunu belirtmek için kullanılan bir deyimdir. Örneğin, "Futbolun tillahı Messi'dir, nokta!" şeklinde bir kullanım söz konusu olabilir. Bu ifade aynı zamanda bir şeyin abartılacağı durumlarda da kullanılabilir.

"Vallah billah" ifadesi ise Allah'a yemiş olsun anlamına gelir ve genellikle yemin olarak kullanılır. Bu ifade aslında bir Arapça kelime olan "Tallahi" ifadesinin bir parçasıdır. "Vallah billah" demek, Allah'ın şahidim olsun anlamına gelir ve yaygın olarak kullanılan bir ifadedir.

"Tallahi" ise Arapça kökenli bir kelime olup yemin harfi olan "tā" ve "Allāh" kelimesi ile birlikte kullanılan bir yemin ifadesidir. Bu ifade, Vallahi ve billahiden sonra kullanılan bir yemin sözü olarak karşımıza çıkar.

"Billah", Arapça dilinde Allah hakkı için anlamına gelir ve bir yemin sözüdür. Örneğin, "Billahi söz veriyorum, bu işi yapacağım" şeklinde kullanılabilir.

"Tillah" kelimesi ise genellikle "Allah" kelimesinin kullanılamadığı durumlarda kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkar. Arapça kökenli olan bu kelime, "tallahi" ifadesinin de bir parçası olabilir ve en son ve aşırı yemin anlamında kullanılabilir.

Sonuç olarak, "Valla" ifadesi ise yalnız başına bir yemin olarak değerlendirilmez ancak dil alışkanlığıyla "vallahi, billahi, tallahi" gibi ifadelerle bir arada kullanılarak yemini güçlendiren veya abartan bir ifade şekli oluşturabilir.

Geri
Üst Alt