Tohumun çimlenmesi ne ile başlar?
Tohum kabuğu yumuşadıkça ve protoplazma sulandıkça, çoklukla tohum şişer ve bazen kabuğu çatlatır. Bu faaliyetlerden sonra hücreler büyür ve kökçük tohum kabuğundan çıkar. Bu olaylar çimlenmenin başlaması ile birlikte giden olaylardır.Tohumun çimlenmesi için ne gereklidir?
Çimlenme olayının başlaması için en önemli kriterler, su, sıcaklık ve oksijen olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder.Tohum nasıl Ekilmelidir?
Tohum nasıl Ekilmelidir?Günümüz modern koşullarında bir çok tohum, fideliklerde tohum ekme makineleri ile viyollere ekilerek çimlenmesi sağlanır. Ülkemiz topraklarında açık alanda yapılacak tohum ekimleri, iç kesimlerde Mart, Nisan; sahil kesimlerinden ise Ocak, Şubat aylarında başlar. Her tohum viyole ekilmez.
Tohum karanlıkta çimlenir mı?
Bu grupta yer alan bitkilerin tohumları hem ışıkta hem de karanlıkta çimlenebilmektedirler. Ancak, karanlık ortam çimlenmeye olumlu etkide bulunur.Tohum ne kadar sulanır?
— İlk meyveden sonra hava durumuna göre 7-8 günde bir düzenli olarak sulanmalıdır. Saksıda yetiştiriliyorsa ilk meyveden sonra toprak yüzeyi kurumaya yakın sulanmalı bahçeye göre sulama sıklığı daha fazla olur.Çimlenme için ışık gerekir mi?
Çimlenme için ışık gerekir mi?Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Çimlenme ne zaman olur?
Çim ekildikten sonra düzenli ve yağmurlama yöntemi ile sulanırsa yaklaşık 7 gün sonra çimlenmeye başlar ve yaklaşık 21 gün sonra ekilen alanın yeşillenerek çimlendiği görülür.Çimlenme icin Işık gerekli midir?
Bitkilerin büyüme ve gelişmesi için neler gereklidir?
Bitkilerin büyüme ve gelişmesi için neler gereklidir?Bitkilerin büyük çoğunluğu su, toprak, güneş ve havaya gereksinim duyar. Ama bu gereksinimler bitkiden bitkiye değişebilir. Örneğin bazı bitkiler çok su ister, bazıları az.