Torna tezgâhlarında çalışırken iş parçasını nereye bağlanır?
Fırdöndü bağlı olan iş parçası, fırdöndü tarafı fener miline bağlı iş mili puntası tarafından yataklanır. Diğer ucu, gezer puntanın konik kısmına, punta deliğinde yataklanarak bağlanır. Aynanın üzerine, fırdöndü kuyruğunun takılması ile iş parçası işlenir. Fırdöndü aynaları; pimli yarıklı veya bunların bileşimidir.Tornada iş parçası tutma yöntemleri nelerdir?
Bağlanacak olan iş parçasının kesitine göre 2, 3, 4 ayaklı çeşitleri vardır. Silindirik parçalar 3 veya 4 ayaklı aynalara bağlanırken altıgen parçalar 3 ayaklı aynalarla bağlanırlar. Özel iş parçaları için 2 ayaklı ya da tümüyle yeniden tasarlanan özel aynalar kullanılabilir.İş parçalarının iki punta arasına bağlanmalarını sağlayan eleman nedir?
İş parçalarının iki punta arasına bağlanmalarını sağlayan eleman nedir?Ayna ile tornalama: İki punta arasına alınmayan parçalar aynaya bağlanarak tornalanır. Torna aynası, iş parçasını tutmaya ve belirli bir devir sayısı ile döndürmeye yarayan bir elemandır.
Torna tezgahında işlenecek parçanın bağlandığı kısma ne ad verilir?
Bu nedenle iş parçalarının bağlanmasında balans dikkate alınmalıdır. CNC torna tezgâhında, takımların takım tutucular vasıtasıyla takıldığı kısma taret denir. Ana mili ekseninde çalışan takımlar pensler yardımıyla bağlanır.Delikli düz ayna hangi tip iş parçası bağlanır?
Biçimleri bakımından ayaklı aynalara bağlanamayan iĢ parçaları delikli düz aynalara çeĢitli pabuçlar ve cıvatalar ile gövdeye bağlanır. Ġki punta arasında tornalama yapabilmek için iĢ parçası üzerine takılan fırdöndüden dolayı bu isim verilmiĢtir.İş parçası freze hangi bölümüne bağlanır?
İş parçası freze hangi bölümüne bağlanır?Silindirik ve alnında punta yuvası olan iş parçalarının freze tezgâhına bağlanması divizör ve puntası kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Divizör ile bağlanmak istenen iş parçası mil şeklinde ise, orta bölümden desteklenerek, kuvvet uygulandığı esnada oluşabilecek bükülmeler de engellenmelidir.