haberci
Meraklı Üye

Tokat'ta Narince Üzüm Bağlarında Yaprak Hasadı Devam Ediyor
Tokat Ziraat Odaları İl Koordinatörü Arif Yılmaz Köksal, yaptığı açıklamada, il genelinde narince üzüm bağlarında yaprak hasadının hız kesmeden devam ettiğini belirtti.
Yaprak hasadının ağustos ayının ortalarına kadar devam edeceğini vurgulayan Köksal, "Narince üzüm bağlarımızda ikinci hasadı gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte genellikle kadın işçiler görev alıyor. İl genelinde yaklaşık 1500 kadın işçi, 70 bin dekarlık alanda yaprak hasadı yapıyor. Bu yıl 30 bin ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Tokat'ta yaklaşık 10 bin ailenin geçimini yaprak üretiminden sağladığını belirten Köksal, ürettikleri yaprakları yılda 1000 tondan fazlasını Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere ihraç ettiklerini ifade etti.
Gökçeli beldesinde üzüm bağları bulunan Murat Demirel ise 20 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiğini belirterek, "Bağlarımız nisan ayındaki zirai don olayından etkilendi ancak şu anda durumumuz oldukça iyi. Şahsen 60 dönümlük bağımdan 30 ton civarında yaprak bekliyorum." dedi.
Yaprakların kilogram fiyatının 140 ila 170 lira arasında değiştiğini aktaran Demirel, "Yaprak üretiminin en büyük zorluğu, maliyetinin yüksek olmasıdır. Bir işçi günlük 30 kilogram yaprak toplamaktadır ve işçi başına günlük maliyet 1000 liradır. İşçi bulma konusunda bazı zorluklar yaşanmaktadır. Ben genellikle aynı işçilerle çalışmayı tercih ediyorum. Onlar işlerine sahip çıkıyor ve bu nedenle işçi bulma konusunda sorun yaşamıyorum. Yaprak hasadımız haziran ayında başladı ve ağustos ayında sona erecek." şeklinde konuştu.
Yaprak toplayan Nahide Aslan da 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Güne sabah 05.00'te başlayarak başlıyoruz ve saat 12.00'de işi bitiriyoruz. Toplamda 35 kadın işçi bağda yaprak topluyoruz, bazen ise 40 kişi olabiliyoruz." açıklamasında bulundu.