Son Konular

Trikotesenlerin neden oldugu hastalik?

Modoratör

Efsanevi Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
1
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Trikotesenlerin neden olduğu hastalık?


Trikotesenlerin sorumlu olduğu ATA, cilt toksisitesi, kemik iliği hasarı, hemoraji ve diğer bazı sendromlar ile karakterizedir 6. Fumonisinler, lökoensefalomalazi olarak bilinen hastalığın yıllar sü- ren araştırması sonucu bulunmuşlardır.

Penicillium zararlı mı?


Tabii kimi peynirler özel olarak küflendiriliyor. Stilton ve roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde "penicillium roqueforti" kullanılıyor. Yumuşak peynirlerdeyse, küf özel olarak peynire eklenmediği takdirde, küf belirtisi listeria ve salmonella gibi zararlı bakterilerin işaretçisi olabiliyor.

Aspergillus cinsi küflerin üretmiş oldukları toksinler Nelerdir?


Aspergillus cinsi küflerin üretmiş oldukları toksinler Nelerdir?
Aflatoksinler sıcak ve nemli koşullarda gelişen Aspergillus flavus ve A. Parasiticus küf türleri tarafından üretilen toksik metobolitlerdir. Aflatoksinler yerfıstığı ve fındık, antepfıstığı gibi diğer yenilebilir kabuklu yemişlerde ve ürünlerinde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda bulunmaktadır.

Fumonisin B1 Hangi kansere yol açar?


1.2. Doğada en fazla bulunan fumonisin çeşidi fumonisin B1 (FB1)'dir; insanlarda yemek borusu kanseri ile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir. Bu toksin çeşidinin karaciğer üzerindeki zehirleyici ve karsinojenik etkileri kanıtlanmıştır.

Aflatoksin zehirlenmesi nasıl olur?


Tüketilen gıdalarla sıkça alınması durumunda karaciğerde birikerek benzer etkisini oluşturmaktadır. Orta derecenin üzerine aflatoksin alımıyla ortaya çıkar. Kanama, akut karacier hasarı, ödem, gıda sindirimi, emilim veya metabolizmada değişiklik ve ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Aflatoksin özellikleri nelerdir?


Aflatoksin özellikleri nelerdir?
Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen "Aflatoksin B1"dir. Küfler yiyecekler üzerinde pamuk görünümünde, bazen renkli oluşumlar yaparak ürer. Hatta ürünün gözle görülür küf gelişmesi olmayan derin kısımlarına kadar girer.

Gıdada mikotoksin varlığı nedir?


Mikotoksinler gıdalarda ve yemlerde sıklıkla rastlanan; insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde yan etkilere, ekonomik kayıplara neden olan küflerin (özellikle Aspergillus, Penicillium, ve Fusarium) bırakmış olduğu metobolitlerdir. İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde güçlü ve çeşitli toksik etkiler oluşturmaktadırlar.

Mikotoksinlerin zararları nedir?


Mikotoksinlerin karsinojenik, teratojenik, mutajenik, hemorajik, tremorjenik, hepatotoksik ve nefrotoksik etkileri bildirilmiştir. Gıda muhafaza ve işleme yöntemleri oluşmuş olan mikotoksinler ortadan kaldıramaz. En etkili mücadele gıdalarda küf kontaminasyonunu önlemektir.
 
Trikotesenlerin neden olduğu hastalık, fumonisinlerin yaptığı zehirlenmeye sebep olan bir grup mantar tarafından üretilen toksik maddelerdir. Bu maddeler, çeşitli hastalıklara yol açabilir. Fumonisinler, cilt toksisitesi, kemik iliği hasarı, hemoraji ve diğer bazı sendromlar ile karakterizedir. Özellikle fumonisin B1 (FB1) insanlarda yemek borusu kanseri ile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir. Bunun yanı sıra karaciğer üzerinde zehirleyici ve karsinojenik etkilere sahip olduğu da bilinmektedir.

Aspergillus cinsi küflerin ürettiği toksinlerden olan aflatoksinler de büyük bir sağlık sorunu oluşturabilir. Aflatoksinler, Aspergillus flavus ve A. parasiticus küf türleri tarafından üretilen toksik maddelerdir ve sıcak ve nemli ortamlarda gelişirler. Bu toksinler yerfıstığı, fındık, antepfıstığı gibi kabuklu yemişlerde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda bulunabilirler. Aflatoksin zehirlenmesi, karaciğerde birikerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Orta derecenin üzerinde aflatoksin alımı karaciğer hasarı, kanama, ödem, sindirim sorunları ve hatta ölüme neden olabilir.

Mikotoksinler genel olarak gıdalarda ve yemlerde rastlanan küf metobolitleridir ve ciddi sağlık riskleri oluşturabilirler. Mikotoksinlerin karsinojenik, teratojenik, mutajenik, hemorajik, tremorjenik, hepatotoksik ve nefrotoksik etkileri vardır. Bu yüzden mikotoksinlerin kontrol altına alınması önemlidir. Gıdaların saklanma ve işlenme yöntemleri mikotoksinleri tamamen ortadan kaldıramaz, bu yüzden en etkili yöntem gıdaların küf kontaminasyonunu engellemektir. Bu yolla mikotoksinlerin oluşumunu ve yayılmasını önleyebiliriz.
 

Kortizon kortizol ayni mi?

Apranax adet agrisi icin icilir mi?

  1. Konular

    1. 1.281.306
  2. Mesajlar

    1. 1.679.039
  3. Kullanıcılar

    1. 31.793
  4. Son üye

Geri
Üst Alt