haberci
Efsanevi Üye

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın Ukrayna'daki ABD fabrikasını vurmasına tepki gösterdi.
Önceki gün gerçekleşen saldırıda, bir Rus füzesi, Mukaçeve şehrinde bulunan ABD merkezli elektronik eşya üreten Flex fabrikasını vurdu. Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, "Rusya'nın saldırısıyla ilgili Başkan Putin'e görüşlerimi net şekilde ilettim. Ona memnun olmadığımı söyledim. Açıkçası Rusya-Ukrayna savaşına dair hiçbir şeyden memnun değilim" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'e barış süreciyle ilgili olarak da birkaç hafta süre verdiğini dile getiren Trump, Rusya ile Ukrayna'nın iki hafta içinde bir araya gelip gelmeyeceğini yakından takip edeceğini ve ona göre kararını vereceğini söyledi. ABD Başkanı, "İki hafta içinde Rusya'nın ve açıkçası Ukrayna'nın tutumunu göreceğimizi düşünüyorum. Eğer anlaşma yapmazlarsa bunun kimin suçu olduğunu göreceğiz. Sonra ne yapacağımıza dair bir karar vereceğim ve bu çok önemli bir karar olacak. Bu karar, ya Rusya'ya büyük çaplı yaptırımlar ya da hiçbir şey yapmayıp 'Bu sizin savaşınız' diyeceğimiz bir karar olacak" açıklamasında bulundu.
PUTİN'DEN ILIMLI YORUM
Putin de Trump'ın açıklamalarının ardından,ABDile atılan ilk adımların, ilişkilerin tekrar kurulmasında başlangıç olabileceğini belirterek, "ABD Başkanı Trump'ın göreve gelişiyle tünelin sonundaki ışığın belirginleştiğini düşünüyorum" dedi. Trump ile Alaska'da verimli bir toplantı yaptıklarını anlatan Putin, "Bakanlıklarımız ve şirketlerimiz düzeyinde temaslar devam ediyor. Atılan ilk adımların, ilişkilerimizin tam anlamıyla iyileşmesinin sadece başlangıcı olduğuna inanıyorum" dedi.
ZELENSKİ: RUSYA OYALIYOR
Öte yandan Ukrayna lideri Zelenski dePutinile yapacağı ikili zirvenin gerçekleşmemesi için Moskova hükümetinin her türlü engellemeyi yaptığını söyledi. Başkent Kiev'de NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Zelenski, "Rusyaoyalıyor. Toplantının gerçekleşmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Savaşı bitirmek istemiyorlar" dedi.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise NBC'ye verdiği röportajda, gündemde henüz zirve planı olmadığını belirterek, "Putin zirve gündemi hazır olduğunda Zelenski ile görüşmeye hazır. Ancak bu gündem henüz hazır değil" dedi. Lavrov, belirli koşullar sağlanmadığı sürece zirvenin imkânsız olduğunu da yineledi.
Kaynak: Hürriyet